Diari de Tramuntana (I): “Et protegeixen les estrelles” (Visita a Còsmic Vinyaters)

Amb l’entrada d’avui encetem un seguit d’entrades molt empordaneses. “Diari de Tramuntana” serà un cúmul d’experiències on us volem explicar la nostra mini-ruta per 4 cellers de l’Alt Empordà. A poc a poc us anirem desgranant i descobrint quins cellers vàrem visitar. Encetem aquesta sèrie visitant el Celler Còsmic Vinyaters, d’Agullana.

Còsmic Vinyaters, és el projecte vínic (i de vida) d’un jove mestre, en de l’art de fer vi: en Salvador Batlle. Ell i els seus vins, van aparèixer per primer cop a VinifiCATs, quan aquest petit altaveu feia els seus primer passos. I és per això (i altres motius) que tenim un petit deliri i estima, cap a ell i els seus vins. És un tipus senzill, simpàtic, amable … bé, que es fa estimar (i molt).

Cartell Tarragona

És originari de la Serra del Montmell (Baix Penedès) i la vida o per què com ell diu “Vaig sentir que havia de vindre a aquesta terra“, l’ha portat a l’Alt Empordà. Al Penedès treballava amb la família. Qui ha treballat amb la seva família, sap lo complicat que pot ser, a vegades i a l’Empordà pot decidir i assumir riscos tot sol. A en Salva el defineix una frase, que vàrem llegir no fa gaire: “L’ocell no és del niu en el qual neix, sinó del cel què vola”

mteresa palleja2

Està orgullós d’ensenyar la seva nova “casa” i així ho va fer amb nosaltres. A la Plaça Maria Teresa Pallejà, amb prou feines té 4 espais: un és per embotellar, un per les fermentacions en àmfora, un per les bótes i un altre on té un petit magatzem … més la part que distribueix aquestes “habitacions” amb un grapadet de tines.

Ens fixem de les petites dimensions del celler. En Salva s’adona i ens diu: -“És molt petit, és un garatge” Nosaltres li preguntem: * “I ja et va bé treballar en aquestes dimensions?” -“És el que hi ha! Jo m’adapto, al meu entorn! Ja en tinc prou. Aquí puc arribar a fer entre 12 i 14 mil ampolles/l’any. És la capacitat que tinc” Tot i aquesta capacitat ha fet unes 9 mil, per l’anyada 2013, entre l’Empordà i el Montmell.

salva1

Però per en Salvador, l’important no és el celler. El més important és la vinya i l’agricultura. El celler és un pur tràmit, és interpretar com s’ha “comportat” el raïm aquell any, d’on ve, com es cuida … “Aquí fermenta, el vigiles un xic i … prou!

Tot sovint  pensem, que per fer un gran vi, els cellers s’han de gastar grans quantitats de diners en bótes cares, grans instal.lacions, tindre les millors màquines … però no, Còsmic Vinyaters (i per sort, moltíssims cellers de casa nostra) desmunta aquest mite i aconsegueixen fer vins BRUTALS interpretant la base: varietats, paisatge, sòl, clima, agricultura …

Parlant d’agricultura, a Còsmic, es tracta la vinya amb criteris biodinàmics: ell es fa els preparats que s’apliquen als ceps, el compost … També segueix el cicle lunar i planetàri en els treballs a la vinya, trasbalsos al celler, embotellats. Aquell dia estava plovent i no acompanyava visitar les seves vinyes “Llàstima és el més bonic que té el celler!” va exclamar.

vinya2

No vam trepitjar vinya, però en Salva ens ha facilitat aquestes fotografies. A la part de sobre del collage, a l’esquerra Garnatxa Roja, a la dreta Carinyena Blanca. A sota, a la part esquerra Carinyena i a la dreta Cabernet Sauvignon reempeltat amb Carinyena Blanca.

En Salva és un enamorat de les àmfores de fang per fermentar els seus raïms blancs. Va ser dels primers elaboradors de casa nostra que nosaltres vàrem veure (repetim, nosaltres) que les utilitzava, ara que estan de moda. No és un enamorament tendenciós, ni capritxós. Considera que l’àmfora conserva les aromes més primares dels raïms. No vol fermentar-les en un altre “recipient” per no aportar res al futur most. “Vull que obriu un vi blanc de l’Empordà de Còsmic, i que tan sols oloreu el cep“. Per a ell, amb les fermentacions en àmfora surt un vi més net, més fresc, les olors no es redueixen i el PH del vi, baixa un xic. Tot això fa que els vins Còsmics, quan els posem a la boca, siguin més cremosos.

tinescollage

Els vins que fa en Salva a l’Empordà són sense addicció de sulfits, d’una sola varietat i tradicionals de les comarques gironines. Continua fent els 2 vins ecològics, més una novetat d’enguany, del Baix Penedès, aquests són de varietats internacionals i amb sulfits : “Els continuo fent per què tenen un públic i un mercat, que encara me’ls demana“.

Com no usa sulfits als vins empordanesos (els sulfits fan de conservants al vi), treballa amb gas inert a l’hora d’embotellar, per treure l’oxigen que pot quedar dins l’ampolla, un cop tapat. L’oxigen fa que s’oxidi el vi i, el gas inert, el treu. Així de fàcil.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Després de veure la “sala de màquines” del celler, ens va convidar a tastar TOTS els seus vins. No era un dia que mostressin tot el seu potencial en nas, però vam guanyar en expressió al paladar. Feia un mes que estaven embotellats i vam donar fe, que són vins canviants a la copa. Cada vegada que oloràvem, trobàvem aromes diferents. I una nova confirmació: els vins de Còsmic són sincers amb l’any de collita que “han crescut”. No patiu, ara us mostrem els vins Còsmics més empordanesos! Després els penedesencs, però de forma més lleugera. Ens volem centrar en els “de Tramuntana”.

Còsmic Vinyaters CONFIANÇA (2013) D.O. Empordà

confiança

Tastem l’ampolla 575, de 626. A primer cop de vista sembla un rosat, però no … és un vi blanc. És un vi blanc amb una mica de color. Un vi blanc fet 100% amb una varietat bastant extensa a l’Empordà: la Garnatxa Roja. És una Garnatxa amb tocs rosats i els francesos, li diuen Garnatxa Gris. Varietat que s’utilitza molt a les comarques gironines per fer excel·lents vins dolços, però en Salva el treu com vi tranquil.

Ha estat animat, per diversa gent, a macerar més hores el most i així el vi agafi més color rosat… però no… el vol fer així: blanc trencat pel rosa. És un tipus autèntic: “A mi m’agrada mantenir el color. Té molta personalitat. Mirant el vi, ja tenim una informació d’on ve“.

confiança a la copa

Color del Confiança. Color de la Garnatxa Roja d’en Salva

Com dèiem, Confiança, és un vi de Garnatxa Roja d’uns 50 i pocs anys, plantades en terres granítics. Fermentat en àmfora, amb les seves pells i posterior criança durant 2/3 mesos a la tina, amb els seus llevats. Va estar embotellat de manera cuidadosa, és una varietat força delicada.

Al nas ens va donar, en primera instància, ratlladura de llimones, flor de la taronja, olor de mar, aranges acabades d’esprémer, meló, … i un cop el vi va estar més còmode amb nosaltres, olors a maduixetes, olives sevillanes i roses. A la boca, és llarg (el tenim present una estona després d’empassar), té notes salines i iodades, tons amargants, també és força untuós. Ens deixa un gust de les maduixes que hem trobat al nas, molt juganer.

Al Celler de Can Roca mariden aquest Confiança amb calçots. Una ampolla va vindre a Tarragona, per quan sigui temporada, degustar-lo amb aquesta ceba tan típica del Camp de Tarragona. També combina molt bé amb formatges sense sal, amb arrossos contundents o abans de dinar per obrir la gana.

Còsmic Vinyaters VALENTIA (2013) D.O. Empordà

valentia

Tastem l’ampolla 340, de 482 totals. Primera “interpretació” de la Carinyena Blanca que fa Còsmic Cellers, d’aquesta varietat molt minoritària. Ara minoritària i molt extensa a l’Empordà, dècades enrere. Ara mateix costa de trobar ceps d’aquesta varietat i gairebé està en perill d’extinció, però per sort un grapat de viticultors (el mateix Còsmic, La Vinyeta o Vinyes d’Olivardots, per citar-ne alguns) l’estan potenciant.

En Salva ens va explicar que la Carinyena Blanca, ha estat maltractada (entre altres raons) per què es deia, que té característiques pobres en nas. A ell particularment, li agrada molt, troba que té un potencial enorme i mostra d’això fa fins a 3 vins amb aquest raïm. Aquest Valentia l’elabora, més o menys, com l’anterior Confiança.

Al nas, tenia raó en Salva, la Carinyena Blanca és tímida. Ens va donar aromes fines a fruits secs, pomes, gessamí, fulles seques. i …. no estem a l’Empordà? A Brunyol obert per la meitat. A la boca mostra terroir, poder és el vi amb més terroir que fa en Salva: és mostra força mineral, molt fresc, genial acidesa i deixa la llengua cremosa. El gustet a poma al forn que deixa, és enamoradís.

Còsmic Vinyaters PACIÈNCIA ANCESTRAL  (2013) Sense D.O.

Screenshot_2014-09-02-22-43-25

En Joan Gómez Pallarès, ens cedeix aquesta imatge del seu Instagram, per il·lustrar el Paciència Ancestral. Quan el vàrem tastar en Salva encara no tenia les etiquetes definitives.

Segona interpretació de la Carinyena Blanca, aquest cop en bombolles. 200 ampolles d’aquest Paciència. Poques, molt poques i en Salva va ser generós i va obrir una per compartir-la amb nosaltres. Ens vàrem sentir afortunats, molt. Ell tenia il·lusió perquè el tastéssim i a sobre, encara no estava a la venda. Ara ja sí i no us penseu que val cents d’Euros, ronda la vint-i-cinquena.

Són bombolles especials, bombolles ancestrals i naturals (també sense sulfits afegits). La fermentació ancestral és una única fermentació i no dues com el mètode que coneixem tots, la Champanoise. En Salva fermenta en àmfora el most, i al final de la fermentació, l’embotella. A l’ampolla finalitzarà el procés fermentatiu, mantenint el gas carboni del mateix procès. Li dóna una criança de 9 mesos en ampolla, posterior aclarit en pupitre i desgorjat manual.

paciencia

El Paciència Ancestral, bombollejant a la nostra copa!

Quan el vam tastar, aquell desgorjat, feia unes 4 hores que es va fer. Les bombolles eren molt salvatges, pujaven i baixaven per la nostra gargamella. Aromes a pomes, peres, meló, a brioixeria, a camamil·la. I un cop a la boca notem un equilibri gairebé perfecte, entre una acidesa, frescor i cremositat en boc. Tornem a gaudir del sabor de la poma i del Brunyol de l’Empordà.

Còsmic Vinyaters ESSÈNCIA (2013) Sense D.O.

essencia

Ampolla 302, de 592 ampolles totals. Tercera i última interpretació de la Carinyena Blanca. Com veieu és la varietat “bandera” d’en Salva a Agullana.”Aquest sorprendrà! És un dolç revolucionari“ens va dir en obrir-lo, nosaltres afegim: Una obra d’art!

És el vi més de difícil de fer i més costós d’en Salva: recupera una antiga recepta del segle XI, molt extensa per Catalunya, el Rosselló o Castelló, que consisteix a reduir el most, fent-lo bullir. D’aquesta manera, redueix un 26% l’aigua del raïm, concentra els sucres i l’acidesa.

Al nas notem ametlles garrapinyades, toffees, ratlladura de taronja, ratlladura de llimona, caramels “Dos Cafeteras” d’Iruña, préssec en almívar, cafès, codonys. Embriagador! En boca, malgrat ser un vi dolç, és fresc, no notem sensacions alcohòliques, ni dolces. L’acidesa és juganera. En deixa un gust de caramel que enamora.

postre

La interpretació que han fet l’Anna i el Quintín, del Restaurant AQ de Tarragona, d’aquest Essència

Diríem que és un equilibri, a base de desequilibri. És un vi de postres, però no desentonaria com a digestiu, com acompanyant de formatges manxegos molt curats, roqueforts o amb un fetge de vedella a la veneciana.

Ara bé, si aneu al Restaurant AQ de Tarragona, descobrireu que en Quintin i l’Anna han dissenyat unes postres, a base de préssec, vainilla i ametlla, que fa les delícies d’aquest Essència. És l’Essència fet matèria sòlida. Una festa.

Còsmic Vinyaters LLIBERTAT (2013) D.O. Empordà

llibertat

Ampolla 399 de 1.025 ampolles. El vi empordanès d’en Salva de més “tiratge” i aquest és un vi negre. Un vi negre fet de Carinyena, d’uns 60 anys, de les més velles d’Agullana. També és un vi sense sulfits i d’un color viu molt bonic. Fermenta els raïms en bóta oberta (sense tapa), a baixa temperatura. Després fa un premsat molt suau i cap a la tina, a fer una criança d’uns 2 mesos amb els seus llevats.

En nas és molt complex i té bastant potència: ens regala aromes de fruita vermella madura i dolça, riques notes de xampinyons i humus. També una suau frescor mentolada, regalèssia i cacau.

Boca suau i fresca, amb bona acidesa, és rodó i equilibrat. No tenim sensacions alcohòliques, ni contundents … baixa molt bé per la gargamella. És mostra més viu que els seus “germans” blancs.

Volem destacar la bona estructura que posseeix, un fet que li donarà una bona pila d’anys de vida. De fet, en Salva, ens va reconèixer que dintre d’1 any aquest vi estarà tremendo. Nosaltres no ho contraindicarem, té tota la raó. Com tots els vins de Còsmic Vinyaters, busca l’expressió de l’any: sent fresc i poc madur en boca; donant sensacions “aquoses”.

Bé, després de parlar-vos amb profunditat dels vins Còsmic empordanesos, ara pentinarem de forma més esbiaixada els vins de la Serra del Montmell. Els vins Còsmics del Baix Penedès, són els inicis, les arrels d’en Salva. També són els de més tirada, sumen unes 5.700 ampolles i són vins més comercials, més fàcils d’entendre i gaudir per a tothom.

Collage3.1

1) – Còsmic Vinyaters Sauvignon Blanc (2013) Sense D.O. Enamorats estem d’aquest vi, sempre hi ha una ampolla pel rebost de casa. El Sauvignon Blanc de Còsmic, guanya guardat un any o dos per casa: guanya en volum i s’equilibra més.

És un vi de triple fermentació: en àmfores d’argila, bóta de roure francès i dipòsit inoxidable. I una posterior criança en bota, sobre els seus propis llevats, durant 3 mesos. Dóna molt treball i té un bon treball de bastonatge, que el fa ben ample en boca. El seu sabor de pinya ens fascina. Una recomanació personal: si mai us cau aquest vi a les mans, obriu-lo un dia abans de beure’l. Flipareu orenetes!

2)- Còsmic Vinyaters Cabernet Franc (2013) Sense D.O Cabernets Francs de terres argilosos i crescuts a uns 500 metres sobre el nivell del mar. És un vi molt varietal, golós i comercial … però ep! això no li treu valor, ni importància. La primera, la segona, la tercera … i així, innombrables ocasions, que l’hem tastat, ens ha fet caure a terra … de plaer!!! Agrada a tothom: experts, menys experts, grans bevedors, poc bevedors, gent jove, gent adulta … Aquest és l’origen d’en Salva i s’ha de venerar.

3)- Còsmic Vinyaters Passió (2013) Sense D.O Passió és una bèstia indomable. Bé, poder, el pas del temps ho farà. És un vi amb força, caràcter, on a la nostra boca esclata una bacanal de fruita vermella. Una Sodoma i Gomorra d’espècies dolces, balsàmics, espígols i mineralitat vermella … “Jo no he fet res eh? Aquesta potència indomable és la varietat, el sòl, el raïm” Ens va frapar. Tenim domesticant aquest brau al rebost de casa… Quiet aquí! És un vi enamoradís, si vols contundència amable.

salvaescolta2

Passades gairebé 3 hores de visita i conversa, tocava acomiadar-nos del MESTRE Salvador Batlle. Abans de fer-ho vam comentar que ens van agradar molt el Passió i el Confiança. Ell va contestar “Mireu, els meus vins són com un equip de futbol: un dia rendeix el davanter, un altre el porter, un altre el lateral dret … però qui ha de triomfar és l’equip” Això és Còsmic Vinyaters … sempre juguen el sòl, l’agricultura, el clima, la varietat … però qui guanya som nosaltres bevent, qualsevol vi d’en Salva.

contracollages

Com heu vist, per les nostres paraules, admirem aquest jove productor. L’admirem per fer obres d’art i per la pau que ens aporta, una breu conversa amb ell o unes copes compartides. No tenim paraules per descriure la tarda que vam passar amb ell. Per jornades i vins com el que us hem explicat, val la pena aquest Món del vi.

tres2

Gràcies Salva, aquest dia no l’oblidarem mai: va ser la primera visita que va fer la nostra petita Minerva a un celler. Es va estrenar com a enoturista i viatgera, visitant la teva casa d’Agullana. Llarga vida als vins Còsmics!

SALUT I VI !

Anuncios

4 Comments on “Diari de Tramuntana (I): “Et protegeixen les estrelles” (Visita a Còsmic Vinyaters)

  1. Moltes gràcies David per aquestes boniques paraules que et transmeten la feina que faig, m’ han emocionat molt… de tot cor t’ ho dic.

    Fins la propera. 🙂

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: