Mas Plantadeta a les nostres copes… Tast del Celler Sabaté.

sabatécollage

Doncs ja hi tornem a ser. Una nova entrada de VinifiCATs, que és possible gràcies a les xarxes socials, a Twitter concretament. M’explico. Quan vaig decidir crear el bloc, per estar al corrent de tot el que succeeix al voltant del vi de casa nostra, la decisició va ser seguir com més gent millor. Així vaig topar amb el Twitter del Celler Sabaté. Sincerament, mai havia sentit a parlar d’aquest celler, sota la DOQ Priorat; una mostra més que les xarxes socials, són una bona eina per donar a conèixer la bona feina dels Cellers i els seus productes.

Cap als volts del mes de Setembre o Octubre, de l’any passat, el compte del pardalet del celler, treia fum. Per aquelles dates ens explicava la verema, posteriors fermentacions i feines al celler. Anaves llegint i et venien ganes d’anar “de pet” cap a La Vilella Baixa a veure in situ tot el que llegies a la teva pantalla.

Temps desprès vaig adonar-me d’una interactivitat amb una botiga de Reus, anomenada TotVi. Tampoc n’havia sentit a parlar d’aquest establiment. Capbussant-me per Internet vaig adonar-me d’aquesta complicitat: la Vinateria TotVi, és propietat dels Sabaté.

tienda2

Ràpid a donar-se d’alta al newsletter de la Vinateria i cap a mitjans de Març vaig rebre aquest missatge: “Des de Vinateria TOT VI, ens plau convidar-te al tast de vins que tindrà lloc el proper divendres 15 de Març a les 19:00h a la nostra botiga Tot Vi, a Reus (c/ Roger de Belfort, 39) Tastarem els vins que elaborem al nostre celler a la DOQ Priorat: Celler Sabaté”. Doncs bé aquesta entrada, serà la nostra petita crònica d’aquell tast.

Arribats a TotVi, vàrem xafardejar els vins que venen els Sabaté a la seva botiga. Tenen els seus vins (obvi,no?), una amplia selecció de vins del Priorat, representació d’altres DOs catalanes, un ampli ventall de Caves, vins a doll i licors. Una menció tenen les olives en conserva i el seu propi oli. A la botiga estava en Jaume Sabaté fill. Ell seria el nostre conductor pel tast d’aquella tarda.

En Jaume ens va explicar de manera breu, la història del Celler, la manera de fer els seus vins i la seva filosofia. Cap als volts del 1910 el seu besavi va fundar el Celler a La Vilella Baixa, desprès el seu avi i el seu pare han continuat elaborant vins de manera tradicional a la seva Finca. És un dels cellers més veterans del Priorat. “La nostra filosofia és conservar al màxim la identitat del territori i de la nostra finca, La Plantadeta” Finca situada al final del Montsant: “Si ens poséssim d’esquena veuríem La Roca de La Figuera, per la dreta vas a la Vilella i a l’esquerra aniríem cap a Cabacés” La intenció d’en Jaume era fer aquell el tast d’aquell dia a Mas Plantadeta, un Dissabte o un Diumenge, però finalment va decidir fer-lo a la botiga.

IMG_0414-376203_560x200

Gairebé tota la vinya que posseeixen està plantada pel seu avi. Dic gairebé, per què farà uns 4 anys, tenen una nova plantació de Garnatxa Blanca. Aquesta ha estat plantada pel Jaume i el seu pare, us podeu imaginar com l’estimen. Desprès d’aquesta breu introducció, en Jaume ens va anar servint el primer vi: “Us vaig servint i així anem parlant d’ell“. El primer vi en caure va ser el seu blanc de bandera, el Mas Plantadeta Blanc Roure 2012.


*MAS PLANTADETA BLANC ROURE B’12 del Celler Sabaté (D.O.Q Priorat)*

blanc roure

Les aromes del vi, ja embolcallaven la botiga del Carrer Roger de Belfort. “És el que porto avui com a novetat. El vaig tastar el dia que el vam embotellar i para de comptar“…. Una primícia? Una novetat? Uy! Com m’agraden tastar aquestes coses!!

100% Garnatxa Blanca, d’uns 30/35 anys. Però ràpid en Jaume es va autorectificar: “Bé no és ben bé, així” Doncs no, aquest vi també té un petit cupatge de Moscatell (de vinya vella) i Macabeu, en un 5%. Per tant aquest Blanc Roure és un 95 % de Garnatxa Blanca i un 5% de Moscatell i Macabeu. Amb el temps volen donar-li una volta de full i canviar-lo de dalt a baix, amb un 80% de Garnatxa Blanca, més un 15% de Moscatell i un 5 % de Macabeu. Doncs sí que el canviaran. Com a opinió personal, serà com un caramel floral.

Els raïms són veremats a primera hora del matí, fins a les 11, com a molt tard. Així estaran dins del celler lo més fresc possible, i d’aquí ràpid a desrapadora i premsa. Fan un premsat molt suau per treure el preuat most-flor i fermenta a baixa temperatura per no deixar escapar les aromes que tindrà el vi. Desprès, la meitat del vi, va directe a bóta nova francesa, uns 4 mesos i li fan battonatges amb lies.

Feia 4 mesos que estava reposant en ampolla, i ja estava molt rodonet. En nas, aquella punteta de Moscatell ens ensenyava la mà: fragàncies de taronja. També aranges, llimes, tocs de pomelo i meló. No puc passar les aromes fragants d’ametlla torrada o mels. En boca té un cos que enamora, el fa predisposat a ser guardat. És molt saborós, carnós i et deixa la llengua amb unes sensacions una mica greixoses.

Va ser el vi del tast. El descobriment del dia i un dels de l’any, una filigrana blanca sorgida de la Nova York del Priorat. Un vinarro que al 2014 i més enllà, encara “donarà guerra”, té una bona vida per davant. Cada any l’esgoten. I no ens sorprèn, està brutal. I el preu? Un regalet, 6 €.

* MAS D’EN BERNAT N’11 del Celler Sabaté (D.O.Q Priorat) *

mas

Tenia a la memòria una altra etiqueta que descrivia els Mas d’en Bernat. Salta a la vista la nova etiqueta del vi, de caire més modern. El vi és fàcil d’explicar: Pura fruita de Garnatxa. Un vi 100% Garnatxa de vinyes maduretes, d’uns 35 anys. Té una fermentació simple, rondant els 20 dies, sagnat a la tina, segona fermentació i cap a l’embotellat.

És un vi jove consistent, sense ximpleries ni grans pretensions: senzill, humil i amb unes aromes molt potents de fruita vermella. Té abraçades de groselles al nas, móres, intenses olors a violetes i espígols. Té una entrada explosiva en boca, conserva una franca acidesa, que no el fa gens pesat i té un final deliciós. Em va deixar un gustet a saboroses cireres… i per què no? Un record d’infantessa, piruletes.

Avui us parlo del 2011, però setmanes més tard vaig tastar el 2012 i està immens. El vaig tastar a la Fira del Vi de Falset, ja us l’explicaré un altre dia. Ara a pel segon vi negre de la tarda, pugem un esglaó més.

* MAS PLANTADETA NEGRE ROURE N’10 del Celler Sabaté (D.O.Q Priorat) *

negre

Doncs au! Ja estem una miqueta més amunt. Un vi amb més estructura que l’anterior Mas d’en Bernat. Trobem Garnatxes una mica més velles i una petita criança en bóta (entre 6 i 8 mesos en bótes de 2 i 3 usos). Un altre vi 100% Garnatxa, d’uns 40/45 anys. Són molt Garnatxers al Celler Sabaté, ho celebrem! Si volen reflectir el territori, que més podem demanar? Una de les dues dames del Priorat !!

És el “cavall de batalla” del Celler, el vi que ha obert moltes portes als Sabaté. Les anyades 2006 i 2007 són les més celebrades, les més reeixides.

Un vinet molt aromàtic i complex. A la primera ensumada es nota un xic “envinat” però airejant-lo (fent petites tombarelles dins la copa), es nota franc. Una breu decantació (uns 20 / 30 minuts abans de tastar-lo), no anirà malament. Passades aquestes airejades inicials, ens mostra la seva fruiteta del bosc, una mica de cireres, iogurt de maduixa i unes petites puntades de taronja. El fons del nas ens presenta bons xocolates i cacaus. A la boca té uns bons tanins, boca dolça i torradets ben amables. El gustet de la fruita del bosc és present, acompanyada per una canyella juganera. Grat i molt rodó

És un vi com els d’abans. Un magnífic monovarietal de Garnatxa i no et farà mal a la butxaca, ronda els 8 €

* MAS PLANTADETA CRIANÇA N’06 del Celler Sabaté (D.O.Q Priorat) *

criança

L’últim de la tarda. Si no fos perquè el Blanc Roure es va creuar pel nostre camí seria el vi del tast. Novament, una bona descoberta.

A diferència dels altres dos vins (que eren de 100% Garnatxa), aquí hi trobem un 50% de Garnatxa, un 25% de Carinyena i un 25% de Cabernet Sauvignon. Cada anyada varien una mica aquests percentatges, però sempre és molt “garnatxer”. La Garnatxa que hi trobareu en aquest Criança, ronda els 50 anys i cap amunt. Fan una selecció més acurada a l’hora de veremar, les fermentacions duren uns 15/20 dies, té una criança en bóta d’uns 12 / 14 mesos i 3 anys de repòs en ampolla.

Al nas et fa un ¡Plop! de fruita negra (Cassís, prunes i cireres) ben madura. Vaig detectar una aroma nou per mi en un vi: figues seques o més aviat, pa de figa i també el fons de xocolata a la tassa. A la boca és madur, elegant evolució, molt complex… però és fresquet com ell sol. Et deixa una boca especiada. Un vi madur, un vi amb un final amb certa distinció.

Doncs fins aquí la nostra primera experiència amb els vins del Celler Sabaté i no serà pas l’última, els mesos que vindrien vàrem tenir l’ocasió de tastar la feina d’aquest celler de La Vilella Baixa. Aviat us ho explicaré. Com apunt final destacar-vos la bona feina, si no ho havia fet abans, del Sabaté amb els seus vins. Vins a un preu ajustat pels temps que corren i d’una qualitat més que acceptable. Una recomanació: si us topeu amb un Mas Plantadeta Blanc Roure no el deixeu escapar. és un gran blanc, d’aquells que posen el pels de punxa. Un dels descobriments del 2013.

SALUT I VI !

Anuncios

One Comment on “Mas Plantadeta a les nostres copes… Tast del Celler Sabaté.

  1. Pingback: 10 Pinzellades de Priorat. | VinifiCATs

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: