Seguint el ritme de les Cooperatives del Priorat

 

main

El passat 19 d’Abril es va celebrar, al Castell del Vi de Falset, la Segona edició de La Fira de les Cooperatives del Priorat. Una Fira, que ens va mostrar el bon estat de 9 Cooperatives Agràries de la comarca i d’una convidada, la Cooperativa de Gandesa. Allí vam copsar la diversitat i els bons productes d’oli i vi, que ens tenien preparats les Cooperatives participants.

Per segon any, vam poder tastar les novetats (havien un grapat) que van portar aquests cellers, tan importants pel manteniment del paisatge, de l’agricultura, dels ceps, després de tants anys de lluita, contra totes les adversitats inimaginables. Al llarg del dia, el qui us escriu, va estar amb un grapadet d’altres blocaires, per fer xivarri a les xarxes i així animar a tothom, “a pujar” al Castell del Vi.

cartell

Així doncs, vaig tastar un bon grapat de vins, vaig sucar pa a dins dels bons olis que hi havien per allí, vaig assistir a un tast a cegues d’una selecció de vins de les Cooperatives participants i, fins i tot, la Cooperativa de Gandesa va fer un tast, presentat dos vins i al migdia ens vam seure a taula, al Restaurant Quinoa amb representants de les Cooperatives participants.

castell

Com és el segon any que hi anem (aquí teniu la nostra crònica de la primera edició) no volem fer una crònica-entrada típica, com l’any passat. Anirem més enllà. Farem un joc o una anada d’olla: amb el vi de cada Cooperativa, que més ens ha agradat, buscarem una cançó per acompanyar-lo (passem del mot maridatge, no sempre és adient). Ara bé, la cançó no serà de qualsevol lloc: serà de l’escena de Manchester.

collagecoop

Escollim aquesta part del nord-est d’Anglaterra, per què a Rochdale (Comtat de Manchester), als volts de 1844, és on va sorgir el moviment cooperativista; i també per què a Manchester (amb el permís de Liverpool i Dublín) és d’on han sorgit els grups més coneguts de la música de les Illes Britàniques. No escollirem una cançó fent “pito pito gorgorito”, la cançó o el grup ens dirà alguna cosa que podem associar-la al vi escollit.

L’ordre d’aparició dels vins no serà un ordre de preferència, serà ordre de tast. Un vi va destacar per sobre dels altres (pel nostre gust) i ja us farem saber quin és. Anem a seguir el ritme de les Cooperatives del Priorat!!

EL CODOLAR N’11 (D.O.Montsant) del Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant + LOVE WILL TEAR US APART de Joy Division

CODOLAR

L’edició passada, vàrem tastar per primera vegada els vins del Celler Cooperatiu de Cornudella, ens van deixar bon sabor de boca. Dos dels seus vins, Les Troies Blanc i el Dolç de Garnatxa Roja, ja són vins de capçalera per nosaltres. Sempre que podem tenim els dos vins al rebost. Doncs bé, per aquest enamorament dels 2 vins del celler, vam escollir-lo com a tret de sortida de la 2ona Fira de les Cooperatives del Montsant.

Vam tastar un bon grapadet de vins, i de tots ells, ens va frapar … El Codolar 2011. El Codolar, representa molt bé el que és el cupatge clàssic a la comarca del Priorat: 50% Garnatxa + 50% Carinyena, passades per fusta usada uns 5 mesos.

collagecornudella

A la copa teníem un vi negre fresc, molt aromàtic i amb una acidesa, que fa trempera. Aromes de flors del romaní, farigola ben florida, vainilla en segon terme, fruita típica: pruna i nabius, i un puntet de préssec.

Et deixa la boca grossa, àmplia, el fet que sigui un (diríem) semicriança fa que els tanins siguin suaus i amables, té certa persistència i fa un bon equilibri a les papil·les.  Us vull tornar a remarcar la frescor i acidesa del vi. El gust de fruites madures del bosc (em va recordar a unes maduixes ben vermelles) és entremaliat.

Ara tenim un dilema, ja són 3 vins de capçalera d’aquest celler. Tres amors que ens vénen de Cornudella. És difícil escollir, entre un amor de tota la vida i un nou que es presenta de cop i volta a la teva vida. Com li va passar al cantat de Joy Division, Ian Curtis. Tenia un amor d’aquest que en diríem “de tota la vida” (Deborah) i, al final dels seus dies (es va suïcidar), es va enamorar bojament d’una seguidora del grup. Havia de decidir entre dos amors i la cançó és un reflex d’aquesta situació. Bé com em passa a mi: Troies Blanc? Garnatxa dolça de Siurana? Codolar?…. Saps que? Tots 3! Un per l’aperitiu, un per al primer plat i un altre per les postres!!

LLICORELLA VITIS 60 N’09 (DOQ Priorat) de Cellers Unió + ASLEEP de The Smiths

collagellicorella

Després del pas pel Celler Cooperatiu de Cornudella, vam pujar a la part de dalt del Castell del Vi. Allí, vam fer un tast a cegues dirigit per l’enòloga de la Cooperativa de Falset. Vam tastar 2 vins blancs, 1 rosat, 3 negres i un dolç. Els dos següents vins els vam descobrir, en aquest tast.

Primer destacarem aquest vi de la Cooperativa Celler Unió. Cellers Unió és una gran Cooperativa, que abraça diferents DOs tarragonines i ens volem aturar en aquest genial DOQ Priorat, el Llicorella Vitis 60.

Llicorella Vitis 60 és un cupatge de les tradicionals, Garnatxa i Carinyena (de selecció acurada i d’uns 60 anys, d’aquí el nom del vi) acompanyades de Cabernet Sauvignon i Sirà. Les varietats fermenten per separat i també es passen per bóta uns 12-14 mesos. Les varietats d’aquí per fusta francesa i les de fora, per fusta americana. Una vegada acabada aquesta criança, s’embotella i les ampolles queden al celler 18 mesos més. Una complexa elaboració, per aquest vi. Tenint en compte les grans produccions d’aquesta Cooperativa, les 6.000 ampolles d’aquest vi, són una delicadesa.

L’aroma a cirera, prunes i panses molt, molt madures, es barregen amb melmelades de nabius, aromes pansificats i aquella, difícil de qualificar per nosaltres: puntes de llapis. També té un fons a tabacs i cafès. A la boca té tanins sòlids, rusticitat amb final dolç i persistent. Gustet de peles de taronja, regalèssies i cireres.

Em va semblar un vi de melancolia. Un vi per obrir en una tarda plujosa de tardor, amb la simple companyia de la teva parella, una manta i l’estufeta ben encesa. Amb el vi i el teu/la teva acompanyant … i la cançó (també melancòlica) Asleep, dels Smiths. Prou, res més. Abraçades. Em vull dormir, ens cantarem alguna cosa a l’orella, no tinc ganes d’aixecar-me del sofà. A fora plou.

MUSSEFRES (Selecció de Vinyes Velles) N’09 (D.O.Montsant) de l’Agrícola de la Serra d’Almos + LUCKY MAN de The Verve

mussefres

Alto les seques! El vi del dia! Un vi de filigrana! Per parar màquines. Tenim aquest vi gravat a foc i brases a la nostra memòria, serà ben difícil descriure unes sensacions que van fer parar el nostre rellotge. Des de ja, us convidem a buscar-lo, a les botigues de Falset o a la mateixa botiga de l’Agrícola de la Serra d’Almos. Per nosaltres, serà un dels vins de l’any 2014, si fem un post #VinsColpidors14, aquest Mussefres de Vinyes Velles 2009, hi serà present.

El vam tastar dues vegades: al tast a cegues i a la taula que tenia la Cooperativa. A la taula ens el van servir decantat, una bona decisió. És un vi de vinyes velles, d’uns 80 anys, de Carinyena (és el cupatge majoritari) i Garnatxa, amb la companyia d’ Ull de Llebre i Cabernet Sauvignon, més joves. Totes aquestes varietats, passats uns 12 mesos en fusta. Poca cosa més us podem explicar d’elaboració, vinyes etc etc el representant de l’Agrícola, poca cosa més ens va explicar.

Però nosaltres sí que us explicarem les sensacions trobades: fruita opulenta, cireres picotes, prunes, maduixes, préssecs, melmelada de móres i olor dolces de canyella, vainilla i xocolata. En boca és contundent, corpulent, harmoniós, simfònic (com la música dels Verve) vellutat, et fa bavejar de gust, allargassat i llaminer. Et deixa gustet a mels, cuirs i d’ametlla molt torrada. Val la pena!

Seleccionat per l’editorial alemanya de vins, Meininger, com un dels millors vins de l’Estat per la categoria de preus 10-12€. Bon ull el d’aquests alemanys, doncs per 8€ (aquí a casa nostra) tenim un vinarro com una Catedral. Ens vam sentir uns afornutats tastant aquest vi. També afortunats, perquè per segon any consecutiu, descobrim joies de la DO Montsant, amb aquesta Fira. Som uns homes i dones afortunats per tenir aquestes joies amagades per Catalunya. Hem de descobrir-les. Com diria la cançó, que hem seleccionat per aquest vi: “Bé, jo sóc un home afortunat. Amb el foc a les mans” Aquella calidesa dels vins del Priorat, a les nostres mans!

CLOS GEBRAT CRIANZA N’10 (DOQ Priorat) de la Vinícola del Priorat + WONDERWALL d’Oasis

closgebrat

A l’altra edició, vàrem tastar tota la gamma Ònix i el més que correcte, pel seu preu, l’Obaga i ens van meravellar els vins d’aquesta Cooperativa, que abraça Gratallops, el Lloar, la Vilella Alta i la Vilella Baixa. Com pregonen a la seva plana web: “Aquest vi no s’elabora d’una vinya concreta … D’aquesta manera, i partint de més de 300 parcel·les de vinya, podem oferir un viu reflex de la diversitat i qualitat dels raïms de les nostres vinyes i del mateix Priorat”.

De les millors finques dels socis de la Cooperativa, se seleccionen Garnatxes, Carinyenes i Cabernet Sauvignon, veremades a mà i totes elles les passen per bótes franceses de 225 llitres de 1er, 2on i 3er any.

Ens va semblar un vi madur i força representant dels vins de la DOQ, tot i que té una varietat forana, aquesta li dóna un toc “apebrotat” que ens va semblar atractiva. Al nas estem dins d’un bosc: al principi estem per un bosc de pinassa en ple mes d’Octubre, mig humit i ple de bolets. Agafem alguna fruiteta que ja està molt madura, alguna móra, un grapadet de nabius. Al final després de caminar entra pins, bolets i fruits vermells, et sentes al cotxe i mengem un mon-cheri i qui fumi (una vegada a la carretera) encén un puret tipus “senyoreta” per celebrar que porta el cistell ple de rovellons.

Es va mostrar elegant alhora d’entrar a boca, molt suau, afable, de tacte sedós, acidesa molt notable. Gust de fruita negra i tocs fumats. Mentre parlàvem amb l’Iván, de Racimo al Paladar, el gustet va anar donant notes vegetals i el mineral, sempre va ser present.

Com dirien els anglesos, un vi molt Wonderfull!… Però espereu, la cançó que hem escollit no es diu Wonderwall?… “Wonderwall” era el títol del primer àlbum de George Harrison, un dels Beatles. A més, durant una entrevista a un altre Beatle, John Lennon, va utilitzar la paraula “Wonderwall” en comptes de wonderful. Com ja és conegut, els Beatles, eren una gran influència per Oasis, potser d’aquí ha sorgit el títol d’aquesta cançó, que hem escollit pel Clos Gebrat Crianza. A més a més, diuen que Noel Gallagher (membre dels Oasis) va escriure la cançó per a la seva companya, de llavors, Meg Matthews. Des del meu punt de vista, “Wonderwall” aquí es refereix a una persona forta, una persona que sempre està al seu costat, una persona “wonderful”. Com els bons vins de la Vinícola del Priorat!

CASTELL DE LES PINYERES N’10 (DO Montsant) de Celler El Masroig + AGE OF CONSENT de New Order

pinyeres

Ara ve un clàssic, clàssic al nostre rebost (sempre hi ha una ampolleta per casa) i tot sovint n’obrim un. Sempre el destaquem per què és un vi AS. Aposta segura!! Mai defrauda i sempre et deixa bones sensacions.

Aquesta anyada, més o menys, trenca el cupatge clàssic del vi: Segueix predominant la força de la Garnatxa i Carinyena, més 3 pinzellades exòtiques i amables de Sirà, Cabernet Sauvignon i Merlot. En aquesta anyada, desapareix l’Ull de Llebre. Tot plegat continua fent criança uns 12 mesos en bótes.

En nas sempre m’havia enamorat la seua olor a xocolata, en aquest 2010 no hi apareix tant, però a canvi es noten més les aromes a vainilles i espècies, com la canyella. Continuen les bones notes de fruita madura (gerds, prunes i móres) i allà al fons del nas, eucaliptus i cafè acabat de moldre. Un nas un xic diferent del 2009, però que encara ens enamora.

A la boca, continuen els seus tanins de quimono de seda, força punyent, saborós. Continua el gustet a terra i a toffee. Un vi per perdre’s dintre d’ell, que et trasllada a les terres vermelles del Masroig.

L’acompanyem amb aquesta cançó de New Order, Age of Consent. Una cançó, on el baix corre sense cansar-se, on la veu, és un clam al ball. Enèrgica cançó, que convida a un sopar improvisat amb uns amics, un pa amb tomàquet més embotits i el Castell de les Pinyeres 2010.

LES PEDRENYERES B’12 (DO Montsant) de l’Agricola d’Ulldemolins Sant Jaume + MOUNTAIN ENERGEI de The Fall

pedrenyeres 

Teníem ganes d’aquest blanc brutal d’Ulldemolins. El volíem tastar sí o sí, i poder, va ser un dels molts motius, que ens van dur a acceptar, ser un dels blocs convidats a explicar aquesta 2ona Fira de les Cooperatives.

Les Pedrenyeres Blanc és un vi fermentat en bóta (uns 20 dies) i elaborat amb un fifty-fifty de Macabeu i Garnatxa Blanca. Un cop passada aquesta fermentació en bóta, els vins romandran allí, uns 5 mesos amb les seves mares o lies (anomeneu-les com vulgueu)

Feia poques setmanes que estava embotellat i el jove representant del celler, ens va advertir. Es notava que faltava aquell repòs en ampolla, que fa més atractiu aquest vinarro blanc. Si no, per què el vam recomanar amb tanta insistència als companys blogaires? (I ara també a vosaltres)

Ja ens va mostrar aquella potència de la comarca i que també posseeix, aquest Pedrenyeres Blanc. També té records a flors blanques (gessamí, lliris o flor del llimoner), fruita groga carnosa com un préssec groc molt madur, mels i vainilles o torrefactes, que en anyades més antigues, són més accentuades.

A la boca, com sempre, és equilibrat, et deixa la boca plena (i amb ganes de més) i et deixa la llengua untuosa, com quan menges un croissant de mantega. Al cap d’una estona, el tenim present a la boca.

Per què escollim aquesta cançó? Molts són els motius (encara que la lletra no té res a veure amb el que un experimenta amb el Pedrenyeres) … Escolteu Mountain Energei. Al principi, aquests tambors insistents ens recorden uns neandertals picant unes pedres de Sílex com les de les etiquetes dels Pedrenyeres; per Mountain, muntanya en anglès: els raïms d’aquest Pedrenyeres es crien a 600 metres d’altitud; i el grup de la cançó, The Fall, és un grup de culte, bé com TOTS els Pedrenyeres.

ÈTIM BLANC 2012 (DO Montsant) de la Cooperativa Falset Marçà + GALVANIZE dels Chemical Brothers

etim

Un 100% Garnatxa Blanca, I love this game! I criada uns 5 mesos en bótes. Us explicarem un secret (salvant el nostre amat Verema Tardana Negre): és el nostre vi preferit de la Cooperativa de Falset. L’hem tastat en diferents anyades 2011 i 2010, i sota el nostre (sempre modest, esbojarrat i totalment autodidacta) punt de vista: estem davant d’una gran anyada, per aquest vi.

Ens agrada pel seu perfum de tarongina, de pells de llimona, les seves notes especiades ens encanten, mels, préssecs, aranges, plàtans. Un poti poti encisador i enamoradís. També ens enamora el seu preu, uns 6€.

Frescot com ell sol en boca, malgrat això, és complexe, untós amb volum i molt agradable. Et deixa la llengua galvanitzada, untada d’aquestes aromes que ens enamora, sempre. Si ens galvanitza la llengua, no podíem escollir, una altra cançó: Galvanize. Au! A moure, l’esquelet i les papil·les gustatives.

PANSAL DEL CALÀS D’10 (DO Montsant) del Celler de Capçanes + ONE DAY LIKE THIS d’Elbow

pansal

Com ens agrada parlar de vins dolços a VinifiCATs, i si ens parem al Priorat, sempre hem de parlar dels vins dolços de la comarca. Aquest cop ens parem a la Cooperativa de Capçanes. D’allí on creixen tan bé les Garnatxes, aquest vi dolç, posseeix les dues dames prioratines: l’esmentada Garnatxa i Carinyena. Totes dues maceren conjuntament i es para la fermentació, afegint-hi alcohol vínic.

Després fan criança, uns 15 mesos en bótes noves i d’un sol ús, de roure francès. Un cop finalitzada la criança, 3 mesos en dipòsit abans d’embotellar-lo. De tirada d’unes 5000 ampolles, no és un vi fàcil d’elaborar i això repercuteix al paladar, sent un dels vins dolços que sempre estaran a casa nostra, des d’aquell dia.

És un Montsant negre, amb gavardina dolça. Aromes a pa de figa, codonyats, cireres en licors, balsàmics, xocolates, en remenar bé la copa, emergeixen tocs frescos de mentes, olor de cocs, a regalèssia negra. Boca àcida, estranyament lleugera (per ser un dolç), gust ensucrat (però sense tindre sensacions enganxoses ni pesades). És espectacular! Un dels grans. Deixeu-vos de maridatges. Sol. Sense res més. Tasteu-lo. Enamoreu-vos d’ell. Gaudiu-lo. Al lloru! Que entra molt bé 😉

Per tancar aquest post i aquest últim vi, escollim aquesta preciosa balada, que va sonar a la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Londres 2012. Tot rodó. Últim vi del post, última cançó. Poder, per molts de vosaltres, un descobriment. Per nosaltres és un grup de capçalera: Elbow, nascut a Bury, escassos 9 Km de Rochdale, allí on començà el moviment cooperativista mundial. Fins a la propera!

SALUT I VI DE COOPERATIVA DEL PRIORAT !!

Anuncios

One Comment on “Seguint el ritme de les Cooperatives del Priorat

  1. Pingback: Los 5 #prettywines de la III Fira de les Cooperatives del Priorat | Pretty Wines

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: