Vi Novell 2015 del Celler El Masroig: La tradició més actual.

La tradició un és fet antropològic, que hom, fa prevaler de generació en generació. Aquí ens ocupem de les tradicions i aspectes, propis del món del vi. Tradicions “víniques” a Catalunya n’hi ha un bon grapat, tantes com Cooperatives Agrícoles, Denominacions d’Origen o comarques. Tantes que no entren en un sol article. Les dues tradicions víniques que ens fan brivar són: els vins dolços (sí, els vins dolços són tradició) i les celebracions que es fan i es desfan, per celebrar l’arribada del Vi Novell.

novell1

Avui us volem parlar d’aquest darrer: el Vi Novell. Aquest tipus de vi en sí, també és tradició, una tradició que es perd en els temps, poder en els temps “de la Maria Castanya”… Com moltes tradicions, vinícoles o no, el Vi Novell es va anar perdent a casa nostra i, per sort molts cellers, la majoria cooperatius, fa un grapadet d’anys n’han recuperat la seva producció i des d’aquest petit altaveu, ho celebrem, ens encanta i som consumidors d’aquests vins.

espinjolar

La bóta ja està espinjolada*! El Vi Novell est arrivé!

Poder, qui més ha fet per recuperar aquesta vella tradició del Vi Novell, a les comarques de Tarragona, ha estat el Celler El Masroig. També cada any que han tret el vi a les botigues, i ja en fa 6, han fet una celebració i aquest any l’han fet a la Plaça de L’Arbre, on tenen el celler. Nosaltres, hi vàrem ser presents i avui us explicarem, de manera breu, la festa. Aquell 14 de Novembre, vàrem descobrir el Vi Novell d’enguany, vam tastar oli de raig, vam endrapar i vam gaudir del dia, entre els ciutadans d’El Masroig i companys blogaires.

bibiana

La Bibiana Ballbè en el ple discurs d’inauguració de la festa del Vi Novell

Tota festa hauria de tindre un padrí, conegut o no, mediàtic o no … i al Celler El Masroig van escollir algú mediàtic: la Bibiana Ballbè, periodista coneguda a Catalunya, per programes de televisió com Caràcter, Bestiari Il·lustrat o Silenci? Ella va ser l’encarregada d’espinjolar* una bóta de Vi Novell i així poder degustar el primer vi de 2015. Tot seguit us explicarem les nostres sensacions amb aquest vi, com s’elabora i altres ets i uts.

VI NOVELL 2015 (DO Montsant) del Celler El Masroig 

novell2

Primer ens fixem en la part de fora del vi. Sabeu? Les tradicions poden semblar antiquades o avorrides, no trobeu? Per aquest motiu també, cada anyada de Vi Novell del Celler El Masroig, té una etiqueta diferent… però totes elles tenen un nexe en comú: Sant Martí.

La festivitat de Sant Martí, l’11 de novembre (per això es veu un gran 11 a l’etiqueta), és una de les dates importants en el calendari de pagès: és un bon moment per a matar el porc i proveir el rebost d’aliments per donar la benvinguda al fred. També en aquestes dates, surten els primers olis i vins de l’any (novells). Al camp, es planten enciams als llocs abrigats, pèsols, alls i espinacs per a la quaresma…. Si no plou, es poden fer empelts. … També és apropiat sembrar llenties, escarola, maduixes, ceba i faves tendres. Com veieu Sant Martí, és un dia i un Sant, molt seguit a pagès. Sant Martí, també és el protector dels que tracten amb cavalls, mules i altre bestiar de ferradura, per això aquest any veiem peülles de cavall i ferradures, a l’etiqueta del Vi Novell 2015.

novell3

Anem a parlar amb més deteniment del vi. El Vi Novell 15, té un cupatge de 3 raïms: Garnatxa en 50%, Carinyena en un 30% i Sirà en un 20%. Penseu que tots tres raïms, fa uns tres mesos estaven al cep i es necessita una altra manera d’elaborar-lo, per accelerar-ho tot plegat: l’elaboren per un tipus de maceració que se’n diu Carbònica. Els vins amb aquest tipus de fermentació, són pel ràpid consum, tot i que, poden aguantar perfectament un any.

novell4

Els vins novells són diversió, consum immediat, expressius, juganers, bandarres i ideals per les graellades, amb porc, amb plats de pa amb tomàquet i embotits o també per plats de cullera com les sopes de ceba, de galets o escudelles.

Quan obrim aquest Vi Novell, ens topem amb una aroma molt peculiar: iogurt àcid de maduixa i fruites negres, com les cireres i móres. Un vi que sorprèn la boca amb la seva rica i potent explosió de fruita vermella i la seva textura marcadament cremosa. És suau, untuós, llaminer i sense asprors: el taní no està present i és molt fàcil de beure.

ferradura

És fruita servida directament a la copa, fruita sucosa que es mastega, amb d’un equilibri d’allò més fi … Però també és intens, dens, desitjable, un vi on no es busca la complexitat, sinó l’expressió i l’entreteniment.

Un vi que ens apropa i ens connecta a les vinyes de terra roja i a les nostres tradicions.

Ja sabeu “Per Sant Martí mata el porc i enceta el vi!!!

botesok

SALUT I VI!

*  Espinjolar [<Viticultura. Enologia> Encetar la bóta per tastar el vi novell, o com a ritual per donar-lo a tastar]

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: