Maria Ganxa 2014: El caramel de Falset.

Explica la llegenda, que la Maria era una vella i pobra dona que vivia a Falset. No podia veure als nens i, fins i tot, els perseguia pels carrers de la Vila amb la seva escombra. No els podia veure, per què més d’un, li havia fet una malifeta. Ens la podem imaginar per la Plaça de la Quartera, cridant i empaitant la quitxalla. Un bon dia en Jaumet, un dels nens que sempre es reia d’ella, va robar la “ganxa” del forner i va “encolomar-la” a la porta de la Sra. Maria.

Screenshots_2016-02-08-11-14-33

Una ampolla de Maria Ganxa entre els ceps dels Fontanals. Foto extreta d’Instagram.

El forner va buscar per tot el poble la seva “ganxa” i, clar, va trobar-la a tocar de la porta de la Sra. Maria. El forner va acusar-la del robatori i es va armar un bon sagramental. Rius de xafarderia van inundar les estones dels habitants de Falset i van col·locar-li a la Sra. Maria, el sobrenom de “la Maria Ganxa”. En Jaumet es va penedir, que per culpa d’ell, la gent parlés malament de la Maria Ganxa i que el forner, l’acusés del robatori. Llavors va decidir ajudar-la, en tot el que podia: anava a comprar per ella, li portava llenya a casa … La Ganxa estava agraïda, però no tenia ni un duro. No podia recompensar a en Jaumet, totes aquelles bones accions.

La Maria Ganxa es va inventar un fet i va prometre a en Jaumet, que si passava, ell i tota la mainada en gaudirien: “Mira Jaumet, veus aquella planta que tinc al balcó? Doncs si d’aquella planta, en floreixen caramels, seran per a tu i tots els nens del poble“. El temps va anar passant i en una Festa major, en Jaume i la resta dels vailets del poble, es van adonar que la planta del balcó de la senyora Maria, havia florit caramels! Entusiasmats pel fet, es van posar a cantar una cançó, per reclamar la “seva recompensa”.

Screenshots_2016-02-08-11-19-05

Vigila que ve la Maria Ganxa! Foto extreta de l’Instagram del celler.

Aquesta cançó i la llegenda de la Maria Ganxa, ha traspassat generacions i pobles de les comarques de Tarragona i Lleida. Molts nens i nenes han crescut, amenaçats, que si no es porten bé, vindrà aquesta vella dona de caràcter tètric. En Toni Ripoll segur, que també va escoltar de petit, els fets de la Sra. Maria.

I us preguntareu qui és en Toni Ripoll. Doncs en Toni és el propietari i vinyater, del Celler Pascona de Falset i avui us volem presentar un vi, que ens va sorprendre molt a la darrera Fira del Vi, de la capital prioratina. Ens va sorprendre per dins, per fora i pel seu nom …

Screenshots_2016-02-08-11-14-11

En Toni Ripoll, propietari i vinyater del Celler Pascona. Foto extreta d’ Instagram.

Sí! el vi que us presentem avui es diu com la llegenda que us explicàvem abans: Maria Ganxa i us el presentem en la seva primera anyada, la 2014.

Amb el vi, Maria Ganxa 2014, el Celler Pascona inicia un homenatge a aquesta llegenda i a la vila, on té les seves vinyes. Unes vinyes, que les hem d’anar a buscar als budells de Falset, a la Partida Fontanals. Partida, terres i vinya, que la mare d’en Toni va heretar d’unes familiars maternes (les germanes Gombau Pascó, conegudes com les Pascones) que agraïdes per les atencions i estima, que van rebre d’ella, van deixar-li en herència totes aquestes propietats.

vinoteca de azu

Fotografia de la Vinorteca de Azu.

L’any 2006, quan en Toni tan sols tenia 25 anys, va decidir a portar aquella herència i recuperar la tradició de fer vi, doncs els seus pares en van fer del 1991 al 1998. Després d’estudiar electrònica, es va adonar que aquelles terres i vinyes no es podien perdre, ni anar a parar a altres mans i va reflexionar “Que estic fent? Aquí tinc tot un patrimoni, que ha vingut de generacions passades i jo estudiant electrònica? No m’ho puc permetre!!!” Va fer “un cop de cap”, va estudiar, es va amarar de tot el que envolta el món del vi i va començar a dedicar-se, en cos i ànima, a treballar les vinyes dels Fontanals.

En Toni Ripoll al seu celler. Foto extreta d'enoguia.cat

En Toni Ripoll al seu celler. Foto extreta d’enoguia.cat

Als Fontanals, en Toni Ripoll, té unes 14Ha de vinya, en sòls majoritàriament argilosos però on també trobem una mica de granit esmicolat i una petita esquitxada de llicorella. Hi ha plantades 6 varietats: les tradicionals Garnatxa Negra, Carinyena o Ull de Llebre i les foranes Merlot, Sirà i Cabernet.

Us assegurem que els seus vins són expressius de tots aquests sòls i unes maneres de fer de marqueteria fina: es tracta la vinya amb la mínima o nul·la intervenció química, s’amanyaga cada cep com si fos un sol individuu, es “miren les llunes” per fer feines al celler i vinya, es treballa de manera minuciosa i al celler no s’utilitza cap bomba, per no malmetre els grans de raïm … Tot el necessari per trobar-nos, quan obrim un vi de Pascona: gran qualitat … i a un preu súper contingut!

FotorCreated

Ceps de Cabernet i moments de verema, al Celler Pascona. Fotos extretes de l’Instagram del celler.

El resultat de tots aquests detalls, són unes 34.000 ampolles i unes 1.000 bag in box. Ampolles que fa unes 2 anyades que van tenir una rentada de cara i un canvi de nom, fent referencia a la Germana, al Pare i a la Mare, d’en Toni … i poder, a ell mateix, amb Lo Petitó (el vi de més “tiratge” del celler). També us volem destacar el seu vi rosat, el Trencaclosques, un vi golós de Sirà. Però avui ens ocupa la Maria Ganxa’14, que com us hem dit abans, ens va agradar força el dia que vam obrir, un motiu de pes per presentar-lo avui.

MARIA GANXA N’2014 (DO Montsant) del Celler Pascona.

ganxa1

Un altre motiu de pes, són els raïms que conté aquest Maria Ganxa: Carinyena i Garnatxa Negra. Per això és protagonista a VinsVIW, l’apartat de VinifiCATs on us descobrim vins amb varietats tradicionals o autòctones de casa nostra. La Garnatxa Negra i la Carinyena són les dues varietats bandera al Priorat i ens encanta anomenar-les “les dues dames del Priorat”.

Un vi amb les dues dames del Priorat … però amb quin percentatge i manera de fer ¿? … us preguntareu. Doncs amb un 60% de Carinyena i un 40% de Garnatxa de sòls d’argila (que fan que sigui un vi força fresc). Un cop al celler, totes dues varietats maceren de manera lleugera (guaiteu el color!) i fermenten, en dipòsits d’acer inoxidable. Per acabar, romanen allí 3 mesos, per fer una criança reductiva amb les seves mares.

ganxa2

El resultat és un vi informal, juganer, eixelebrat, fi, prim i que si el poses un moment a la nevera, pot ser un acompanyant ideal per un vespre de primavera o estiu. També és ideal per obrir-lo en una calçotada, graellada de carn i fer uns riures amb els teus amics. O perquè no? Amb unes migas  a l’estil d’Almeria, com ho vam fer nosaltres, o amb un Bacallà amb samfaina!

ganxa3

Si tens a la vora una copa de Maria Ganxa, quan l’oloris, trobaràs groselles, maduixes, mores, alguna punta de magrana … un bon grapat de fruita, que enamora. També pebre rosa, herbes silvestres, roses i una miqueta de romaní i espígol. A la boca és molt fresc, sense sensacions alcohòliques, tanins amables, saborós, és expressiu, fruitós, tenaç i va a per les teves papil·les gustatives, embolcalla tota la boca, no té embuts i té força acidesa. El gust de maduixes i a la fruita, abans esmentada, el fa molt desitjable a cada glop.

ganxa4

Cada cop que obrim un Maria Ganxa, és enamora més … o com diu en Toni, ens Pasconitza més. Tot un encert fer un vi d’aquesta mena: gens pesat, prim i molt golós. Vigila! Que no t’enganxi la Maria Ganxa! (a nosaltres ja ens ha “pillat”, moltes vegades).

Salut i vi!

 

 

2 comentarios el “Maria Ganxa 2014: El caramel de Falset.

  1. Jo vaig conèixer aquest celler fa uns anys a una presentació al Castell de Montjuic i val molt la pena. També m’encanta la energia que despren el Toni Ripoll a les xarxes socials, es nota que estima la terra.

    • Si! Tot un embaixador de la seva terra i sap molt bé que, avui dia, és vital comunicar la feina que es fa. Una salutació i gràcies per llegir-nos! 🙂

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: