Una varietat de llegenda (Visita als Cellers Ripoll Sans)

“Una varietat blanca, pels amants de l’autòcton, sota el cel blau de Gratallops. Cinc partides fermentant en una casa de pedra. Una joia blanca, gairebé condemnada a morir. Terra de Llicorella per governar-nos a tots. Un home que conrea una varietat vetusta per atreure’ns i lligar-nos a la Comarca del Priorat, on s’estenen obagues, sota petites ermites”


Les paraules que ens portava el Mestral, explicaven que a Gratallops s’elabora un vi amb una varietat, oblidada i que una plaga, vés a saber si enviada per Déus banyuts, gairebé la fa desaparèixer. Aquesta varietat és l’Escanyavella, el celler que té l’honor d’elaborar un vi amb aquesta varietat, és el Celler Ripoll Sans de Gratallops. És una llegenda certa. Una llegenda que volíem descobrir de primera mà i per això, fa uns mesos, vàrem visitar el celler i avui us ho volem explicar.

consolació2

Ermita de la Consolació, la gran atalaia de Gratallops

Mitja tarda d’un dia d’hivern del present any. Quedem amb en Marc Ripoll, propietari del celler, per conèixer el seu projecte. Ens espera al seu petit celler, robust i amb pedres per fora, tot pujant prop de l’antiga benzinera de Gratallops. Ens dóna la benvinguda i comencem a capbussar-nos en les seves explicacions.

Fotor071700645

La història del celler es remunta quan l’avi d’en Marc cultivava la terra i venia els raïms a la Cooperativa del poble. Els primers temps venien la seva feina a l’engròs i en Marc va decidir, als volts del 2000, acabar-ho i començar ell l’aventura de fer vi. Ben aviat, el 2001, el Senyor Parker es fixà en la seva feina, puntuant de manera genial un vi. Amb la mateixa rapidesa, va decidir passar olímpicament de l’agricultura convencional i va decidir tractar les seves vinyes, de manera ecològica. Un gest valent, que ha donat fruits més respectuosos amb la Mare Terra.

Les finques d’en Marc estan totes al terme municipal de Gratallapos, tret d’una que està a prop de Torroja. “Són les vinyes de casa” Vinyes que ha heretat dels seus familiars, plantades en costers, altres en bancals i d’altres en espatllera. Totes elles formen unes 10Ha, on la vedette principal és la Carinyena. Cada verema fa entre 20.000 i 22.000 ampolles. No té pensaments d’augmentar: “És el volum que podem gestionar“. Dins les ampolles de Ripoll Sans trobareu raïms propis, no compren raïm. Ampolles que veuen la llum al celler de la família, condicionat amb totes les “comoditats” necessàries per l’art de fer vi.

tines2

Mentre parlàvem en to amigable amb en Marc, ens miraven tines de fibra de vidre, alguna d’acer inoxidable, bótes obertes per fer fermentacions de les Carinyenes més preuades, una petita premsa, un parell de bicicletes (fa visites a la vinya amb aquest artefacte de propulsió humana) i … un recipient de plàstic que ens va sorprendre… Allò no era altra cosa que, una petita tina de 300 litres de plàstic porós, per fer lleugers envelliments. “Una petita eina per fer probes i jugar“. Endevineu que hi tenia dins d’aquella tina de plàstic? Tota la producció del seu vi blanc d’Escanyavella, de la passada verema!!!!! Sí amics/amigues, el “Senyor de l’Escanyavelles”, ha fet l’envelliment (amb mares) de l’anyada 2013, en aquest artefacte yankee.

volta catalana

Detall de la sala de bótes del celler, sota una espectacular volta catalana

Al cap d’una estona xerrant, en Marc, ens va convidar a baixar a la sala de bótes, on faríem tast dels seus vins, Un cop a baix vàrem veure tot el reguitzell de bótes franceses del celler. Sota una espectacular volta catalana, els tres vins negres del Celler Ripoll Sans, fan nones uns 12/15 mesos aproximadament.

ampolles

Com veieu a la fotografia de dalt, Ripoll Sans, té quatre vins: 1 blanc i 3 negres. Tots quatre són Vi de Vila, tres Vins de Vila de Gratallops i un Vi de Vila de Torroja. Tres són monovarietals i un de cupatge … i tot seguit us els presentem

ESCANYA-VELLA B’2011 (DOQ Priorat) del Celler Ripoll Sans 

escanya

Heus ací la llegenda que parlàvem al principi de l’entrada. L’únic vi ( i del Món?) elaborat 100% amb la varietat Escanyavella i a la DOQ Priorat. Una varietat que deu el seu nom, al fet de tindre una pell gruixuda, molt doble i que costa empassar, si ens posem un raïm a la boca. És molt productiva, especialment en ceps força joves, té una acidesa elevada i és de verema un xic tardana: se sol vermar unes tres setmanes després de la Garnatxa Blanca, per exemple.

Voleu saber una cosa que té forces pebrots? No és una varietat , oficialment, reconeguda per la de DOQ Priorat. Quan es va redactar el reglament no es va incloure. Hi ha un esforç de diversos cellers per recuperar-la i revitalitzar-la. I en Marc Ripoll és un dels “abanderats”. Per això l’anomenem, esperem que no s’enfadi :P, “El senyor de les Escanyavelles”.

esc1

Ripoll Sans té la sort de tindre ceps vells d’Escanyavella i uns 1.000 m2 de ceps joves, d’uns 20/25 anys, que permeten fer a l’any unes 600 ampolles llargues. La meitat del raïm fa la fermentació a la tina i l’altra a la bóta; passada aquesta fermentació, tot el most fa criança amb lies a la tina.

El tastaríem en l’anyada 2011, la collita més càlida del vi i amb menys acidesa, tot i així en Marc està força content amb el resultat final. És una varietat única al Món i com la cançó de la Sinéad O’Connor: no es pot comparar amb ningú. Intentarem descriure aromes i gustos del vi.

Grans aromes a herbes diverses (fonolls, fulles de Xenixell, ginestes, una mica de romaní), figues, préssecs, unes peres no gaire madures … i a la boca notes de mineralitat (Be Llicorella, my friend), et deixa la boca ben plena de sabors estiuencs, al final té frescor, acidesa rica i té un final força llarg.

Ningú pot escapar de la seva pròpia història, i aquest vi, l’ha escrita amb lletres daurades.

ARTAI N’2010 (DOQ Priorat) del Celler Ripoll Sans

artai2

És el vi de més tirada del celler i el més conegut, on arriba a ser el 80% (llargs) de producció, unes 18.000 ampolles. Aquell vi que fa obrir les portes de moltes cases, botigues i restaurants, de casa nostra. Un dels vins amb millor RQP del Priorat i demostració, un cop més, que hi ha vins a la DOQ Priorat que planten cara per menys de 15€.

Aquí trobem una forta presència de Garnatxes i Carinyenes, un 75 % del vi i el 25 % restant, varietats foranes com el Cabernet, Merlot i Sirà. Tot aquest cupatge passa uns 12/ 14 mesos en bótes usades.

artai1

Oi que veieu un vailet a l’etiqueta? És l’Artai, el fill d’en Marc. Per això es diu així el vi, un homenatge, a qui, poder, un dia farà vins al celler familiar com fa el seu pare. L’Artai va néixer l’any 2010, el mateix any del vi que vam tastar.

Al nas trobem aromes de fruita fresca roja com cireres o prunes. Ens trasllada a marges de pedra plens d’esbarzers, elegant xocolata. A la boca és molt fresc, amb fermesa, deixa la boca de vellut, té tanins molt dolços i acidesa entremaliada, com el petit de Cal Batllet. Explosió de sabors minerals i de fruita un xic “compotada”.

D’aquells vins que triomfen per grans experts i aprenents, en l’art de beure vi. D’aquells que no deixes, ni gota, ni gota.

5 PARTIDES N’2010 (DOQ Priorat) del Celler Ripoll Sans

5 partides

Aquest vi són paraules més gruixudes. Hi trobem dins la vedette prioratina que ens sedueix més: La Carinyena. 5 Partides, és un vi elaborat exclusivament amb aquesta varietat. Unes Carinyenes, de fins a 100 anys i plantades en coster, de 5 finques o partides diferents, d’aquí el nom del vi.

Són raïms delicats que mereixen ser seleccionats amb tot l’estimació i també elaborats de manera delicada, fent la fermentació en bótes obertes de 225 litres, extraient suaument el most del raïm, fent maceracions llargues i posterior criança en bóta nova durant 15 mesos.

Esteu constipats? Aquest vi cura un constipat i el que faci falta! Un vi espatarrant, et fa somiar, et fa salivar, et fa brivar, vi elegant, fresc, suau i, alhora, profund i madur, amb acabats molt fins i harmònic

carinyena mas d'en pallares

Carinyena a Mas d’en Pallarès, una de les 5 partides.

Al nas vàrem trobar fragància de cirera, a móres silvestres, a pruna seca, a farigola, aromes a cafè, a vainilla, a canyella, a clau …. Aromes delicioses!

Arrodonit en boca on les sensacions dolces de bosc, de regalèssia, de fruites negres, t’acompanyen, essent tot un. Un gust ens transporta al paisatge on han crescut les carinyenes: la mineralitat.

RONÇAVALL N’2010  (DOQ Priorat) del Celler Ripoll Sans

ronçavall1

L’últim vi d’aquella tarda. El més especial pel Marc. Ell no ens ho va dir. Ho vàrem intuir per la lluminositat que manifestava el seu rostre quan va dir: “Aquest vi, ve de la finca de la meva mare” Aquest Ronçavall representa a la família materna d’en Marc: el seu avi matern va plantar les Carinyenes, d’uns 75/80 anys, que trobem dins d’aquest vi.

Aquestes boniques Carinyenes , fermenten en bótes noves de 225 litres obertes. Extraccions suaus, maceracions llargues i elevat control. Criança de 15 mesos en roure francès ben noves.

Ronçavall és d’aquells vins que hom té marcat a foc i brases, al seu cervell. Segur que tu també tens un. Un vi d’aquells que et deixa amb la boca oberta, com el tipus del Crit d’Edvard Munch. Un vi d’aquells que et para el rellotge o posa la pell de gallina. I aquest ho és.

ronçavall2

Nas gairebé perfecte, et torna boig, fantàstic, sensacional, a prop de la perfecció: Prunes dolces, panses de raïm, xocolata negra, violetes, roses, geranis, orellanes, avellanes, ametlles i sí, mineralitat. Festival olfactiu del bo.

A la boca és contundent, però elegant; potent i directe; complex, amb fonaments, dens … Figues, dàtils, prunes negres, juguen com Les Tres Gràcies de Rubens.

Un vi per beure amb calma, dels que emocionen, molt fi, elegant, sublim. Certament, per obrir el dia de Nadal, pel seu preu i per la seva petita “tirada”, unes 277 ampolles: costa de trobar. És un vi per obrir un dia especial, de gaudi, de festa.

Foto extreta de Goodfoodrevolution.com

En Marc Ripoll. Foto extreta de Goodfoodrevolution.com

Després de tastar els vins, vàrem estar una estona xerrant amb en Marc: de la comarca, del seu futur, del jovent a la comarca, de les oliveres del Priorat…. Aquell dia em va acompanyar el meu cunyat, que és de La Figuera. Ell que lluita per tirar endavant les oliveres i cirerers del seu pare, ametllers, préssecs, tomatas… prou sap que aquesta terra l’ha tirat endavant dones i homes, com en Marc (i d’altres) preocupats per una terra, que dóna llegendes. Avui brindem per ells/elles i per les seves llegendes!

PD: Us animem, ara que vénen vacances, a visitar aquest celler. Ja ens explicareu que tal està l’Escanyavelles 😉

collage1

SALUT I VINS D’ESCANYAVELLA, DE CARINYENA, DE GARNATXA…. DE TOTES LES VILES DEL PRIORAT!

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: