Tabula Rasa (Visita a Saó del Coster)

main

Moltes vegades utilitzem “llatinades” per descriure fets de la nostra vida quotidiana. Avui volem utilitzar-ne una, que va com anell al dit per aquest post: Tabula Rasa. Hom per referir-se a algú que té la seva ment en blanc en vers, a alguna cosa (com un llenç sense pintar o com el nostre cas, una llibreta de tasts, sense anotacions) amb el que significa: té la seva ment lliure de nocions prèvies.

Així és com teníem nosaltres les papil·les gustatives, lliures de com són els vins de Saó del Coster. Feia temps que volíem visitar aquest celler de Gratallops, atrets per les recomanacions de la Marta Domènech, de l’Hostal Sport. Teníem ganes de pintar aquell llenç, lliure de taques de vi. I quina era la manera més directa de fer-ho? Anar a visitar-los!

collagegrata

Estem a finals del mes de Gener, del present any (sí ja han passat un grapat de mesos, ja sabeu que ens encanta la manera de fer Slow jejej), i per això no veureu a les fotos que acompanyen aquesta entrada ni un bri de verd, ni a les vinyes, ni a terra.

Són les 11 del matí del 30 de gener de 2014 i una treballadora del celler ens cita a l’entrada de Gratallops. Es presenta, es diu Eva. Nosaltres també ens presentem i ens pujam a la seva pick-up, rumb a la vinya. Trepitjarem vinya! Ens encanta fer-ho quan anem a visitar un celler, i no tots els cellers ho fan. Un punt a favor del celler! Si hi aneu cap dia, us animem a fer-ho, veureu un dels tresors del celler: les seves ancianes Carinyenes.

circells

Muntats a la pick-up, enfilem el camí cap a la finca Planassos, durant el camí ens “empapem” de  la filosofia de Saó del Coster:

-Elaborant vins artesanals amb la mínima intervenció humana

-Un xic diferents als de la comarca, de tall més “afrancesats”

-Agafant raïms poc sobremadurats, per tindre una acidesa més juganera.

-Amb fermentacions, parcials amb la rapa del raïm

-Veremant amb caixes de 8 kilos

-Res de maquinària, tracció animal. Res químic, el sofre just i prou

-Al sòl: compost, llaurar i punt

-Seleccionen els raïms, gairabé, d’un a un

– Fermentacions espontànies, ni rastre de llevats seleccionats

-Seguint els cicles lunars

-Possant mínims conservants al vi

-Fent tractaments biodinàmics, sota la batuta d’un crack del Roine, Frederic Duseigneur

emparrades

Ja teníem els peus enfonsats a la Finca Planassos. Peus enfonsats, a la finca més gran del celler, amb sòl de llicorella molt esmicolada i llicorella amb arena. Allí veiem vinyes emparrades d’uns 12 anys i, a la part més alta, Carinyenes de 60 anys. Carinyenes que donen poc fruit però molt bo, amb resultats espectaculars. L’Eva ens convida a pujar la part més alta de la finca, on veurem aquests vellets, que el passat any van ser premiats amb un extra de nutrients, per ajudar-los a treballar millor. Vellets que donen, amb prou feines, 200 grams de raïm per cep.

collage2ceps

M’acotxo, agafo un grapat de terra. L’oloro: plantes aromàtiques, fonolls i clar, és terra de llicorella, terra mineral. Quan m’incorporo, allà de lluny, al fons veig Bellmunt. També veiem, podant, en Xavi Barrachina (gerent del celler) i l’Àngel (treballador de camp). Els saludem i estem una estoneta xerrant amb ells. Parlem de tot una mica relacionat amb el celler, la vinya i la viticultura en general: si és important o no portar l’enoturista a la vinya, la bona amplitud tèrmica al Priorat, cap a on va el mercat, la importància de fer vins cada vegada amb menys intervenció humana i alguna recomació, entre nosaltres, de vins d’altres cellers i zones.

detallplanassos

Quan de cop i volta en Xavi, ens dóna unes tisores de podar i ens diu: “Vinga a podar! No us quedeu de braços plegats!” En to informal, jovial i sota l’atenta mirada de l’Àngel, fem Clac!, per aquí Clac!, per allà i podem una miqueta, no volem liar-la 😛

En Xavi acaba de comentar unes pinzellades que quedaven per explicar-nos de Saó del Coster: Ens diu que tenen unes 4 Hectàrees pròpies i que també compren algun raïm a 3 pagesos de confiança. Aquest raïm comprat, bàsicament, el destinen als seus dos vins més joves i alegres (sense pas per bóta, però pas, uns mesos a la tina) per l’S (sí una sola S i un dels vins amb millor RQP del Priorat, des del nostre punt de vista) i pel Pim Pam Poom!

poda

La producció del celler ronda les 35.000 ampolles. També ens destaca l’espectacularitat d’una finca que tenen anomenada La Pujada. Preguntem al Xavi per l’anyada 2013, que diuen que serà brutal a la comarca. Ens comenta que sí, que serà diferent, en quan la tipologia de vins DOQ Priorat, que tots tenim al cap, vas ser un any força plujós i el raïm va madurar molt bé. Se n’espera una gran qualitat.

collageceller2

Ja ha passat una bona estona i anem cap a la sala de màquines de Saó, cap al celler. En mig de Gratallops, trobem el petit obrador de vi del celler, on tot es fa a mà. Si volguessin podrien posar unes banderes suïsses a l’entrada,però no. I per què banderes de Suïssa? Per què el celler és propietat d’un grup de socis, d’aquell país, liderats per Joel Chevallaz i Michel Grupper.

Després de baixar unes escales ens trobem a la sala de màquines, on veiem moltes tines d’acer i una gran tina de fusta. Tot seguit baixem una mica més, on dormen les bótes, poder la part més maca del celler. Ens remarquen que tan sols utilitzen fusta francesa, doncs pensen que són les que van millor pels seus vins. Pel Terram utilitzen alguna bóta de primer any o pel Planassos, com és un vi més delicat, utilitzen bótes de 2on o 3er any (o sigui que són bótes que s’han utilitzat 2 i 3 anys). Van començar deixant els vins 3 anys a les bótes, però ara han canviat la filosofia, i els deixen aproximadament, 1 any. Pujem de nou, per fer el tast, veig el nínxol de les antigues anyades, veiem uns quants S de l’anyada 2011, algun Planassos i una capseta o dos del vi de la seva finca La Pujada, una joia.

collages1

Recordeu aquella llibreta, sense cap nota de tast o sensació, amb un vi de Saó del Coster?. Doncs,vinga! A continuació tres apunts! Anotarem un vi blanc i dos vins negres. El vi blanc, que es diu “X de Saó B’11”, és un Albariño 100% …però Albariño al Priorat? Doncs no, Saó del Coster, també té unes vinyes a les Ries Baixes, on treuen aquest boníssim vi blanc. Ja sabeu, aquí parlem de vins catalans, però donada la magnitud vínica d’aquesta joieta, ens hem de parar una estoneta. L’Eva ens va comentar que tenen les vinyes a una zona un xic càlida per ser Galícia, i que estan tocant la desembocadura del riu Miño. És un vi molt tranquil, fàcil de beure i es nota la criança en tina, tenint a la boca i el nas unes bones notes de mantega i brioixeria. Poder, era el 3 o 4 Albariño que bevíem a la nostra vida, i ens va agradar força, despertant-nos la curiositat per tastar més vins blancs gallecs. Ara profunditzarem en els 2 vins prioratins.

TERRAM N’09 (DOQ Priorat) de Saó del Coster

terram

Ja que el títol d’aquest post és una llatinada, el nom d’aquest vi, va en la mateixa línia. Amb el nom, ja marca, d’on ve. Si sempre es destaca el sòl del Priorat, amb aquest nom, s’hi fa més èmfasi. Suc de la terra del Priorat, a la nostra copa.

És un Priorat de tall modern, amb unes pinzellades de Sirà i Cabernet Sauvignon, però mirant el passat i el llegat de la comarca, amb un 60% de Garnatxa i Carinyena. Té un pas per bóta, d’uns 12-15 mesos.

Al primer cop de vista ja enamora, ens va encantar el seu color grana. I a copa parada ja feia una olor espatarrant, vam remoure la copa i els aromes a cacau, herbes aromàtiques, regalèssia, fonolls, confitures vàries (de prunes, de móres, de taronja) van anar seduint les nostres fosses nasals i van anar invadint aquell petit obrador de vi. També trobem olor a terra, a terra humida de llicorella.

Molt fi en boca, fresc i elegant, notem potència però no és molesta, no és astringent. La seva acidesa fa que sigui molt bevible. Fa salivar no et deixa la boca seca, bona senyal.

És un vi que canvia a cada minut que passa, va millorant, es va obrint, deixa pas a la seva timidesa, amb notes aromàtiques encara més seductores. L’Eva ens va dir que els vins de Saó, ja ho tenen això, per aquest motiu ens va comentar que sempre va bé “airejar” els vins del celler, fins i tot, els joves. Us diré un secret: per vins com aquest val la pena passar-se, tot sovint, pel Priorat. Sense cap mena de dubte un dels vins de l’any 2013, per nosaltres.

04 N’04 (DOQ Priorat) de Saó del Coster

04

Ens topem amb el primer vi de la història del celler i de perfil molt clàssic. És un vi emmirallant-se en el mític Clos Mogador perquè l’ex-soci i fundador del celler, en Fredi Torres, és un enamorat d’aquest vi i per el Clos Mogador va arribar al Priorat.

Fet de Garnatxa i Carinyena, amb un any en bóta, va tindre molt piagge i forces contactes amb les pells. És un vi molt prioratí: hi podem trobar l’essència de la comarca. Olor a Priorat, olor de terra de Llicorella, olor de terra humida, a trufa. Amb una expressió de fruita molt madura, olors a cacaus en pols per fer xocolata desfeta, tocs especiats, paté d’oliva negra d’Aragó i al fons, olors de floretes com la farigola brotada o violetes.

Durador i durador, en boca, agradable, sense agredir, intens, balsàmic, amb gustet d’herba de sotabosc. Deixa la boca aspra i secant, i és elegant, potent (en aquest ordre). Crec que està en el seu moment de màxima esplendor, per consumir ja. Aguantar-lo més temps, seria un error.

collage3.1

Bé doncs, poca cosa més ens queda per afegir, de tot el que vam viure d’aquelles dues hores i mitja amb la part humana de Saó del Coster. Dir-vos que van ser dues hores i escaig, gaudint de l’ambient vínic d’aquest temple, anomenat Gratallops. Les persones que ens van fer la visita, van fer que el temps passés volant. Així mateix convidar-vos a buscar el Terram 2009, per què insistim, és un vi de categoria. Fins la propera amics!

SALUT I VI DE GRATALLOPS!

 

 

Anuncios

One Comment on “Tabula Rasa (Visita a Saó del Coster)

  1. Pingback: Cause Life Is Too Short (Visita a Fredi Torres Viticultor) | VinifiCATs

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: