Terra Roja 2012: Vi de catifa vermella

El vermell decora els llocs on es prenen decisions importants. De color vermell són les butaques dels grans teatres. La catifa vermella rep a les personalitats i als mestres del cel·luloide. El robí és una de les pedres més precioses i és vermella. La seda vermella és el teixit més car. Diuen que el vermell és, el color del luxe, de la revolució, de la passió, de l’amor. Segons la Bíblia, Adam vol dir “fet d’argila vermella” i la seva companya, Eva, va mossegar una poma del mateix color.

Fotor07270130

Del color vermell o roig, també és el vi, un beuratge que ens agrada molt per aquí. Aquí també ens agraden (i molt) els vins de la DO Montsant, no ens amaguem pas. Els vins d’aquesta DO són els més parlats i comentats, en aquest petit altaveu del vi català. I també, El Masroig, és dels pobles que més estimem del Priorat.

Avui ens aturem en aquesta vila, on el vermell circula per tot arreu: al gentilici, al sòl, a diferents localitzacions del poble, o a les mans de la gent quan fa la verema. Quatre d’aquestes persones que any, rere any, impregnen les mans amb el color vermell, dels sucs del raïm, són en Jordi Beltran, Josep Mª Beltran, Josep Mª Jové i Joan Asens. Tots quatre tiren endavant Orto Vins i avui us parlarem d’ells, del seu projecte i d’un vi seu: el Terra Roja 2012.

Fotor072703213

Tots quatre, són pagesos i fan bandera de la seva professió. A en Joan Asens, cap més visible del projecte, l’hem escoltat dir que la DO Montsant és una DO de pagesos i ells defensen la professió, a peu i a cavall. Es coneixen de ben petits, més que res, perquè uns són germans i els altres, cosins. Després d’heretar les vinyes, que van conrear els avis i pares, un Juliol de 2008 van decidir unir les seves forces, vinyes, valentia i crear Orto Vins. Era i és un pas endavant. Era, per què tota la vida (avis, pares i ells mateixos) havien venut els raïms a les Cooperatives, i tenien ganes de fer els seus propis vins. És, perquè estem parlant d’uns dels cellers més admirats i idolatrats de casa nostra.

fondo_orto_home

Elaboren els seus vins seguint mètodes de l’agricultura biodinàmica, amb respecte i veneració pels ceps i la terra. No volem deixar de comentar tres aspectes que marquen (de ben segur) els vinarros d’Orto.

El primer, és l’adoració completa a la Lluna. L’adoren tant, que van fundar el celler en un dia favorable “llunàticament” parlant. Aquest adorament lunar, també és manifest en totes les feines del celler, al camp, a l’hora de tastar els vins.

El segon aspecte a destacar, abans de xerrar del vi, és que cullen els raïms ben madurets i això és ser de valents.

El tercer, les mans sàvies d’en Joan Asens impregnen de sapiència els vins d’Orto. Més d’un l’anomena el druida. No és per menys, és dels grans enòlegs del Planeta.

Fotor07270368

Ara, centrem-nos en el vi. Terra Roja és una novetat d’enguany: va aparèixer cap als volts de Febrer-Maig de 2014 i l’hem consumit un parell de cops, des de la seva sortida al mercat. Com ens agrada molt, creiem que es mereix un post #VIW. Ahhh!, i perquè està fet de Garnatxa i un toc de Carinyena. I ja sabeu, els vins #VinsVIW, són vins amb raïms tradicionals o autòctons de Catalunya.

TERRA ROJA N’2012 (D.O.Montsant) d’Orto Vins

terraroja1

Res més tradicional al Priorat, i a la DO Montsant, que la Garnatxa i Carinyena; on en aquest vi, la primera representa un 90% i la segona un 10%. Totes dues, després de la fermentació, van estar 6 mesos amb els seus llevats a les tines. Passat aquest temps, els van posar 3 mesos en bótes usades, per estabilitzar-lo, equilibrar-lo i tranquil·litzar-lo, després de tant d’acer.

Tornem al principi de l’entrada. Ens encanta el seu color vermell, el seu nom vermell i la seva etiqueta, on veiem terra vermella, terra argilós que al Masroig es veu, tot sovint.

Olorem? Vinga va! No fa falta donar grans cops de copa. El Terra Roja 2012, és amable, com un adolescent amb ganes d’explicar-nos coses com la cançó de Nirvana, xerraire, expressiu i ràpid en dóna olors a fruita vermella ben fresca, res de maduresa: maduixetes, prunes, cireres. És vivaç, també ens premia amb olors més tímides de fonoll, canyella, alguna ametlla i espígol. No és un vi per buscar grans ensumades, és un vi per gaudir, per beure amb rauxa i goig.

terra roja2

Ja baixa per la gargamella … de manera amable, lleuger, de manera calmada, no notem gens l’alcohol. La llengua ens la deixa com una seda, després seca, neta. Els tanins no es noten gens i ens deixa un gustet a maduixes espatarrant. Un gustet que no oblidareu mai. És una senzillesa que et deixa enamorat. Un cop més, ens enamorem dels vins d’Orto Vins i de la DO Montsant!!

terraroja3

Saps una cosa? Apropa’t a la teva botiga de vins i demana’l. Total no et grataràs molt la butxaca, uns 7€. Gaudiràs d’un vi bo, bonic i barat, d’uns dels cellers que més han donat i donen a parlar. Serà la teva porta d’entrada als vins d’aquests 4 pagesos, que un dia es van decidir a viure aquesta aventura.

Doncs res amics, deixem passar el mes d’Agost i ens trobem, de nou, al Setembre? Passeu unes bones vacances (qui les pugui fer) i ens trobem en un mes. Tornarem amb novetats. Fins Setembre! Una abraçada!

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

SALUT I ORTO VINS!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anuncios

2 Comments on “Terra Roja 2012: Vi de catifa vermella

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: