Anexe Vinyes Velles de Samsó 2013: les preferim velles, molt velles.

Sant tornem-hi! Recuperem aquell sa i bon costum, que teníem en aquest apartat #VinsVIW: descobrir-vos petits, grans, coneguts, desconeguts i saludats … vins amb varietats tradicionals de casa nostra. Els lectors habituals coneixeu la nostra dèria per la Carinyena (batejada aquí, per imperatius legals, com a Samsó, Caranyana, …) És fàcil doncs, endevinar que avui us volem presentar un vi de marqueteria fina, amb aquesta varietat. Feu un esforç i acompanyeu-nos a la DO Montsant. Un cop allí ens desplacem cap a La Serra d’Almos, ven a prop de la Sorteta. Allí, la Serra de Montsant i la Serra de Llaberia ens reben. Allí, el paisatge mediterrani amb camps de vinyes i oliveres centenàries, ens abracen. Allí, és on tenen en Xavi i la Marga el seu celler: Cedó Anguera.

Els Cedó Anguera

Els Cedó Anguera

Cedó Anguera és un celler petit, familiar i de recent creació, del 2006, però amb una llarga història vinícola a l’esquena. La vinya sempre ha estat lligada a la família i ha passat de generació en generació, fins al dia d’avui. Sempre havien venut el raïm a la Cooperativa, fins que, van decidir emprendre el seu propi viatge, construint un celler i elaborant els seus propis vins, procedents de les seves vinyes.

Raïms de Carinyena

Raïms de Carinyena

Els Cedó Anguera tenen unes 17 Ha de vinya on les dues dames negres, Carinyena i Garnatxa, dominen amb mà de ferro aquesta extensió de terreny. També tenen algunes vinyes de Sirà i Cabernet. Les tenen plantades en diferents sòls, però bàsicament en terres argilo-calcàries i altres en zones més pedregoses. Uns terrenys un xic pobres, ideals pel bon funcionament de la Carinyena, protagonista a la publicació d’avui. Moltes Carinyenes de Cedó Anguera, són velles i plantades en vas, una magnífica combinació per tindre un raïm de campionat!

En Xavi és l’alma mater del projecte i la cara més visible. Un Xavi, que vaig tenir la sort de conèixer fa gairebé 3 anys, a l’Orangette de Reus. Allí també, és on em vaig enamorar del vi que us volem descobrir avui: l’Anexe Vinyes Velles de Samsó.

ANEXE VINYES VELLES DE SAMSÓ N’2013 (D.O. Montsant) del Celler Cedó Anguera.

anexe2

Quan vaig conèixer en Xavi, presentava l’Anexe en la seva primera anyada, la 2012, com una prova, un test, com una aventura. Com a tal, amb prou feines, en va elaborar unes 1.500 ampolles. Quan va sortir al mercat, tal va ser l’acceptació, que va volar aviat. Es va acabar amb un tres i no res. L’any després, el 2013, en va fer 3.000 per satisfer la demanda.

I us preguntareu el perquè d’aquest furor per un vi que, en fer dues passes, va tenir (i té) tanta acceptació per botiguers, consumidors i amants del vi. La resposta és fàcil: és un vi original i valent. Original perquè les Carinyenes que podeu trobar en un Anexe Vinyes Velles de Samsó, són d’avançada edat: uns 70 anys. És xocant, força excepcional i valent, que un celler utilitzi uns raïms d’aquesta edat (i qualitat) per fer un vi jove. Sí lectors! L’Anexe és un vi jove, elaborat amb vinyes velles. És un rara avis. La majoria de cellers utilitza aquest tipus de raïm, per traslladar-lo a les bótes i fer-ne un vi de criança, de categoria i d’un preu un xic més elevat … en Xavi també ho fa, eh? però es guarda una petita part per delectar-nos de manera catedralícia, amb aquest jove Anexe.

anexe1

Per elaborar-lo trien els millors ceps. Dels millors ceps, en trien el millor raïm i un cop triats, de manera manual, el traslladen a tines d’acer per què fermenti. Després fan la maceració, durant 20 dies, en el mateix dipòsit. El clarifiquen de manera lleugera, el filtren d’igual manera, l’embotellen i et voilà! Llest per gaudir-lo!

El dia que el vam obrir, per parlar-vos d’ell, el vàrem acompanyar amb una torrada gratinada de pernil de York, una mica de ceba caramel·litzada, uns xampinyons passats per la paella, tomàquet natural, un bri de tomàquet fregit (no cal abusar-ne), uns daus de brie francès i dos encenalls d’alfàbrega. Va funcionar de fabula per ensumar les aromes del vi.

anexe3

Unes aromes que ens van recordar a les prunes seques, a les cireres, a les móres, a groselles vermelles, a préssecs vermells … un esclat de bones fruites. En menor mesura apareixien aromes a canyella, a pebre acabat de moldre i al fons, hi havia unes roses. Les fruites marquen molt i et fan passar una bona festa olfactiva.

Quan te’l poses a la boca la història continua genial i és un excel·lent exemple, per demostrar que també es poden fer vins joves de Champions. És refrescant, ben equilibrat, d’acidesa marcada, refinat i agradablement informal. També és opulent i concentrat. La boca rep una barreja de fruita madura saborosa, suau i vellutada. Segur que en Xavi l’elabora per ser consumit de manera immediata, però a nosaltres ens agrada guardar-lo un any més. Té arguments per fer-ho i li va de fabula.

anexe4

Per cert … recordo veure fotos, al Facebook de l’Àstrid Goldstein (co-propietària del Celler de Can Mata a Sant Just Desvern), amb les primeres ampolles d’aquest Anexe. Sí! Remeno de manera virtual, les seves fotos, i veig que n’ha obert moltes i aprofito per preguntar-li pel vi i perquè em doni la seva opinió i sensacions:

Fa un any llarg o potser 2, preparava un tast pel Casal de Joves de Sant Just: DOQ Priorat vs. DO Monsant (Garnatxa vs. Carinyena). Les ampolles escollides van ser, del Priorat: Ruella del Jaume Balaguer (Celler Balaguer i Cabré) com a vi representatiu de Garnatxa i una Carinyena del Celler Aixalà Alcait. Pel Montsant: la Garnatxa fermentada en àmfora del Jaume Roca (Ficaria Vins) i l’Anexe de Carinyena del Xavi Cedó… a part de sentir, que cada vi representava el que eren els quatre viticultors (homes aparentment tranquils, francs, tendres i molt sensibles), amb l’Anexe del Xavi també vaig sentir, el que és en Xavi: entusiasme, vigor, energia, acidesa, frescor.

anexe5

La primera anyada, que vaig tastar abans de sortir al mercat, una sorpresa … Les següents? Són la confirmació que, amb humilitat i sense fer gaire soroll, aquest vi ens pot donar molta satisfacció. Un vi d’aquells que t’impulsa a aixecar-te de la cadira, agafar l’ampolla i beure’n més. Tant a mi, com a molts dels meus clients, els hi va provocar un Uauuuu! Deu ser la Carinyena més afable i la que més s’apropa al bevedor de vi, per pur plaer“.

En Xavi, a l'Orangette de Reus, el dia que ens vàrem conèixer.

En Xavi, a l’Orangette de Reus, el dia que ens vàrem conèixer.

Doncs ja ho veieu amics, avui coneixeu un xic més, aquest vi gens habitual. Si us agrada la Carinyena, podreu observar com les gasten aquestes velles dames del Celler Cedó Anguera. I lo més bo de tot: el trobreu, a botiga, al voltant dels 9€, una joia, un regal. Ens veiem a la següent?

SALUT I VI CATALÀ!

 

 

 

2 comentarios el “Anexe Vinyes Velles de Samsó 2013: les preferim velles, molt velles.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: