“A la Babalà 2013 de 4 D’Vins”: Deixeu que els joves s’apropin al vi

pizapmain

Tardor de 2013, estem a Òdena (L’Anoia). Un grup d’amics estan sopant, tenen un vi a la mà i es pregunten si, ells, serien capaços de fer-ne un com aquell. Les emocions van pujant i entre tots s’animen.

L’endemà, aquells amics, comencen a voltar per les vinyes de la seva vila, i voltants, per buscar a algun pagès o viticultor que els vengui o els deixi agafar un grapat de raïms per fer aquell vi desitjat. Voltant, voltant van topar-se amb un pagès a tocar de Can Macià, que els va deixar tocar dos rengs de ceps per tractar de fer aquell vi i així, començar l’aventura.

IMG_1563222

Parellada a Can Macià (Òdena)

Els protagonistes d’aquesta aventura són l’Ivan Berenguer, Josep-Vicenç Mestre, Roger Pajares i Pere Domènech. Són els 4 D’Vins! Quatre joves que tenen una vintena d’anys. Au! Els preocupats per què el jovent no beu vi, ni s’interessa per aquest món, aquí teniu 4 exemples.

Amb aquell raïm emparaulat, ràpid, van començar a assessorar-se per veure com l’havien d’elaborar, doncs no tenien nocions enològiques. Van nodrir-se d’ informacions recollides a llibres i Internet, consells de pagesos que fan vi a casa seva i,fins i tot, van contactar amb Josep i Vicens Puiggròs (Bodegas Puiggròs), que de bon grat, els van donar consells i petits secrets …

DSC_0083_2

I us preguntareu: Per què un vi casolà, artesanal, un vi de pagès, un vi d’amics, un vi de garatge, un vi fora dels corrents comercials (digueu-ho com vulgueu) ens ha cridat l’atenció? Tanta com per fer-ne un post V.I.W? Per dos motius principals: El primer, la joventut dels idearis del vi i el segon, la varietat que està dins de l’ampolla: La Parellada. Doncs bé, coneguts els detalls de qui fa el vi i els motius de la tria, anem a profunditzar en ell.

A LA BABALÀ 2013 de 4 D’Vins (Sense D.O.)

babalà1

A la Babalà B’13, com hem dit abans, és un 100% Parellada o Martorella, com l’anomenen a Òdena. “La tria de la Parellada va ser fortuïta. Un pagès, ens va dir que encara en tenia, que només havíem d’anar i collir-la” Ens van explicar.

Són uns valents! Valents, per què hi ha pocs monovarietals de Parellada i es poden comptar amb els dits de les dues mans: el Honeymoon de Parés Baltà, l’Ud2 del Celler Vidbertus, el Parellada de Carles Andreu o la Parellada de Cal Casany que ens van recomanar els nostres amics de Malviatge (i algun que ens deixem)

babalà3

Quina manera d’estrenar-se en aquest Món, per què els monovarietals de Parellada són difícils d’entendre (són vins molts lleugers en nas i boca), la varietat és difícil de mimar (no l’hi senten massa bé les faltes d’aigua i vol alçada) i també difícil, elaborar-ne un vi amb aquest raïm (el més senzill és portar-lo cap l’elaboració del Cava). Atrevits 4 D’Vins, que sou uns atrevits!

Aquells raïms de Parellada els van recollir a mà, els van derrapar a mà, van utilitzar una petita premsa (d’aquelles s’utilitzava per fer mistela a les cases), van comprar un petit dipòsit de 200 litres, on va anar el most i allí es va tirar dos mesos, fins a l’època de Nadal. Mentre aquell most feia nones a la tina, van continuar preguntant, llegint, buscant a la xarxa, portant a analitzar mostres del vi per controlar el màlic i el sulfurós, comprant ampolles, taps, etc. Ja ho veieu, tot artesà, tot manual, tot fruit de la il·lusió, tot per aquell sopar que els va engrescar.

collageproces

I amb un sopar vàrem destapar nosaltres, l’ampolla que vàrem obtenir. Tot preparant un llobarro, ja el vam destapar. I les primeres gotes d’aquest A la Babalà’13, ja estaven dins la copa. A copa parada, es mostrar tímid, poc expressiu. I a les primeres remenades, també. Seguia vergonyós. No el vam atabalar i vam continuar preparant aquell Llobarro, amb verduretes.

babalà2

Ara sí ¿? Ara ja estàs llest? A la primera remenada de copa, ens va ensenyar tocs a formatge (poder fruit d’una fermentació a l’ampolla), a herba acabada de segar, estem segant en un camp de tarongers on els arbres estàn plens de flors, toquem els fonolls amb les mans. Després de segar, et ve de gust olorar unes peres, uns albercocs blancs i talles unes llimones per fer suc, que tens a la cuina. Totes aquestes olors de A la Babalà, són fines i delicades.

Ja el tenim a la boca: és molt fràgil: sembla que es vagi a trencar a les nostres genives. Té una entrada suau, amb gustets de mels i una mica dolços. Brivant acidesa i sabor a suc de llimona. A la boca és lleuger, més del que esperàvem.

pizap2

No és un vi perfecte … Però digueu-me, quin vi ho és? No existeix el vi prefecte (i millor, és una de les gràcies d’aquest món vínic). Els 4D’Vins són conscients que tenen molta capacitat de millora: “Sabem que podem i hem de millorar, estem preparant-nos de cara aquesta tardor“. L’ímpetu de treure’l per Nadal, poder, és un detall que des d’aquí els animem (amb tota la nostra modèstia) a què no el tinguin, en un futur. Nois! (i a la resta de lectors) Busqueu, i feu-vos amb el Ud’2 del Celler Vidbertus, ja veureu les capacitats que té la Parellada, tot un any a la tina 😉

Si voleu tastar aquest A la Babalà, serà un xic difícil, doncs amb prou feines van fer 115 ampolles per repartir entre la família, els amics, coneguts i saludats. Nosaltres vam contactar amb ells, i després d’insistir una mica, ens van vendre un parell d’ampolles. Proveu, a veure si teniu sort 😀

Tenim moltes ganes de tastar el nou vi que faràn aquest 2014, encara que no saben si tornarà a ser de Parellada, si en faràn de negre, si faran els dos. Volem veure i beure, la vostra evolució com vinaters amateurs!!

Nosaltres ja estarem en contacte amb ells per esbrinar els seus avanços i novetats. Però si voleu ser vosaltres, els coneixedors de les evolucions d’aquests 4 amics, podeu visitar el seu Facebook de tant en tant.

1052699_677708102273451_1867573109_o

SALUT I PARELLADA !!

Anuncios

3 Comments on ““A la Babalà 2013 de 4 D’Vins”: Deixeu que els joves s’apropin al vi

  1. Quina meravella. Independentment del resultat, penso que el merit ja existeix. Com molt be dius: quin es el vi perfecte? no hi ha cap, hi ha molts perque al final dependra de amb què ,amb qui i on es prengui. El que es indiscutible es la valentía d’aquests 4 amics que haurem de vigilar de ben aprop.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: