L’any 2014, en 12 vins catalans i 3 entrades.

Doncs ja ha passat un altre any. Hem passat un capítol més de les nostres vides. Quan comença un nou any, cada u de nosaltres, mira enrere i fa balanç de tot el que ha viscut durant els 12 mesos passats. En lo personal, ja ho hem fet i allà queda, dins el nostre cap, cor i ànima. Però una part de la nostra vida la compartim amb tu, des de 2012. I no és altra cosa que la nostra passió pel vi català.

Calendar-Wallpaper

Avui volem apropar-te el nostre camí per aquesta passió, durant el passat 2014. Ho volem fer de dues maneres: la primera, mostrant-te les tres entrades més visitades del bloc, durant 2014 i la segona, mostrant-te els vins que més ens van fer gaudir el passat any.

La primera té una mecànica fàcil: mirem les estadístiques de visites i et xivem les més visitades. Les tres entrades més visitades tenen en comú una activitat que ens encanta fer: descobrir-te petits cellers de casa nostra. Totes tres giren al voltant de tres viticultors, diferents entre sí i amb un tret en comú: el vi, és la seva vida.

Et presentem les 3 entrades més visitades del darrer any !! …. I sóóóón …. aquestes!

 1) Els tresors d’Aiguamúrcia (Tast de Vinyes de l’Albà)

2) L’home que xiuxiuejava als Xarel·los (Visita a Ton Rimbau)

3) Una varietat de llegenda (Visita als Cellers Ripoll Sans)

collagemesvisitats

La segona manera d’apropar-te un any de vins, és un xic més complicada. Complicada per què aquest any hem begut (i ensumat), a grans i petites xarrupades, uns 400 vins catalans. Ho hem fet a casa, als mateixos cellers, a fires, a tasts, en actes, en esdeveniments, amb amics, amb altres blogaires, a botigues … i és que qualsevol lloc és bo per obrir una ampolla i que t’expliqui la seva història.

clock-time-hd-wallpaper

Triar 400 vins no ha estat un treball senzill. Hem remenat la nostra llibreta de tast, els nostres mòbils, aquest mateix dietari vínic … i per elaborar-la, ens hem basat en cinc criteris. Hem intentat que els vins triats en aquesta llista, posseeixin almenys, dos. Els tenen tots cinc? Doncs millor!

1) Que el vi ens hagi agradat molt, ens hagi emocionat. Fet obvi i important.

2) Que el vi sigui elaborat una varietat tradicional o autòctona catalana.

3) Que provingui d’un celler petit o familiar.

4) Que el vi sigui de petit format (en nombre d’ampolles) i alhora, fàcil de trobar.

5) Un vi, que hem compartit amb l’autor / autors del mateix o amb un responsable del mateix celler.

Ben segur tu, tens una llista totalment diferent i, si vols, et convidem a fer-nos arribar la teva i descobrir nous criteris i opinions!! Aquí els 12 vins catalans més impactants, de 2014 !

1) 2 de Testuán B’2012 (D.O. Alella) del Celler Testuán

testuanArrenquem aquesta llista amb un projecte bonic. Un petit projecte, format per 7 amics, que van decidir recuperar l’art i l’ofici de la vinya, a Cabrils. Una població, on de vell antuvi, la vinya hi era força present i ara, és testimonial. Aquest 2 de Testuán és un cupatge de Pansa Blanca (com s’anomena al Maresme, al Xarel·lo) i un xic de Macabeu, és melós com una mala cosa i, la seva lleugera criança, el fa seductor. 2 de Testuán, segurament, serà difícil de trobar però a la seva població d’origen, hi ha un bon grapat d’establiments que encara el deuen tenir. Si no pregunteu per l’anyada més recent, el 3 de Testuán, de diferent cupatge, però igual d’encisador. Per cert, com és un celler tan petit vinifiquen, al celler Alella Vinícola.

2) Vinyes de l’Albà Sumoll N’2013 (D.O.Catalunya) del Celler Vinyes de l’Albà

sumoll

El descobriment de l’any per nosaltres. Però no parlem del vi, que també, sinó de la GRAN persona que hi ha darrere: en Carles Figueras. En Carles ens va enamorar per la seva senzillesa i per la seva gentilesa. Dos trets que es troben, també, en aquest vi triat: un Sumoll magníficament elaborat, madur, senzill, gentil, d’aromes de bosc, de pinassa i sucós com un préssec en mig de l’estiu. Un dels grans!

3) Mestres Mas Via’00 (D.O.Cava) de Caves Mestres

masvia

2014 va ser l’any, que vam beure més Cava. Estàvem un xic verds en aquestes bombolles, tan nostres i ens vam decidir a conèixer-les, una mica més. I ja sabem com ens agraden els Caves (sense desmerèixer els que no ho són): ens agraden Gran Reserva (amb 30 mesos o més sota la cava) i amb alguna varietat, o totes, passades per fusta. Doncs així és el Cava triat: el vi ha passat 12 mesos en bótes i després 130 mesos, sota la Cava. Paciència i molta, per tirar endavant aquest Cava. Una obra mestra, de Mestres que vaig tenir la gran sort de tastar, el dia que va ser guardonat com a Millor Cava, segons la Guia de Vins de Catalunya. També em va agradar (en primera persona, la Núria encara no l’ha tastat) molt, moltíssim. Té una bombolla suau, pausada, gairebé imperceptible, d’aromes adultes, d’ametlles marcones, de gustos “xeresans” (que recorda a un vi típicament gadità), de pomes molt madures. Un Cava d’ocasions especials. Un Cava que em demano per quan m’actualitzi a la versió 3.5 (o sigui … l’he demanat pel meu 35 aniversari:P)

4) Cup3 N’2013 (D.O. Conca de Barberà) del Celler VidBertus

cup3

Curiós cupatge de varietats ens presenta aquest vi: Trepat i Garnatxa. I per això l’escollim. Ens va sorprendre molt quan el vam tastar a la Festa del Trepat, de Barberà de la Conca. Vi econòmic, pel cada dia, jove, fresc, àgil i amb una “carrega” de fruita (en nas) que el fa d’alt consum i gaudi. Una altra perla, sorgida del Viver de Celleristes de Barberà de la Conca.

5) Missenyora B’2011 (D.O. Costers del Segre) de la Cooperativa l’Olivera

missenyora

El vi blanc més popular del celler, amb tots els mèrits del Món! Ens encanta per fora, amb una ampolla de color blau i molt més per dins! Un vi de Macabeu catedralici! Intens, amb fruita blanca i groga al nas i afruitat, fresc i lleugerament dolç, a la boca. Missenyora, als seus peus!

6) Microvins Carinyena Blanca Àmfora B’2013 (D.O. Empordà) de La Vinyeta*

micro

Inquietud jove recuperant (i potenciant) una varietat menyspreada pel pas del temps, per les administracions i per les modes. Aquesta varietat és: la Carinyena Blanca, una varietat que a l’Empordà està “com a peix a l’aigua”. Cada vegada més cellers, de les comarques gironines (i algun del Priorat) estan recuperant. Alguna cosa comença a bullir amb aquesta varietat i ho celebrem! Aquesta és una mica especial: es fermenta en gerra de fang  i posteriorment, hi passa allí uns 3 mesos. És fresc, mineral, salí, voluminós, amb un nas encisador, amb una bona acidesa. Ideal per començar un bon àpat!

7) Coca i Fitó Jaspi Negre 2011 (D.O. Montsant) del Celler Coca i Fitó

jaspi

Qui ens segueix, de fa temps, sap la nostra debilitat per la DO Montsant. Si avui mateix, ens descobreixes, hem d’explicar-te que aquesta DO catalana, és la nineta dels nostres ulls, la DO catalana amb millor RQP (des del nostre punt de vista). Partint d’aquesta base, triar un sol vi d’aquesta DO, ha estat una decisió molt complicada. Hem triat aquest Jaspi Negre 2011 de Coca i Fitó, per la mineralitat enamoradissa que té, per l’estructura sòlida i pel seu encant Mediterrani. Aquest excel·lent vi de Sirà, Cabernet, Carinyena i Garnatxa, el vàrem degustar al Masroig Solidari, una excel·lent festa amb un motiu de pes darrere, per assistir-hi any rere any.

8) Malvasia de Sitges B’2013 (D.O. Penedès) de Jané Ventura

malvasia

Reivindiquem la part “tarragonina” de la DO Penedès amb aquesta tria. També reivindiquem una varietat tradicional de casa nostra i que, després del Sumoll i el Xarel·lo Vermell, molts cellers de la DO s’han llençat a recuperar: la Malvasia de Sitges D’aquesta, ens fa trempera, la seva electritzant acidesa, estructura sibil·lina i les aromes salines. Obrir una ampolla com aquesta, és obrir una petita finestra, al llegat enològic de Catalunya. En Gerard Jané (propietari i enòleg del celler) va obrir-ne una al ViGralla de Llorenç del Penedès (davant nostre) i és allí, on vàrem descobrir aquesta filigrana vínica.

9) [Nuat] B’2011 (D.O. Pla de Bages) d’Abadal

nuat

Un vi blanc de marcada identitat, amb un criteri de selecció potent i de complexe elaboració. Aquestes tres premisses marquen que, estem davant un blanc extraordinari, senzill, alhora draconià i d’un preu exigent. Picapolls i Macabeus que donen aromes complexes de llimones, aranges, préssecs, fonolls i que, a la boca, el seu volum, cremositat i frescor, ens va seduir. També ens parla d’allà on ve i de la comarca, que l’ha vist créixer. Frisem obrir una ampolla d’aquest Nuat, dintre de 4 o 5 anys! Un pas del temps que als Picapolls, ben elaborats, “els senta” d’allò més bé!

10) Dempeus Selecció N’2009 (D.O.Q Priorat) del Celler Balmaprat

seleccio

Una joia. Una joia vínica que, afortunadament, vam tastar dos cops l’any 2014. La primera amb els nostres estimats @EnsBevemCat i la segona, a la festa de la presentació de la Guia de Vins de Catalunya. Dos moments ben llunyans entre ells (un al Gener i l’altra al Novembre) que demostren l’enorme potencial d’evolució i guarda, d’aquesta Carinyena (més que centenària) d’en Josep i na Mayte del Celler Balmaprat. Dins d’un Dempeus Selecció, trobareu una de les millors carinyenes que es poden trobar a Catalunya i, us ho diu un enamorat d’aquesta varietat. Carinyenes que creixen en pissarres blaves, capaces d’enganxar-se al teu cervell, per sempre més!! Per cert, com diuen a les Espanyes, “Es de bien nacidos ser agradecidos” i volem agrair a l’Iván i l’Eli de “Del racimo al paladar”, per descobrir-nos (i compartir) aquesta joia.

11) Bella Blanc Cartoixà 2013. (D.O. Tarragona) de Celler Mas Bella

cartoixà

Un altre homenatge, concretament, a com es denomina a molts indrets de les comarques de Tarragona, al Xarel·lo: Cartoixà. El Xarel·lo es diu així a tot l’Alt Camp i d’on ve aquest vi blanc: de Masmolets. Allí, l’Elisa Ribé, fa aquest Bella Blanc Cartoixà, que ha passat uns mesos de criança en bóta. És força econòmic, senzill, molt fàcil de beure, melós, llaminer, amb bon treball de criança i té una acidesa cítrica, esparverant. Aviat visitarem el celler, total estan a 20 minuts de casa nostra!

12) La Tremenda N’2011 (D.O. Terra Alta) de Vins del Tros

tremenda

Els puristes en mataran, ho sabem. Ens mataran per no escollir una Garnatxa Blanca per celebrar un vi de la Terra Alta, però … La Tremenda, està TRE-MEN-DA! I què voleu que us diguem? Som uns viciats de la Carinyena i a la Tremenda, és el que trobaràs. Carinyena polida, esmolada i d’uns 50 anys. Aquesta Tremenda, marcarà un abans i un després, com ja ha fet, el Senyora Carmen del mateix celler. Aquesta “tremendíssima” Carinyena, t’ofereix contundència i austeritat quan l’olores i un reguitzell de gustos frescos, quan el tens a la boca, que et farà flipar. I és que en Joan Ramón i en Josep treballen de p… mare! Queda prou clar, oi?

TRY

Aquesta llista no és una taula de llei, tampoc pretén ser-ho. Ni tampoc és representatiu de totes les tendències o modes de les DOs de casa nostra, és el nostre (meu i de la meva companya, la Núria) modest i humil punt de vista. És simplement, un resum i un any, regat amb vi català. El principal propòsit no és altre que augmentar la teva curiositat, que busquis un vi dels triats i que el compris, doncs entre tots hem de fer més gran i més consumit el vi català.

SALUT I VI CATALÀ! I MOLTA FORÇA A TOTHOM, PER ENCARAR AQUEST 2015!!! 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: