Els Vins de … Gemma Morató, de WinePassion.cat

collagegemma

Estem de ple en festes nadalenques i no volem deixar escapar l’ocasió, per acabar d’omplir les vostres taules de vins de Catalunya. Per això, tornem a obrir les portes de VinifiCATs, per conèixer nous vins catalans i nous amics, que volen aparèixer a “Els Vins de…”.

Avui ens apropem a Torrelles de Foix, on la nostra amiga Gemma Morató, us recomanarà un bon grapat de vins i caves de la seva terra, el Penedès i un parell d’una comarca que s’estima molt, el Priorat. Sent una amiga personal, us podeu imaginar com em costa parlar d’algú que coneixes i has compartit tantes estones i moments. Es barregen molts sentiments.

A la Gemma i també a la seva germana Marta, la vàrem conèixer, no podia ser d’una altra manera, visitant un celler: Clos Dominic. Era Febrer de 2012 i des d’aquell moment no hem parat d’anar plegats a conèixer cellers, compartir molts vins, anar a fires, a mostres, a recomanar-nos vins; en definitiva compartint instants de les nostres vides.

Ara us parlaré d’ella. La Gemma traspua passió per la seva terra, per la seva llengua, per la seva comarca, pels seus … També pels vins! La seva passió pels vins, sent del Penedès, és fàcil i normal d’on ve: “Sóc del Penedès, els meus avis eren pagesos, es feien el seu propi vi, era un plaer berenar pa amb vi i sucre!!” De la seva infantesa recorda la seva família collint raïms: “Els avis, el meu pare (que també es feia el seu vi i mistela), la mare que ens portava a la vinya en algun moment… He crescut entre vinyes!!”

Més tard, quan tenia la vintena, va vindre a Tarragona a estudiar. A la Imperial Tàrraco, al seu darrer any de carrera (és filòloga hispànica), va compartir pis d’estudiants amb una de les grans enòlogues de Catalunya: l’Irene Alemany: “Quan parlava de vi, transmetia emocions, sensacions…” I en tornar a casa pel Cap de Setmana: “A Vilafranca van obrir una vinateria i podíem anar a fer vins a copes amb els amics” Aquests van ser els trets de sortida del cuquet vínic de la Gemma i, d’aleshores ençà, la seva afició ha anat en augment. Un augment a la seva passió, que aquest any ha fet el BOOM. Un boom anomenat WinePassion.

Si entreu a WinePassion.cat veureu un bloc on es parla de la història que hi ha al darrere d’un vi, la filosofia d’aquell celler i de la manera d’elaborar els vins, dels seus elaboradors. En definitiva: què hi ha al darrere, qui el fa, com el fa… Si heu entrat, veureu que està escrit en anglès. La Gemma us explica perquè: “Està en anglès perquè la idea és difondre els vins catalans entre la gent de fora, no entre els d’aquí. Afortunadament a Catalunya tenim grans vins i també grans blocs on s’expliquen els nostres vins, però també és important transmetre-ho fora. Donar-los a conèixer i aconseguir que la gent se senti atreta pels nostres vins“.

WinePassion, també és un projecte laboral: la Gemma exporta vins catalans (amb l’ajuda de Rosa Guitart) a Europa, el Quebec i la Xina. En uns mesos ha aconseguit posicionar molt bé el seu projecte d’exportació i ja hi ha un bon grapat de cellers, que exporten la seva feina fóra de casa nostra, amb l’ajut de la Gemma i la Rosa. Doncs apa! Ja sabeu si sou d’un celler i voleu exportar vins, compteu amb la Gemma i WinePassion! Aquí el seu e-mail de contacte: info@winepassion.cat

Ara ja sabeu qui és la protagonista d’avui. Ara anem a esbrinar els vins que ens recomana. Anem a guaitar la llista que ens ha enviat. Anem a conèixer “Els Vins de Gemma Morató”!!!

1- Un vi triple B. Bo, bonic i barat. (Si pot ser de menys de 10 €)

collagetripleb

És molt difícil escollir un vi triple B perquè n’hi ha molts i triar-ne un, vol dir deixar altres fora de l’elecció. Afortunadament a Catalunya tenim bons cellers que elaboren grans vins a les diverses denominacions d’origen i cadascuna d’elles, compta amb grans vins que encaixen dins d’aquest perfil.

Escollir-ne un per damunt dels altres és difícil perquè no vol dir que els altres no estiguin dins d’aquest grup de la triple B. Jo sóc del Penedès i aquí tenim un bon grapat de vins que responen a les tres B, però també n’hi ha a la DO Empordà, Priorat, Montsant, Costers de Segre, Catalunya i, fins i tot, vins elaborats sense Denominació d’Origen.

Depèn, també, del moment de l’any i del tipus de vi que busquem per a aquell moment. Hi haurà moments en què es prefereix un vi fàcil i sense complicacions, un vi amable i agradable, com pot ser un TURONET (D.O.Penedès), de Mas Can Colomé, i altres moments en què preferim que ens aporti més com: U (D.O.Montsant) , de Mas de la Caçadora, o bé quan encara volem més tenim un DESTRANKIS (D.O.Q Priorat), d’Aixalà Alcait o un LLAVORS* (D.O.Empordà), de La Vinyeta. Per exemple, però repeteixo, n’hi ha molts més.

Comentari de V’CATs:  Tens tota la raó Gemma, per sort tenim a casa nostra un bon grapat de vins amb una relació-qualitat-preu, que fa esgarrifar. Amb aquesta pregunta sempre la intenció és, fer una mica de selecció de tots ells, amb la col·laboració de tots els participants en aquest espai. I si et costa recomanar-ne d’un de sol, és per aquest motiu … Però bé al final n’has recomanat un bon grapadet!!

576_1330545141650-mas-can-colom-turonet

Anem a pams!! El Turonet ayyyy! El Turonet … És un d’aquests vins que hem compartit amb la Gemma, molts i molts cops. Per casa sempre ronda alguna ampolleta, perquè ella ens va recomanar aquest magnífic vi, de Castellet i la Gornal. És un vi blanc amb un trio que el fa seductor: Chardonnay, Xarel·lo i Sauvignon Blanc; ple d’aromes cítrics i de peres, i molt fresquet. Entra com si res amb un bon plat d’arròs amb llamàntol, us ho dic per experiència.

collage2

Després de passar pel Penedès, la Gemma, ens porta cap al Priorat, per gaudir de la potència del rosat de Mas de la Caçadora, l’U, un potent rosat de Granatxa i vell conegut d’aquest bloc. També ens duu cap a Torroja del Priorat, on gaudirem del Destrankis. Fet de Garnatxa i Carinyena, el Destrankis, és el vi més conegut d’en Jordi Aixalà. Un vi prioratí de tall “fàcil” per no buscar ni fruites, ni complexitats … Per un sopar de festa major amb els amics (així és com nosaltres vàrem gaudir d’ell, per les festes de Santa Tecla).

Llavors09

I per acabar 3era aparició de La Vinyeta a “Els Vins de …” (després d’en David López i Núria Martí), avui per recomanar el vi del celler que més ens agrada a nosaltres, el Llavors*. Forta presència de Carinyena, amb pas per bóta durant uns 9 mesos, jove i amb caràcter, evolucionant sempre, seductor, vibrant … Un tros de vi de l’Empordà.

2- Vas a casa d’uns amics … Per divertir-te amb ells, quin vi portes? 

collage3

Qualsevol vi dels que he comentat abans encaixa. El que en aquesta pregunta és més important són els amics i afortunadament tinc grans amics i amigues amb els quals comparteixo converses i/o diversió –segons el moment–  i la meva passió pel vi.  El vi segurament l’escolliria en funció dels amics amb els quals l’hagi de compartir i de l’època de l’any i les seves preferències.

Quan vaig a casa de qualsevol amic gairebé sempre em toca portar el vi i en funció de si és un àpat en què la sobretaula serà llarga i es preveu interessant doncs… portaria un vi o cava per assaborir amb calma, mentre que si és un dinar o sopar d’aquells que van seguits d’activitat (com els sopars de Festa Major o dels dies previs, perquè a Vilafranca abans de la Festa Major ja comencem amb els tradicionals gojos i el dia 28 d’agost tenim el pregó i tot seguit anem a sopar a casa d’amics) doncs un vi que no sigui complex, que no hàgim d’esperar que s’obri i que sigui fresc.

Això sí, cada any mirem de canviar els vins, però cada estiu té “un vi” (el que hem consumit més) i aquest sempre toca el dia 28 juntament amb algun altre que encara no ha provat ningú o gairebé ningú dels que anem al sopar. Sempre miraria que fossin vins que no s’hagin tastat abans.

3- Aquell Cava que et fa saltar les llàgrimes.

collagecaves

És difícil escollir un cava entre tots els que es fan. Per proximitat, un DG VITICULTORS ROSÉ, ja que el celler és al costat de casa i és un gran cava. Per Nadal el vam provar i tots vam coincidir en què era un gran cava.

Per complicitat, diria un NADAL BRUT RESERVA, ja que ha estat el cava dels moments compartits amb el meu pare i també amb amics.

Per innovació un cava que vaig provar fa poc de la mà del Juan Manuel Gonzalvo, un CASTELLROIG XAREL.LO vermell i que ens va sorprendre a tots els qui el vam provar.

Entre els ecològics també hi ha caves com el CYGNUS  d’1+1=3, el BRUT 21 de l’Albet i Noya o el VALLDOLINA RESERVA  i el TUTUSAUS 1729.

Tampoc podem oblidar que també fem vins escumosos als quals no podem anomenar “Cava” perquè han sortit del Consell Regulador, i el Sergi Colet n’elabora des de fa anys dos que divergeixen de la resta: A PRIORI i A POSTERIORI i que també em tenen el cor robat.

De tots ells és difícil escollir-ne un per fer-me saltar les llàgrimes, segurament dependrà del moment i de la persona amb qui ho comparteixi, però n’escolliria qualsevol d’aquests, o un parell, no cal quedar-nos només amb un, oi?

Comentari de V’CATs: Quin bon grapat de Caves i escumosos que ens recomana la Gemma! Com es nota que és d’una comarca on es respiren bombolles!!

DG Viticultors Rose2

Comença les seves recomanacions amb el Rosé de DG Viticultors. Un Rosé fet de Pinot Noir de Pontons, d’uns 800 metres d’alçada; aquesta alçada el fa diferent i atractiu. Un Cava que t’atrapa del primer glop, a la primera ensumada. Criat durant uns 15 mesos, dóna notes de síndria, de maduixa i gustets de pastisseria fina. La Gemma va estrenar WinePassion.cat parlant d’ell. Aquí teniu l’enllaç.

Tot seguit la recomanació del Brut Reserva de la Cava Nadal. No he tastat mai cap Cava d’aquest celler, deures apuntats. El que ens recomana està marcat per la Parellada, una idea que sedueix, doncs últimament ens agrada molt aquest raïm. L’apuntem!

collagenadalcastell

Després ens parla d’un Cava fet de Xarel·lo Vermell, per la família Sabaté, a la Vall del riu Bitlles. Com ens diu la Gemma, el Castellroig Xarel·lo, és innovador i també únic en la seva espècie, doncs ens sembla que és l’únic Cava fet amb Xarel·lo Vermell (mutació del Xarel·lo, ja que comparteixen el mateix ADN però amb una expressió diferent, en aquest cas el color) del mercat. Amb converses amb ella, sempre ens l’ha recomanat. Ostres a què esperem a tindre’l?

collageecos

També ens recomana 4 Caves ecològics. De tots ells hem tastat el Brut 21 d’Albet i Noya (elaborat a partir de dues varietats, una de molt tradicional -Parellada- i l’altre més innovadora -Chardonnay- ; i amb 15 mesos a la cava) i el Cygnus d’1+1=3 (fet amb les 3 maries del Cava -Xarel.lo, Macabeu i Parellada- i amb un detall que ens encanta a l’etiqueta hi ha un adhesiu que es tornarà blava quan el Cava estigui a la temperatura ideal de consum!!) Aquests dos caves ecos, valen molt la pena!!

4- A la taula del dia de Nadal no pot faltar …

collagenadal

Durant els darrers anys hem estat fidels al màgnum d’EVOLUCIÓ (D.O,Monstant), del Celler Pascona, però aquest any vam optar per un vi per a cada plat i un cava per a les postres. Qualsevol vi fet aquí ens agradarà i el gaudirem, és molt difícil perquè no hi ha una aposta segura. A cada denominació d’origen trobem grans vins que per a aquestes dates i esdevenen opcions interessants a considerar. Segurament, però, una de les opcions serà un vi del Montsant o del Priorat, això segur! I també un bon cava, segurament rosat. I per a les postres… un vi de boira o un vi de panses.

5- Aquell vi que tothom et recomanava i una vegada tastat, has dit: “Per què no t’he conegut abans?”

collagevinseum

Doncs no ho sé, perquè quan em recomanen un vi acostumo a provar-lo de seguida. Afortunadament a les fires tenim oportunitat de provar-ne molts i a la Taverna del Vinseum, a Vilafranca, el Ton també a vegades té vins que suggereix i… acostumo a provar-los de seguida!!

Un vi recomanat és una temptació massa gran a la qual no em puc resistir. En general deixo que em recomanin vins perquè és una bona manera de tastar-ne de diferents i fer grans descobriments.

Comentari de V’CATs: Una de les últimes quedades amb la Gemma, va ser precisament a la Taverna del Vinseum de Vilafranca. Fa temps que us volíem recomana la Taverna i aprofitem l’avinentesa, per fer-ho. Si mai passeu per la capital del Penedès, passeu-vos per aquest espai (inaugurat l’Octubre de 2012) on podeu degustar i descobrir el món del cava i del vi. Amb una carta de vins sempre en moviment, podeu trobar-hi una bona selecció de vins i de la comarca, i de la resta de Catalunya. Ah!! una carta,premiada als premis Cartaví, i Tavena gestionada per Ton Colet, summiller especialista en vins del Penedès i membre de l’Associació d’Enòlegs del Penedès. Deixeu que en Ton us guiï per les seves seleccions… segur que l’encerta!!

6- Ara la pregunta a la inversa: Un vi que has recomanat i aquella persona t’ha dit “L’has encertada!”

Afortunadament no vaig gaire errada quan recomano un vi o un cava ja que, acostumo a conèixer els gustos de la persona que em demana l’opinió, aleshores és més fàcil de fer algun suggeriment i encertar-lo.

7) Ets del Penedès, territori Xarel·lo, ens recomanes un vi 100% d’aquesta varietat?

collagexarel10

És molt difícil escollir-ne només un perquè afortunadament es fan grans xarel·los. Un seria el cava que he esmentat abans, el de Castellroig, el de Xarel·lo vermell.

I pel que fa a vins, perquè molts cellers fan monovarietals amb aquesta varietat i cada celler l’elabora seguint els seus criteris. Es fa difícil escollir-ne un… el XAREL.LO (D.O.Penedès) del Celler Pardas és sempre una opció encertada; també CAN CREDO (D.O.Penedès), de Recaredo i el VINYES SINGULARS (D.O. Penedès) , de Cal Batlle. Tampoc podem oblidar el PORCELLÀNIC XAREL.LO SUR-LIE (D.O.Penedès), del Ton Rimbau, un vi natural i diferent.

Ampolla i etiqueta

Comentari de V’CATs: Ara anem de baix a dalt en les recomanacions de Xarel.lo. Ens recomana el Sur-Lie de Ton Rimbau, vam tindre la sort de visitar-lo gràcies a la Gemma (i aviat us ho explicarem amb tots els detalls) i va ser l’última visita que vam fer plegats. Allí, a la visita, vam tastar les obres mestres (naturals) d’en Rimbau, entre elles aquest Sur-Lie. De tots els vins d’en Ton Rimbau és el que més ens agrada i a la Gemma també. Com us en devem una entrada explicant-ho tot, no vull explicar-vos les meves sensacions. En Ton Colet de la Taverna del Vinseum us explica les seves (Aquí enllaç) i la Gemma les seves a WinePassion.

descargavinyes

Després guaitada cap a Cal Batlle. Celler familiar amb llarga tradició familiar, des del segle XV, ni més ni menys … Celler, que va cap al cultiu ecològic, cap a la conservació dels seus ceps de Xarel·lo de l’any 1958 (guaita com la meva mare!), cap a la diversificació de cultiu i treure’n de tot això la màxima excel·lència … I del vi, què? Per desgràcia no l’he tastat (un altre cap a la llista) i en tinc moltes ganes. He llegit per la xarxa que és un vi de xarel·lo, amb criança sobre les seves pròpies mares, durant 4 mesos en dipòsits d’acer inoxidable, amb bastonatges dues vegades per setmana. M’encanten aquest estil de vins. El buscaré, gràcies Gemma per la recomanació!

Celler_Credo2

Ara pas per Sant Sadurní. Pas per Can Credo (com coneixien els antics, a la casa familiar d’en Ton Mata). Pas per la mateixa filosofia de la casa: ecologia i biodinàmica. Aquest Xarel·lo és d’una mateixa finca, buscant la màxima expressió del raïm (per això té una ínfima criança en bóta, d’un mes) pur, sincer, sense mentir. De tots els vins que ens recomana en aquesta pregunta, el que més ens agrada.

descargapardas

Per acabar un Xarel·lo ben diferent dels altres. Els Pardas Xarel.lo és un vi contundent, mineral, un xic tànnic, amb múscul i ple d’energia. També ens agrada molt aquest vi d’en Ramon Parera. El pas per bóta (durant uns 8 mesos) francesa i de castanyer, li dóna un punt inquietant,a descobrir i a re-descobrir glop, rere glop.

La Gemma serveix uns Pascones

La Gemma serveix uns Pascones

Doncs bé, ja ho tenim. Una bona selecció que ens ha fet la Gemma, fixant-se en la seva estimada terra, el Penedès. Ens ha fet una tria ben xula i de ben segur, que us donarà idees per omplir les taules de Nadal. De totes les recomanacions, m’apunto les del Cava de Xarel·lo Vermell de Castellroig, el Xarel·lo de Vinyes Singulars i el Brut Reserva de la cava Nadal. De totes les recomanacions que ens ha fet, tu amb quines et quedes?

Doncs bé estimats lectors, us deixem gaudir de les festes de Nadal i ja no us molestarem més fins al 2014. Doncs sí, fins l’any que ve no publicarem més entrades. Fins a l’any 2014!! Bones Festes a tothom!!

SALUT I VI CATALÀ !!

Anuncios

One Comment on “Els Vins de … Gemma Morató, de WinePassion.cat

  1. Pingback: Trucant a les portes del Massís del Garraf (Visita a Vins de Foresta) | VinifiCATs

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: