Vins per lluitar contra lo Fardatxo

pizapmain

Finals de Febrer de 2014. Rebem un escrit misteriós per part d’un cavaller medieval (s’intueix per la seva lletra), encara més enigmàtic. “Sóc Guillem de Clarís i et cito el 15 de març de 2014 a les portes de la Cooperativa de Falset-Marçà, a les 11 del matí. T’atreveixes a descobrir lo Misteri del Castell¿?” Sí, una cita ben misteriosa. Anàvem a deixar escapar, l’ocasió de contar-vos, aquest Misteri del Castell¿? No pas.

text

 

15 de Març de 2014. Falset. Estem a les portes de la Cooperativa de Falset, esperant el tal Guillem de Clarís. Qui devia ser? En arribar veiem altres cavallers i dames, també citats. A uns els coneixíem d’altres ocasions i d’altres els coneixeríem, aquell dia. Per allí estaven en Josep M. del Blog Hedonista, Núria de PrettyWines, Rosa i Gali de Malviatge, en Marcos de GastronoVi, l’Anna i en Víctor de Territori Obert, Yolanda de Vino y otras delicias i la periodista Ruth Troyano.

Tot xerrant amb tots aquests cavallers i dames, vinguts de totes les contrades de Catalunya, va aparèixer aquell personatge misteriós. Com ens temíem, era un cavaller medieval, equipat amb una bona i lluitada armadura.

collageclaris

En Guillem de Clarís es veia cansat, venia sense cavall: “M’ha deixat tirat” Ens va donar les gràcies per assistir a la cita i aviat ens va desvetllar per què estàvem allí i qui era ell: el Cavaller Guillem, venia de la campanya de Mallorca, cridat pel seu senyor en Pere d’Aragó, per fer front als fets sobrenaturals que assolen la comarca: Lo Fardatxo ha despertat del seu son, disposat a arrasar tot el que trobi al seu voltant.

Necessitava la nostra ajuda per buscar unes claus, que ens durien a descobrir uns nous beuratges que s’havien elaborat al celler cooperatiu, per ser més valerosos davant Lo Fardatxo. Vam buscar pistes per les tines, al terrat de la cooperativa i fins i tot a la sala de bótes. Amb aquelles claus vam obrir un cadenat i ens vam fer amb aquells nous beuratges.

collage2

Bé com us podeu imaginar ni existeix realment un gran Fardatxo, ni en Guillem és un cavaller (és un actor), ni a la Cooperativa de Falset han inventat una màquina del temps, ni la missiva que vam rebre per citar-no, era feta per un escrivà de l’època medieval.

Tot plegat és una nova visita teatralitzada/gimcana (i molt interactiva) que es farà a la Cooperativa de Falset Marçà, a partir de la Fira del Vi. Una nova visita pensada per, apropar de nou, el vi d’una manera despreocupada. De nou, per què a la Cooperativa ja es fan visites d’aquest tipus, i la d’aquell dia està pensada per donar conèixer una nova línia de vins: Els vins del Castell de Falset.

Els nous vins (i un oli) sota la denominació Castell de Falset són: La Dama de Blanc 2010, Lo Foc del Castell 2010, Lo Senyor del Castell 2013, Lo Dolç Joglar 2013 i l’oli L’Or del Castell. Aquesta nova gamma ja és una realitat, doncs, a nosaltres ens els van presentar aquest dia que, ara us estem explicant, i a tothom que es va apropar a la Fira Alimentaria.

totes

Són vins fruit de la re-invenció, uns vins amb una història novel·lada darrere. Una història amb fonaments històrics, novel·lada per Fede Cortés, amb uns personatges que han inspirat els vins. D’aquesta manera algú que no estigui molt familiaritzat amb el Món del vi, pot descobrir-lo entrant amb el discurs medieval que es vol transmetre, buscant noves sensacions o el romanticisme .

És una línia totalment diferenciada a la de l’Ètim. Els Castell de Falset seran vins que buscaran comarca, territori, amb varietats de tradició, de tall més clàssic (per dins), per ocasions especials, per quedar bé si has de fer un regal.

castells

La presentació dels vins ens la va fer en Xavi Domènech (gerent de la Cooperativa), l’Iván Samà i en Manel López. En Xavi, que feia dues setmanes havia assistit a ViniSud de Montpelier, ens va explicar, que tots els estands estaven plens de fotografies de vins, de raïms, de veremes, de persones. “Això està bé més faltaria, per què nosaltres això també ho tenim. Però aquí a la Cooperativa busquem, alguna cosa més” Aquesta cosa més és el valor afegit de les visites teatralitzades, com la que minuts abans vam experimentar i com aquesta nova gamma de vins que tot seguit us presentarem, amb alguna cosa més al darrere. Un relat, una història, un trosset de la imaginació de cada u de nosaltres, que evoquen aquests personatges/vins.

misteri

Ja veureu com la manera d’explicar el vi serà fora del que és tradicional: a la contraetiqueta es trobarà un petit relat, on es descriurà un personatge de la història novel·lada, … però si es para atenció, també es descriu el vi. Una manera trencadora (qualsevol de nosaltres es podrà veure reflectit en un personatge, ergo en el vi), però sense deixar per alt cap detall, per què als petits detalls, sempre, és on hi ha més feina. Insistim: tot té una base (medieval) i un sentit (enològic, despreocupat).

Doncs va! Anem a escudellar els nous vins Castell de Falset!!!

LA DAMA DE BLANC B’10 (D.O. Montsant) de la Cooperativa Falset-Marçà

dama

Se la veu passejar de nit pels volts del Castell, talment com un somni daurat. Sedueix amb el seu posat elegant i caminar de vellut. Quan la Dama de Blanc desapareix dins la fosca inacabable, l’aire es perfuma amb suaus aromes florals i cítrics”

La Dama de Blanc, és una Garnatxa Blanca 100% passada per fusta, uns 10 mesos. D’aquesta Dama hi hauran unes 1.200 ampolles. Unes dames delicades, com ens agraden a nosaltres, de Garnatxa i amb criança.

És un vi encisador, atractiu, amb una certa màgia i misteri. Mostra notes complexes al nas de pomes i peres madures, préssecs i un rere fons cítric, recordant-nos unes aranges o unes llimones ratllades, per fer un coc de iogurt. A la boca, per ser un blanc, és intens, untuós, fresc i persinent al paladar. Gustet a ametlla que fa tornar boig.

LO FOC DEL CASTELL N’10 (D.O.Montsant) de la Cooperativa Falset-Marçà

farda

Jeu amagat entre les vinyes velles del Montsant i sols quan sent el neguit de la fam, enlaira el seu vol majestuós cap al Castell. Vermell és l’alè de foc que escup i vermelles són les intenses notes de bosc i minerals que escampa damunt la gola”

Lo Foc és lo Fardatxo. L’enorme llangardaix volador està dins d’aquest vi, fet d’un 60 % de Garnatxa i 40% de Carinyena amb uns 12 mesos de criança. En ensumar notem herbetes com la farigola, el romaní o la ginesta, fruites madures del bosc, gerds nabius o móres. LA frescor de l’eucaliptus no la vull deixar per alt. A la boca, té un tall com molts vins del Montsant: complex, robust i gustos balsàmics i minerals. El toc làctic i gust allargassat a la boca el fa juganer. Les fruites del nas confitades són presents, ara a la boca.

De totes, totes, aquest vi et transforma en Lo Fardatxo: tens un alè d’un petit foc, però al empassar-te el vi sents les ales del ser mitològic alçant el vol. Vi a tindre en consideració quan dintre d’un parell de mesos surti al mercat.

LO SENYOR DEL CASTELL N’13 (D.O.Montsant) de la Cooperativa Falset-Marçà

senyor

“De cor noble i ànima complexa, la pregona mirada del Senyor evoca gestes de guerra enlluernadores. Recolzat a l’ampit de la torre més alta del castell flaira els intensos aromes de la nit”

Ens trobem, des del nostre punt de vista, amb la joia de la corona, d’aquests nous vins Els Castell de Falset. Serà una de les grans obres magnes del Celler cooperatiu, i per què no?, de la DO Montsant. Parlem en futur, per què encara dorm a les bótes (quina sort tastar un vi acabat de treure del seu somni) i dormirà fins a l’any que ve, per lo menys.

Lo Senyor, és fruit del nou equip enològic del Celler, que ha seleccionat vinyes de Garnatxa i Carinyena, d’entre 80 i 90 anys (en total 3 finques). Les proporcions serien un 80% de Garnatxa i un 20% de Carinyena, buscant la identitat de la comarca.

Com us dic és un vi que encara ha d’evolucionar, però intueix futures maneres, elegància i la seva sòlida armadura. En nas aromes balsàmics: mentes, encens, pinassa i vainilles; i subjectives olors de tabacs, pa torrat o a olives mortes d’Aragó. Ah mare a la boca!! Ja té estructura, molta mineralitat (comparada amb la dels vins cosins-germans de la DOQ), equilibri, persistència i noblesa. La noblesa d’un cavaller medieval a la copa. Mostra tanins d’alta qualitat i un gust de fruites del bosc en melmelades.

Serà el vi de més gamma del Celler, i no ens estranya. Expectants estem per acabar de veure i beure, aquest noble cavaller d’armadura relluent i flaires mentolats. Frisem per què una de les 1.200/1.300 ampolles que sortiran al mercat, caigui a les nostres mans. Keep ON!

LO DOLÇ JOGLAR D’13 (D.O.Montsant) de la Cooperativa Falset-Marçà

dolç

Original, entremaliat i llaminer. Sedueix amb parauless dolces que eixoriveixen els cors més ensopits. És benvingut a tots els àpats, car la seva melodia amb regust de sotabosc i confitura, armonitza tots els paladars”

Primer monovarietal de Carinyena de la Cooperativa i si sumem, que hi ha molt pocs vins dolços fets només de Carinyena, ens topem amb un vi molt peculiar. Aposta més difícil i agosarada de la línia, i que trenca amb els altres (boníssims) dolços de la Cooperativa de Falset. Una Carinyena que portava 2 mesos en fusta i que continuarà allí, uns 8 mesos més, però que en paraules d’en Xavi (el gerent del Celler): “Es comença a trobar el que busquem

I que busquen? Una intensitat aromàtica molt alta. Olors de sotabosc: terra humida, pinassa mullada i fruits vermells molt madurs, especialment a pruna. Les notes mentolades també hi són, però com d’after-eigth, no de caramels d’eucaliptus. Com els bons joglars enganya: al nas et distreu i a la boca et fa jugar: al primer glop no diries que és un dolç (ensenya potència) i gairebé al final, t’ensenya les seves notes dolces. Boca llaminera, potent, amb intensitat i estructura.

Que n’és d’entremaliat i divertit aquest Dolç Joglar! Juga amb les teves papil.les i la dolçor s’escapa per les genives i et fa cantar!! Serà l’acompanyant ideal pel foie d’ànec o el pernil del mateix animal plomat.

L’OR DEL CASTELL (DOP Siurana) de la Cooperativa Falset-Marcà

or

D’oliveres d’escorça abonyegada per segles d’oratge i sol, n’és la saba. Brillant, dolç i fonedís. Hipnotitza homes i dones amb llurs reflexos daurats. Qui el tasta fa fortuna

Doncs si! Afortunats som. Filigrana en forma d’oli d’un 95% d’arbequina i un 5% de farga (buscant un puntet d’amargor). Arbequines i Fargues, d’oliveres centenàries, seleccionades. Hauran unes 2.000 ampolles d’aquest or líquid prioratí.

Un oli dolcet d’entrada però que baixa picantet i amargant per la gola. I fa olors de gespa tallada i a ametlles marcones. Or del bo, senyors/senyores!!

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Bé fins aquí aquesta presentació “en premier” dels vins Castell de Falset. Abans de acomiadar-nos i emplaçar-vos a la nova entrada, que ja estem preparant molt cooperativa també, us volem disculpar per no possar-vos la pertinent copa de vi amb la imatge del mateix, perquè la presentació es va dur amb diapositives, i la zona on estava situat no era gaire favorable per fer fotos. Per cert, aquesta presentació, es va acabar amb una calçotada de les bones! Fins a la propera!

SALUT I VINS DEL CASTELL … de Falset !!

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: