Altaroses 2012: De Darmós a Nova York.

main

Cap als volts de dia de Reis, d’aquest any, ens vam despertar amb una nova selecció d’Eric Asimov. El cap de la “secció de vins” del The New York Times, des del 2004, va publicar “Els vint vins de l’hivern per 20 dollars” i va escollir un vi de la D.O. Montsant. Aquell vi escollit, va ser l’Altaroses 2011 del Celler Joan d’Anguera, de Darmós.

nytimes

De Darmós a Nova York, va viatjar aquesta Garnatxa fina. No va sortir al NY Times per casualitats de la vida. Va sortir per qualitat indiscutible, i per la feina de formigueta que han fet els Anguera amb el seu distribuïdor, a l’anomenada capital del Món. No és fàcil que algú tan influent en aquella ciutat americana, com Asimov, seleccioni un vi teu.

collage1

Ja havíem sentit a parlar d’aquest vi, en altres blocs com el de Joan Gómez Pallarès i el vam tastar a la presentació a la Guia Vinologue Montsant. De tant sentir a parlar d’ell i com va agradar força al tast de la guia Vinologue, vam decidir compra una ampolla a la Vinateria Aguiló de Falset, per dedicar-li un post VIW.

Per si no heu entrat mai a VinifiCATs els #VinsVIW, és una secció, on els protagonistes són vins elaborats amb una alguna varietat autòctona catalana, varietat recuperada, escassa o tradicionalment cultivada a casa nostra. Creiem que hem de potenciar entre tots aquestes varietats, i des d’aquest petit altaveu, posem el nostre petit gra de sorra.

376967_492555554133381_1893757003_n

Abans d’aprofundir, un xic, dins de les aromes que hem trobat, ensumant aquest Altaroses, us volem donar 4 pinzellades de la història del celler: El Celler Joan d’Anguera, té una forta tradició familiar a la zona. Si no, fixeu-vos bé en alguna de les etiquetes del vi: hi apareix una data, 1820. Doncs sí estimats amics/amigues 194 anys que els Anguera cultiven la terra. Actualment el celler el porten dos joves germans: Joan i Josep d’Anguera, que agafaren el relleu al seu pare. Hereten del seu pare, els primers ceps de Sirà plantats a casa nostra, Garnatxes i Carinyenes. En total unes 25 Ha, que des de l’any 2009, estan conreades sota el paraigua ecològic -biodinàmic i certificades amb el segell Demeter, des de l’any 2012. Precisament l’Altaroses 2012, que comentarem avui, va ser dels primer vins del celler amb aquest segell.

6_1291680022

Els Anguera miren al passat (sempre s’ha de fer), però també miren al futur. Un futur que cada vegada, és més present: utilitzen els peus, desrapen parcialment, l’ús de la fusta nova s’està reduint a favor de bótes velles, foudres i tancs de ciment. I els germans, s’estan centrant menys al Sirà i més en la Garnatxa, un raïm amb una història més llarga al Priorat. I com us he dit, estimant la Mare Terra, en tot el procés del celler.

ALTAROSES N’12 (D.O.Montsant) del Celler Joan d’Anguera 

altaroses9

Ja ho hem esmentat abans: Altaroses és un 100% Garnatxa, el que es diu, un monovarietal. Unes garnatxes plantades en, terres d’al·luvió (plenes de pedres de riu, amb esquitxos de sorra i grava) veremades manualment, la primera setmana de Setembre. Van fer la fermentació en dipòsits d’acer inoxidable i la malolàctica, en dipòsits de formigó. En aquell formigó, el 80 % del vi, fa nones uns 12 mesos. El 20 % que resta, ho farà en bótes de roure, usades 3 vegades. L’estabilitzen de manera natural, amb els freds de l’hivern i no el filtren.

Ataroses, en nas, és sinònim de flors en plena primavera. Flors de bosc mediterrani: Lavandes, romanís i farigoles florides, camamil·les, ginestes, bosc de garriga … i sorprenentment, també hi trobem aromes de boscs atlàntics i humits: brucs, falgueres, brugueroles o ginebres. Olorar un Ateroses és olorar, els meus jocs d’infància: entremaliadures pel bosc de La Pobla de Cérvoles i baixades en bici al bosc de Géziaux (Laussanne). Tot sovint, els vins, ens traslladen a olors del record. Aquest n’és un. També hi vàrem trobar aromes a roses, alguna móra, maduixes, (moltes maduixes, poder l’aroma més embriagador) i lleugerament, pebre rosa. Estem davant d’un vi, on es busca més les aromes florals i delicats de la Garnatxa, que una potent extracció de fruita “opulenta”.

altaroses8

I a la boca ¿? Un altre festival. Passa per les papil·les gustatives àgil, fresc, amb tanins suaus i llaminers … i això no treu que tingui estructura, acidesa que fa trempera i l’alcohol gairebé no es nota, sedós. Bon gust de fruita, que ja hem notat al nas es manifesten, com la maduixa. Però no una maduixa qualsevol, com si estiguessin en un pastís de nata. Al final un gustet, guapo, guapo a farigola. Es gaudeix copa a copa, glop a glop.

altaroses5

Ja ho veieu, una Garnatxa que fa viatjar. Surt de Darmós, arriba a Nova York i et fa anar cap a records d’infantessa, com m’ha passat a mi. De debò, és tant golós i juganer, que amb un toc de nevera, segur que anirà molt bé per aquest estiu tant calorós. Qui diu que els vins negres no vénen de gust quan el Sol espetega? Ja he pensat en ell, per celebrar Sant Joan amb els amics. A veure si ells també viatgen amb l’Altaroses 2012.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

 

SALUT I ALTAROSES !

 

 

 

 

 

Anuncios

2 Comments on “Altaroses 2012: De Darmós a Nova York.

  1. Jo mateix no ho hagués descrit millor, és un dels meus vins favorits, ho vaig descobrir per casualitat fa temps, i sempre procuro tenir una ampolla de Altaroses, abans 2011, i ara tinc una de 2012 pendent.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: