“Els Vins de … Josep M. Galimany i Rosa Sadurní, autors de Malviatge”

collage2

A veure, vaig a buscar la paraula “Parella” al Diccionari: [Subtantiu femení] Conjunt de dues coses, i especialment persones, destinats a fer coses plegats. Ostres! Ens ve com a un vestit a mida aquesta definició, pel “Els Vins de…” d’avui, doncs us presentem una parella afincada a La Ràpita (Alt Penedès). Són en Josep M. Galimany i la Rosa Sadurní, autors del bloc, Malviatge.

Si la definició de parella ens va “la mar” de bé, és perquè la Rosa i en Gali fan moltes coses plegats (mireu la definició de nou): Són parella sentimental, són parella a l’hora de gaudir de la gastronomia, dels viatges i òbviament, del vi.

Reflexe d’aquest tres eixos (Viatges, gastronomia i vi) és el seu bloc, Malviatge: va nèixer farà uns 3 anys, fruit “d’una mala experiència” i “per tal de no tornar a repetir mai més un nou malviatge” van decidir crear aquest bloc. Van prometre no explicar mai aquell malviatge, però el poder de preussació de VinifiCATs ha fet els seus efectes 😛 “Només us podem dir una dada: va ser en un petit hotel de la Costa Brava , molt ben qualificat i va ser un desastre“. Gràcies a aquella mala sortida, podem gaudir de Malviatge, dels llocs i moments que en Gali i la Rosa s’ho han passat “teta”.

Inicialment explicàven les seves sortides, més tard van afegir-hi les seves experiències gastronòmiques i per acabar es van unir les seves experiències enoturítiques i propostes víniques. Aquestes propostes entoturístiques, cada vegada van agafant més pes i de les víniques, no cal ni dir-ho, doncs, fa un parell de setmanes, han estrenat un espai al bloc, anomenat “Vins tete à tete”. Aquest espai consisteix en comparar dos vins, més o menys del “mateix tall”. Van començar amb dos vins de Trepat i han continuat amb dos vins novells.

Som seguidors de Malviatge des del seus inicis, i per nosaltres són referència. Hem tingut l’enorme plaer de compartir molts vins amb ells i sortides … i més que en vindràn! Anem a conèixer “Els Vins de … Malviatge !!

1- Un vi triple B. Bo, bonic i barat. (Si pot ser de menys de 10 €)

collage33

Rosa: Des que Joan Milà va elaborar el Mas Comtal Rosat, el Penedès ha posat al mercat uns vins rosats boníssims. Així, el meu BBB és un d’ells: el DUC DE FOIX ROSAT (D.O. Penedès) de Covides. Un vi que no supera els 5 euros i que pot acompanyar-nos al llarg de moltes tardes d’un estiu calorós.

Gali: La Terra Alta ha estat durant molts anys mig oblidada i, conèixer-la de la mà del Joan Àngel Lliberia, és una molt bona manera a un molt bon preu. Jo us recomano el vi negre jove del Celler Edetària, el VIA TERRA (D.O.Terra Alta).

Comentari de VinifiCATs: No podem començar de millor forma: 2 vins amb una relació-qualitat-preu com una casa de pagès.

Anem a pams: el vi que ens recomana la Rosa, el Duc de Foix Rosat, no arriba a 5 Euros i és un rosat que et deixa sense alè. Fet de Cabernet Sauvignon, és elegant, fi, de gust allargassat, aromàticament molt correcte amb records de xuxes i cireres. Un dels vins que hem pogut compartir amb la parella que avui ens escriu. Ah! I és un vi multi premiat!!

El vi que ens recomana en Gali, ve d’un dels cellers que més ens estimem a VinifiCATs, Edetària. Un vi que ve de Gandesa. Un vi que ve de la mà d’un dels “abanderats” de la Terra Alta. En Joan Àngel traspua passió per la seva terra, per les seves vinyes. Home recte, forjador d’aromes, creatiu… d’aquells homes que dóna gust conèixer. Aquest Via Terra Negre és un vi que ronda els 7€, un per no pensar massa en el que tens a la copa, sense massa complexitat, amb una explosió de fruita que ens saluda, agradable, fàcil a la boca, amb aromes de fuita madura. Un bon BBB, fet de Garnatxa i ideal per unes carns a la brasa.

2- Un vi per divertir-vos amb els amics.

collage3

Rosa: Més que un vi proposaria un maridatge d’allò més divertit: Formatges blaus amb vins dolços. Proposta que vaig aprendre de la gent de Xerigots.

Gali: Segurament triaria qualsevol dels vins que elabora en Laureano Serres. Vins que no deixen indiferents i que poden donar molt de si.

3- Un vi d’aquells que us emportaríeu un palet sencer cap a casa.

milmandabassots

Rosa: El primer que se’m passa pel cap, MILMANDA (D.O. Conca de Barberà) de Miguel Torres.

Gali: Un vi que, fa uns anys, vaig tenir l’oportunitat de gaudir-ne i encara el segueixo recordant avui, ELS BASSOTS (D.O.Conca de Barberà) del Celler Escoda-Sanahuja. Si estigués esgotat, em quedaria amb un dels vins que ha l’estrella d’aquest darrer any: el Gotes del Portal del Priorat o … el Singular de Celler el Molí.

Comentari de V’CATS: Molt bé parella! Dos vins de la Conca de Barberà, a paletada neta! Dos vins blancs, molt diferents entre si.

El Milmanda és del celler més conegut internacionalment de casa nostra, Torres. Un vi de prestigi i dels més clàssics, procedent d’una sola finca, a peu del Castell del mateix nom. És un vi de Chardonnay, passat per bóta nova francesa, durant uns 10 mesos. No hem tastat mai aquest vi, el que l’han tastat opinen que és dels millors vins de Chardonnay de l’Estat. Vosaltres l’heu tastat? Va feu-nos 5 cèntims:P

Dels Bassots sí que us podem parlar. En Gali ens recomana aquesta obra magna d’un elaborador amb molt magnetisme. En Joan Ramon mima els seus vins i els seus ceps, amb una filosofia ecològica i biodinàmica: les vinyes estan sempre amb coberta vegetal, per tal de mantenir la terra equilibrada, rica en humus i en microorganismes. Aquest Bassots és un monovarietal de Chenin Blanc, amb llevats propis del raïm per fer la fermentació i sense filtració, ni clarificació, ni estabilització després de la seva criança de 4 mesos en bótes de roure francès. I amb prou feina té sulfurós! Gaudi-l’ho si podeu, de debò…

4- Aneu a dinar a casa d’aquell familiar especial per voslatres. Quin vi porteu?

collageetimclos

Rosa: L’ÈTIM VEREMA TARDANA NEGRE de la Cooperativa Falset-Marçà (D.O. Montsant). Un vi excel·lent per allargar les sobretaules amb bona companyia.

Gali: Per una persona especial segurament escolliria el CLOS MOGADOR (D.O.Q Priorat). Per a mi, el sentiment que em va despertar tenir a prop a René Barbier va ser el d’una persona molt especial, el d’un gran home. I per tant, les persones que m’estimo m’agradaria compartir amb elles aquest vi.

Comentari de V’CATs: Ara anem cap al Priorat. La Rosa, ens recomana a Els Vins de…, un vell conegut d’aquest espai. Un vell conegut per què si la memòria no ens falla, amb aquesta, és la 4 vegada que fa acte de presència. I com ens agrada, ja sabeu, dels millors vins dolços de Catalunya.

I que dir del Clos Mogador? En Gali va poder trepitjar les terres on creixen els ceps d’aquesta obra d’art prioratina. Aquí us podeu fer una idea, de com va xalar amb en René fill. De Gratallops ve aquest vi de Garnatxa, Carinyena, Sirà i Cabernet … Us dic que ve de Gratallops perquè en el vi, trobareu el sòl del Priorat, el saber fer de la família Barbier, un vi per gaudir.

5- Aquell Cava que us fa saltar les llàgrimes.

elisabet

Rosa i Gali: ELISABET (D.O.Cava) de les Caves Raventós i Blanc. Un cava que ens va tenir durant molt de temps el cor robat.

Comentari de V’CATs: Aquest fa saltar llàgrimes de bon gust i de nostàlgia. Nostàlgia perquè la Rosa i en Gali el recorden molt bé: va donar estones de bones bombolles. Parlem en passat per un motiu: Raventós i Blanc, ja no elabora aquesta petita obra d’art. Una llàstima. Ep ! Però alerta! Buscant per la xarxa per poder comprar una ampolleta (no hem tingut el gust de tastar aquesta filigrana) hi ha botigues on-line que el tenen, com per exemple a Invinus. Allí hem descobert que és un Cava amb una criança de 40 mesos i fet de Xarel.lo, Chardonnay i Monastrel, un cupatge menys habitual “de lo normal” per un Cava. Aquestes 3 varietats, la llarga criança i un escumós “en perill d’extinció”, el fa molt atractiu. A per l’Elisabet !

6- A la taula del dia de Nadal no pot faltar …

collagecansais

Rosa: Qualsevol vi que no hàgim tastat. Per aquestes èpoques normalment arriben a casa noves propostes per descobrir.

Gali: L’ ENCANTERI 2003 de Can Sais. Impressionant… per plorar!! Ens el van recomanar al Restaurant Vicus de Pals. Vàrem tastar l’última ampolla que quedava al Restaurant. La vam acabar allí mateix!! Allí mateix vaig trucar a l’enòloga per anar a buscar-ne, d’una nova anyada.

Comentari de V’CATs: Rosa tens tota la raó!  El Nadal sempre és bon moment per descobrir i donar a conèixer als nostres, bones propostes i són catalanes, millor ! En Gali, per la seva part, en recomana una altra joieta. Una delicadesa de Vall-llobrega. Allí la Marta Arenas i el seu germà, Miquel, elaboren aquest Encanteri: fet de Malvasia sobremadurada i pansificada a la vinya. Té bons gustets a figa seca i codonyat; ideal per acabar un dinar o per una bona conversa nadalenca.

7- Aquell vi que tothom et recomanava i una vegada tastat, has dit: “Perquè no t’he conegut abans?”

collagebonastre

Gali: Més que recomanar un vi, és una zona. Recentment, he conegut, gràcies a una recomanació, la moguda de petits cellers de La Zona de Bonastre (Baix Penedès): Partida Creus, Sicus i Còsmic són tres cellers amb 3 coses amb comú: estimació a la terra, caràcter revolucionari i uns productes 100% recomanables. Sempre que puc miro de tenir algun dels seus vins al celler de casa.

8- Ara la pregunta a la inversa: Un vi que has recomanat i aquella persona t’ha dit “L’has encertada!”

cal casany

Gali: Depèn molt de cada persona i del que busca per a cada moment, però sempre intento que el vi sigui de la seva terra. Així la sorpresa es multiplica i, a més la persona, pot identificar el producte amb una zona que coneix molt bé. L’última recomanació ha estat la PARELLADA de Cal Casany (D.O.Catalunya), un vi elaborat a Valldossera.

Comentari de V’CATs: Us recordeu del nostre post, “La llegenda del Trepat“? Allí vam parlar-vos dels diferents vins tastats a la Fira Medieval de Montblanc, un d’ells era el Ud2 del Celler Vidbertus. És un vi de Parellada. Allí alabàvem que molts cellers, avui en dia, s’atreveixen a fer vins 100% d’aquesta varietat.

Doncs bé si ho celebrarem llavors, avui també celebrem que en Gali ens recomani un vi monovarietal de Parellada. Ens recomana un vi de la població de Valldossera, a 650 metres sobre el nivell del mar, oficialment a la província de Tarragona, però està en una mena de fita a tocar de l’Anoia, de la Conca de Barberà i de l’Alt Penedès. En aquesta mena de fita en Joan Marqués ens regala aquest vi de Parellades de 60 anys, amb una petita criança en bóta. A Vidirecte podeu comprar una de les 500 ampolles, d’aquest particular “vi d’alçada”. Un vi d’aquells especials, de petit format, de raïm autòcton de Catalunya.

9- A VinifiCATs, a vegades, també parlem de cerveses artesanes. Ens recomanesu una?

gala

Rosa i Gali: La cervesa de la Iolanda Bustos, GALA DE FLORS. Vàrem tenir l’ocasió de tastar-la al seu restaurant i ens va encantar!!

Comentari V’CATs: Una cervesa pensada per la gastronomia, ideal per començar un aperitiu, al Restaurant La Calèndula de Girona. Per què en aquest temple gastronòmic de la ciutat del riu Onyar? La propietària de La Calèndula, Iolanda Bustos, va idear aquesta cervesa artesana, tipus Ale, amb el seu marit en Jacint. Elaboren aquesta cervesa artesana a l’obrador de les cerveses Moska (un temple de cervesa artesana al nostre país) i és una birra especial i particular: afegeixen flors de Calèndula, Saüc i Hibisc. Les tres flors donen tocs d’espècies, amargants, fruita dolça fresca i carícies cítriques. Tota una passada!

10) Sou del Penedès, territori Xarel·lo, ens recomaneu un vi 100% d’aquesta varietat?

Foto extreta de vinsdecatalunya.org

Foto extreta de vinsdecatalunya.org

Gali: Em quedo amb el PRINCIPIA MATHEMÀTICA del Celler Alemany i Corrió (D.O. Penedès). Ara per ara, al meu entendre uns dels millors xarel.los del Penedès. Tot i l’escassa producció, si podeu, no deixeu escapar l’oportunitat de tastar-l’ho.

Comentari de V’CATs: Bravo Bravo!! Un dels grans vins del Penedès! Bé, com tots els vins de l’Irene Alemany i en Laurent Corrió, propietaris del celler. TOTS els vins d’aquesta parella, es van conèixer a la Borgonya estudiant, valen molt la pena. Avui ens ocupa, el Principia: és un 100% Xarel·lo, com hem demanat a la Rosa i en Gali. Xarel·los d’uns 30 anys de St. Pere Molanta, vi artesanal, autèntic, fet de la manera més natural possible… I amb una lleugera criança de 6 mesos en bótes franceses (dos terços del vi) i la resta en dipòsits d’acer inoxidable.

Després de la recomanació que ens va en Gali, el vam comprar (en l’anyada 2010) i us puc assegurar que va estar a l’altura de les expectatives: amb molta estructura, una acidesa juganera (cosa que em fa pensar que poder el devíem obrir un any després), boca densa (sensacions mantegoses) i olor de flors, roses, mango i préssecs molt madurs. Un vi, com dirien a En Clau de Vi, val més del que costa. Apustuflant !!

maletas_rosa2_blanc1

Doncs fins aquí una nova entrega d’aquest assalt a la intimitat vínica, de tota la gent que hi vulgui aparèixer. Avui torn de dos dels nostres winefrineds. Fins aquí els vins que ens han recomanat des de Cal Xirongo (així és com coneixen a la família d’en Gali a La Ràpita). Aquest “Els Vins de… Josep M. Galimany i Rosa Sadurní” ens ha agradat força publicar-ho, perquè he gaudit explicant-vos les 3 o 4 joietes que ens recomanen els “Malviatges”. De totes elles em quedo amb la Parellada de Cal Casany, el Cava Elisabet o el brutal Principia Mathematica.

Això és tot per avui amics. Agrair la participació de la Rosa i d’en Gali, i per aguantar el fotimer de Whatsups per acabar d’arrodonir aquest atracament vínic. El proper “Els Vins de..” ens vindrà, també del Penedès. Ens parlarà una amiga que hem fet pels nostres camins i visites.

SALUT I VI CATALÀ !!

Anuncios

One Comment on ““Els Vins de … Josep M. Galimany i Rosa Sadurní, autors de Malviatge”

  1. Pingback: “A la Babalà 2013 de 4 D’Vins”: Deixeu que els joves s’apropin al vi | VinifiCATs

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: