Els tresors d’Aiguamúrcia (Tast de Vinyes de l’Albà)

MAIN

Unes setmanes enllà, vàrem participar en un tast organitzat pel Celler del Port de Tarragona, on vam tenir l’enorme plaer de descobrir uns petits tresors vínics, vinguts d’Aiguamúrcia (Alt Camp). En aquest municipi, on trobem fins a 8 nuclis de població, hi ha el petit poble de l’Albà. Allí, en Carles Figueras té les seves vinyes. De l’Albà vénen els seus tresors. Uns tresors que ens van agradar molt, moltíssim. Ens van captivar, meravellar, encara tenim la boca oberta. Vam xalar tant, que hem trobat oportú, explicar-vos el projecte d’en Carles, Vinyes de l’Albà i els seus petits, grans vins.

548110_109276429204870_1089007069_n

Abans de tastar, en Carles ens va explicar el seu projecte vínic i de vida. Un projecte que és totalment familiar. Familiar, de fa un grapadet de generacions: el seu besavi va plantar vinya i va construir un petit celler per fer vi a la masia familiar. El seu avi, va continuar i després, tot passà a mans de l’hereu, el seu oncle. L’oncle va continuar treballant la terra, però no el fet de fer vi. Ara tot això ho porta en Carles que, com és evident, sí que fa vi: “Uns s’apunten al gimnàs i jo m’apunto a treballar la terra” va manifestar de manera jovial.

Pas del temps. Pas de generació en generació, d’estimar la terra, de cultivar-la. Aquesta terra que, avui en dia és Vinyes de l’Albà, és un reflex de tot el que ha passat al món del vi a casa nostra: té ceps vells de Xarel·lo, de Sumoll, alguna Parellada … i clar, a causa de la demanda, modes i necessitats de dècades properes: Merlots i Cabernets.

parecarles

El pare d’en Carles fent feina a la vinya

Actualment, la feina d’en Carles, és intentar conjuntar tota aquella feina, aquelles tendències, aquell llegat, la transmissió d’aquelles èpoques en els seus vins. Per això no renuncia a continuar treballant els seus Merlots, de la magnífica manera que ho fa: “Intento treure’n tot el potencial, al meu llegat“.

Quan ens va parlar dels seus ceps de Sumoll, tenia la cara il·luminada. Va reivindicar la bona adaptació d’aquesta varietat a la sequera i al canvi climàtic i … sabíeu que hi ha diferents tipus de Sumoll negre? Nosaltres. N’hi han 3: de gra més ovalat (ideal pel vi rosat), de gra més petit (que dóna suc més concentrat i és ideal per la criança) i de gra més gros (per fer vins més joves) Per acabar de pentinar el Sumoll ens va donar una dada sorprenent: estan portant ceps de Sumoll a Austràlia, per què aguanten molt bé el clima extrem del continent oceànic. Flipant!

mapavinyesalba

Per on para l’Albà ? I la finca La Vilella ?

Totes aquestes varietats estan a la Finca La Vilella. Una finca d’unes 70 ha, de les quals 12 ha. són vinya i la resta, bosc. La Vilella és una gran U, ben bufada per la marinada, d’on del punt més alt es veu la Mare Nostrum. Terra d’argila vermella, que seca molt bé el sòl. Verema en caixes de 15 quilos, practica una viticultura en reconversió ecològica, l’únic tractament que hi fa a les vinyes és posar petites dosi de sofre i coure, res més. No li tremola la mà si s’ha de treure raïms, per què els que quedin, siguin de més qualitat i concentrats.

albà general

Com veieu La Vilella és una gran U, envoltada de bosc. Al fons el Mare Nostrum

Considera que les bones maduracions del raïm, són un factor important per poder fer bons vins, especialment en el Merlot i Cabernet. Deixa que els raïms facin el seu curs i cull quan els pinyols són marrons o gairebé negres; aconseguint així (amb altres factors) vins més rodons i gens astringents. El que ens va recalcar força en Carles, va ser l’alçada de la seva finca La Vilella: uns 500 metres sobre el nivell del Mar. Una alçada que afavoreix que la marinada, a l’estiu, refresqui els ceps i ajudi a madurar els fruits, de manera més pausada i lenta.

vinya

I això són les pinzellades que ens va donar en Carles, abans de tastar els seus vins. Uns vins i projecte vínic, que van començar a caminar l’anyada 2011, amb unes 4000 ampolles i en aquesta tercera anyada, surt amb 10.000 ampolles. Totes elles vinificades al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, doncs les instal·lacions del celler que té a la masia familiar, no estan amb les suficients condicions per fer-ho. Per això, tenint les vinyes dins la DO Penedès, treu els seus vins sota el paraigua de la DO Catalunya.

27997_219313804867798_232335397_n

Ja ho veieu, projecte petit, familiar … i és que al pot petit, sempre hi ha coses molt xules. Tant xules com els seus 4 vins. 4 vins que TOTS ens van frapar, cosa que no ens sol passar amb un mateix celler. Vam gaudir de 2 vins negres, un blanc i un rosat, acabat de treure de la tina.

VINYES DE L’ALBÀ BLANC 2013 (D.O.Catalunya) de Vinyes de l’Albà

blanc

Estem davant un monovarietal de Xarel·lo. Uns Xarel·los molt joves plantats fa 4 anys i que és el segon any que es cullen. El raïm es va veremar a la primera setmana de Setembre, tard per ser aquesta varietat. Com dèiem, a Vinyes de l’Albà es cull tard. El grau d’aquest jovial vi està al voltant dels 12’5° graus alcohòlics, uns graus “buscats” expressament, per buscar una frescor en boca. És un vi totalment estiuenc. “Entra” molt bé.

En nas és molt expressiu, amb notes florals de tarongina, pomes, peres i fruites d’os groc com préssecs, albercocs, nespres. A la boca té una acidesa ben marcada (fruit de l’alçada de la finca), fresc, un puntet mineral, força equilibrat. Un gustet que recorda sensacions olfactives de préssec, ric en matisos i no és gens pesat.

VINYES DE L’ALBÀ ROSAT 2013 (D.O.Conca de Barberà) de Vinyes de l’Albà

rosat

Gràcies al fet que en Carles vinifica a la Conca de Barberà, ha aconseguit uns ceps de Trepat per fer aquest rosat. Podeu intuir que aquest rosat no surt amb DO Catalunya i els raïms, no són de la seva finca. És el primer any que l’elabora i el va treure de la tina per què el tastéssim gairebé en primícia, sense clarificar i sense sulfurós afegit.

Rosat 100% Trepat, rosat de bastant color. Raïm posat a la tina, esperant unes 24 hores que maceri, fent algun remuntat. Després d’aquestes hores, sagnat (acció de treure el líquid després de la maceració) i pells separades.

A la boca no apareixen, per res del Món, aquelles notes de xiclets o llaminadures, típiques de molts rosats. Aquí anem a un vi amb més caràcter, agermanat amb un vi negre jove. Aromes cacaus, bombons anglesos, xocolata i fruita negra com els nabius i també a préssecs. Estant una estona a la copa, va aparèixer una aroma nou: pell d’ametlla. Espatarrant!

A la boca té força estructura, potència, frescor, textura de seda fina, va directe a la teva gargamella. Final és llarg i persistent, al retronasal apareixen de nou notes de la fruita madura del nas i gustet de pebre rosa, molt característic de la varietat.

 VINYES DE L’ALBÀ NEGRE 2013 (D.O.Catalunya) de Vinyes de l’Albà

negre1

Després del pas dels dos primers vins, passàvem als dos vins que més ens van agradar de Vinyes de l’Albà. Vam començar tastant aquest Negre 2013, un monovarietal de Merlot. Un Merlot, de la part més jove de la finca La Vilella, collit als voltants del 23/24 de setembre de 2013, amb un estat sanitari molt bo. Ens va sorprendre aquesta dada, doncs 15 km més enllà, a Vila-rodona, els Merlots es van collir dues setmanes abans. Fet que va refrendar el que ens va dir en Carles minuts abans: a Vinyes de l’Albà s’esperen al fet que els raïms siguin madurets.

En nas es noten aromes de fruita, molta fruita vermella: cassis, groselles, móres… També ens van vindre records llunyans de pebre vermell dolç, de tòfones, de cuir. Però una aroma ens va embriagar, per sobre de les altres: aromes a coníferes, aromes a pins, mentolats … i això és, segurament, al fet que els ceps de Vinyes de l’Albà estiguin envoltats de bosc.

A la boca no és un vi lleuger (sorprenent tenint en compte que no té criança), té molta estructura i corpulència. Malgrat aquesta poca lleugeresa, és molt bevible, molt juganer, gràcies a la seva acidesa. Deixa un gust de prunes i After Eight molt bo.

Heu notat que no hem posat, en cap moment, la paraula pebrot o pebrot vermell? Hi ha molts detractors dels vins de Merlot, que es fan a Catalunya, perquè es considera, que aquesta varietat dóna moltes aromes d’aquesta hortalissa. En aquest Merlot de Vinyes de l’Albà, no surten en lloc. Detractors dels vins de Merlot, aquí teniu un exemple que a casa nostra es fan bons vins amb aquesta varietat.

VINYES DE L’ALBÀ SUMOLL 2013 (D.O.Catalunya) de Vinyes de l’Albà

negre2

Estem davant d’una altra novetat del celler i, també, uns dels vins que més ens ha impactat aquest any. Un vi que amb prou feines, n’hi ha 1.000 ampolles. Un petit tresor que dóna la Terra i les mans d’en Carles. És un vi de Sumoll 100% i, com els altres vins del celler, sense pas per fusta. Uns Sumolls, que alguns tenen més de cent anys i que, pel nostre deliri, trobem dins d’aquest vi.

Va començar molt tímid al principi, la varietat ja ho té això. Quan es va obrir va donar olor a fruites de primavera: cireres, maduixes, albercocs, nespres …. sí això en un vi negre. També ens va donar olors dolces d’anís i eucaliptus. I una olor en comú a l’anterior Vinyes de l’Albà Negre: aromes a coníferes, aroma a pins, barrejades amb herbes com la farigola, espígol. Si us cau una ampolla, a les mans, d’aquest Sumoll 13, deixeu-lo respirar, mostrarà aquesta festassa aromàtica. Carles no has pensat treure un perfum d’aquest vi ¿?:P

En boca és rústic, però molt emocionant. L’acidesa (un cop més en un vi de Vinyes de l’Albà) torna a fer acte de presència, deixa la boca ampla, untuosa i postgust molt llarg. Bon gust a préssec i cireres.

collage1

Fins aquí vam arribar. Magnífica estona amb aquests tresors d’Aiguamúrcia. Abans d’acomiadar-nos, remarcar-vos que avui us hem apropat un tros de l’Alt Camp. Un tros de l’Albà. Aquest celler fa bandera de la seva població i marca territori, anomenant tots els seus vins com la població d’on han sortit. Uns vins joves sense pas per fusta, d’acidesa juganera i, en el cas dels negres, amb dos aspectes a destacar: Ens van captivar i oloren al bosc d’on han crescut.

Territori, passió, terroir, valentia, Sumoll, Alt Camp, tradició, mirar al futur, estimar al llegat. Vinyes de l’Albà!!

SALUT I VI !!

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

 

 

 

Anuncios

One Comment on “Els tresors d’Aiguamúrcia (Tast de Vinyes de l’Albà)

  1. Pingback: CAPET verano 2015. (Barcelona) | Observación Gastronómica 2

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: