Santa Teca 2013 (Tarragona 17 i 18 de Setembre)

Apunteu-ho a l’agenda: 17 i 18 de Setembre, a la Plaça del Rei de Tarragona (de 9 a 24 hores).

collageportadateca

Ciutadans de Tarragona (i tots els que vulgueu vindre) ja les tenim aquí!! Les festes de la nostra Mare gloriosa, Santa Tecla, ja són aquí!! Molts són els actes que hi podeu trobar al llarg dels 10 dies (del 14 al 24 de Setembre), de durada de la Festa Major tarragonina. Gastronòmicament, Santa Tecla, també és una festa. De tots els actes gastronòmics de Santa Tecla, a VinifiCATs, estem emocionats per la festa ecològica i de productes de proximitat, que es farà els dies 17 i 18 de Setembre a la Plaça del Rei de Tarragona. Anem a parlar de #SantaTeca2013!!

collagest tecla

Sota el símbol del Cargol, trobareu en aquesta plaça emblemàtica de la Part Alta (així diem els tarragonins, del Barri antic de la ciutat) productors de verdures, un forner, un apicultor, un mestre d’almàssera, viticultors i enòlegs, cracks de la cervesa, artesans de les melmelades, cuiners i gastrònoms.

Bàsicament, trobareu persones que es cuiden de portar a les nostres llars i als seus restaurants, 3 conceptes: Aliments gastronòmicament tradicionals (productes locals de temporada i, a ser possible, ecològics), Aliments nets mediambientalment parlant (de proximitat, protegits perquè estan en risc d’extinció o d’oblit i productes elaborats a tocar de casa, reduint l’emissió de CO2 en el transport dels aliments) i Aliments socialment justos (comprareu directament al petit productor reduint cadenes de distribuïdors, donareu un valor just al producte alimentari aconseguit amb bones pràctiques i, així, ajudarem l’economia local).

Tot aquest sarau l’organitza l’Slow Food Tàrraco, una de les convíviums (o “delegacions” locals) que autoritza Slow Food Itàlia, lloc on es va fundar aquest moviment l’any 1986 per Carlo Petrini. Doncs vinga!, anem a descobrir tot plegat, aprofundint en allò que parlem a VinifiCATs: Vins, caves i cerveses.

Comencem amb els horaris. Recordeu, la fira es celebra Dimarts 17 i Dimecres 18. I els següents horaris són vàlids pels 2 dies.

* 09:00 a 20:00h Mercat del pagès i petits elaboradors ecològics del Camp de Tarragona

* 11:00 a 24:00h Mostra de cerveses artesanes i vins ecològics o naturals.

* 13:00 a 16:00h Menú de migdia: Degustacions gastronòmiques de productes de proximitat Km0.

* 20:00 a 24:00h Tapes per sopar: Degustacions gastronòmiques de productes de proximitat Km0.

A continuació podeu veure una imatge amb més horaris i les actuacions musicals, per amenitzar la jornada:

1235475_526158460788115_380194895_n

Clicka per fer-ho més gran!

La fira té el sistema de pagament següent: es venen 5 tickets (5 Teques) per 10 euros, amb els que podràs decidir on te’ls gastes: vins naturals, cerveses artesanes o tapes de productes de proximitat, creats per restaurants Slow Food Tarraco, restaurants amb sensibilitat ecològica o els 3 restauradors d’altres zones Slow Food. A continuació el sistema “d’equivalències” de les Teques:

1237913_525904680813493_49984749_n

A la primera imatge haureu vist els diferents restauradors. Aquests han preparat uns menús de migdia i un seguit de tapes al vespre. Us els ampliem:

Menús de migdia

Primers plats:

Quintaforca:• Timbal de patata nova, tomàquets escalivats, all i julivert i arengada

La Grava: • Truita de verdures i anguila fumada amb escabetx suau

Ca la Maria: • Paella de forment amb costella de senglar de Girona confitada

Segons plats:

El Llagut: • Mandonguilles de peix de roca a l’all i pebre

El Dien: • Fricandó de pollastre de la torre de l’Erbull amb vi ranci

Postres:

El Fort d’Ullastret: • Recuit de cabra de l’Empordà quallat amb herbacol. • Pomes de farciment

Tapes per sopar:

Ca la Maria: • Verat marinat amb carbassó tàrtar de vaca de l’Albera

El Llagut: • Arròs a la Masqueta amb Safrà de la Conca i carbassó • Calamars farcits

La Grava: • Trinxat de patata de Prades, botifarra de Vilabella i ravioli d’ou

El Dien: • Bloc de conill com cal, rostit amb mel del Montsec, poma i pinyons.

El Cortijo: • Truita de maire amb escalivada i pa de sègol • Porc rostit amb vermut natural i remenat de patates i alls de Belltall

Lola tapes: • Sèpia amb all i oli i • Moxina en paperina

Selmellà: • Timbal de civada i verdures de l’hort i maionesa de remolatxa

El Fort: • Amanida de plantes silvestres, figues, flors i vinagreta d’argudell amb marduix • Peus de porc rostits a l’estil de l’àvia Anita

Quintaforca: • Filet rus i patatones i oli de pebre roig • Cigrons cuits amb sobrassada Bacallà i all i oli

Doncs vinga. Anem al “liu”!! Ara anem a tocar la matèria que ens agrada a VinifiCATs, cerveses i vins. Començem pels cervesses.

collagesega 

LA SEGARRETA  de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) Les cerveses d’en Jordi i en Sergi no deixen indiferents a ningú. Són birres de l’alçada d’un campanar, traspuen qualitat i artesania: ingredients naturals, sense additius i sense filtratges. Una història curiosa, el nom de la cervesa prové d’una pesseta que encunyà l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt durant la segona república.

De les seves cerveses us recomanem: L’Apol·lo, que és una brown ale (herència de les adaptacions casolanes americanes de l’elaboració de la cervesa de certes ales del nord d’Anglaterra) amb maltes caramel·litzades, que donen un gust com a torrefacte, a cafè, carregada de matisos torrats i de fruits del bosc. Sense deixar passar la Tradicional, és una barreja entre una pale ale (l’estil més convencional de cervesa) i una weisbier (blanca de blat).

Ara bé, si la tenen “punxada” (posada al sortidor) pregunteu per la Ginger Beer. Una cervesa Ale amb base de malta i malta de blat, on s’afegeix una mica de gingebre,a la segona fermentació. Una passada de cervesa d’aspecte boirós, blanca i cremosa escuma. Et deixa un gustet a pa torrat i té uns aromes a pell de taronja, gingebre i herbes de tons intensos. Insistim, preguntem per ella!

descarga (2)

REPTILIAN de Sant Vicenç de Calders, El Vendrell. La cervesera del Baix Penedès per excel·lència i fundada per Isaac Beltrán l’any 2008, té en els seus fonaments: ingredients naturals, procediments rudimentaris i amb molta dedicació.

De les Reptilian us recomanem: la Reptilian Thymus, cervesa tipus witbier (és un estil de cervesa tradicional de Bèlgica) amb tocs mediterranis, poc cos, de gustos suaus i refrescants, poc amarga, però una mica més del que és habitual dins l’estil. Amb malta d’ordi, espelta (de cultiu biològic), llúpol, espècies (farigola i coriandre). Diferent!

Ah! Si us agraden les birres “amb cos” la Reptilian Heretic, és la vostra! Cervesa tipus Imperial Stout (extremament fosca i amb una alta graduació alcohòlica i d’aromes i sabors intensament maltosos) de color negre, amb gustos torrats, seca, amarga i gens dolça. Una cervesa complexa!!

LO

L’Ò BRÀFIM CERVESA ARTESANA. Poca cosa us podem dir d’aquesta cervesera de recent creació de l’Alt Camp. Tan recent que es va donar a conèixer el passat 27 de Juliol, coincidint amb la jornada de tapes, en diferents establiments, que va fer el seu municipi en el marc de la Festa Major.

L’Ò es va presentar, en societat, amb dues cerveses artesanes en ampolla amb el nom de D’Istiu i Saison. D’Istiu, és una cervesa rossa d’alta fermentació on el llúpol és el protagonista, amb gust i aroma i la Saison, un estil de cervesa típic de Valònia, al sud de Bèlgica, es caracteritza per notes cítriques provinents d’espècies i pell de taronja, i un llúpol més marcat. #SantaTeca2013 serà la posada de llarg d’aquestes dues cerveses en format ampolla. Un altre motiu per passar-vos per la Sant Teca !!

clanden

LES CLANDESTINES de Montferri (Alt Camp) Com L’Ò aquesta cervesera prové de l’Alt Camp. Les etiquetes de Les Clandestines, sempre han cridat l’atenció: els seus tres ratolins ja són, habituals en bodegues i tendes especialitzades de cerveses. I que hi apareguin 3 ratolins, no és pas casualitat, doncs, 3 també són els responsables de Les Clandestines: Xavier Branchat, l’Artur Folch i en Miquel Àngel del Castillo. Actualment fan unes 20.000 ampolles.

Elaboren al seu petit atelier cerveser, birres “artesanals, d’estil anglès, amb cos i gust intens a maltes i llúpols, d’alta fermentació i baixa graduació alcohòlica”. A les seves elaboracions, sempre trobareu matèria primera d’alta qualitat i elaborades sense filtrar ni pasteuritzar. Embotellen i tapen, les ampolles de manera manual.

De Les Clandestines us recomanem La Farigola: sorprenen també gustos de la cuina Mediterrània: amb l’aroma de la farigola de les nostres contrades combinada amb una amargor mitja. No deixeu passar, la 4 Maltes: la cervesa més veterana que tenen. D’una tirada d’unes 7.000 ampolles, és una Pale Ale complexa però ben equilibrada. Destaquen les aromes afruitades, la dolçor de les panses és molt evident i destaca sobre un bon balanç entre malt-llúpol molt integrats. Una cervesa rodona.

descarga (3)GARNATXABEER del Priorat. Prou coneguda per a nosaltres i una de les birres de capçalera del qui us escriu. Prou coneguda pels nostres lectors, per ser protagonista en el nostre primer post cerveser i també protagonista en “Els vins de … Ruth Troyano”. Una de les grans cerveses de les nostres comarques.

Bé doncs repassades les cerveses anem a conèixer els cellers que participaran en aquesta #SantaTeca2013. La filosofia de l’organització, és apropar-nos vins naturals o amb filosofia ecològica. Si mai heu tingut l’oportunitat de tastar vins d’aquestes característiques, ja sabeu, una altra bona excusa per pujar a la Part Alta de Tarragona

images (3)

EL SOLÀ D’ARES Antoni Sánchez-Ortiz està al cap davant d’aquesta empresa, que assessora Vinyes del Terrer (DO Tarragona) i que té diferents projectes vínics propis: Saurí (a la DO Montsant), El Solà d’Ares Dolç Assolellat (Vi dolç provinent de vinyes situades al Pirineu), Melis (a la DOQ Priorat). També fa un oli del cultiu orgànic, anomenat L’Auliva i una cervesa (amb altres socis) anomenada Garnatxa Beer, us sona?

Bé de tos els projectes d’en Toni (i d’en David Berriche, el seu col·laborador), segurament, us trobareu amb el seu vi de la DO Montsant, el Saurí. Els raïms d’aquest vi, provenen de ceps en reconversió a l’agricultura ecològica i està fet de Garnatxa, Carinyena i Ull de Llebre. És un vi de nas molt afruitat i de boca dolça i de tanins madurs. Val molt “la pena”.

images (2)

CELLER 9+ de La Nou de Gaià (Tarragonès) Hem de ser sincers i reconèixer que abans de preparar aquest post recomanant la #SantaTeca2013, mai havíem sentit a parlar d’aquest celler ecològic de La Nou. Al davant d’aquest celler trobem en Moisès Virgili, de 41 anys i fill del mateix poble. Al celler, elabora i envasa vins que obté de les mateixes finques. Virgili també assessora un celler al Priorat, La Perla del Priorat, i un celler al Penedès, Caves Mestres.

Interessants són els seus escumosos, sense sulfits afegits, com el Noce (Brut Nature), l’Snou o l’escumós reserva, Serra Alta. No deixeu passar el seu blanc de Xarel·lo, anomenat Serra Alta “Cartoixà Únic” Si com nosaltres, no coneixeu la feina d’en Moisès, una altra excusa per anar a la Plaça del Rei.

collagedasca

DASCA VIVES de Valls. Tot i tenir les seves finques al voltant de Valls, en Josep Dasca i Alba Vives, vinifiquen els seus vins al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca. Cultiven i mimen les vinyes amb criteris biodinàmics i ecològics. Aquesta jove parella dona continuïtat al cultiu de les terres familiars, reconvertint-les en ecològiques i transformant els productes perquè arribin directament al consumidor final.

La verema la realitzen de forma manual, els seus vins no afegeixen llevats per a la fermentació (utilitzen els propis de les pells del raïm, els llevats salvatges) i no utilitzen cap mena d’additiu tret d’una petita dosi de sulfits en alguns vins, per a afavorir-ne la conservació. Tampoc fan clarificats.

L’any passat vàrem tastar els seus vins, de petit tiratge, i ens semblen molt interessants. Vins a descobrir! Com el seu blanc jove de Macabeu, Llunàtic o el blanc passat per bóta, durant 6 mesos, Xerric. També fan un vi negre, d’Ull de Llebre i Merlot, sense criança, molt diferent del que hom està acostumat a beure. Un altre descobriment, de celler petit i poca producció, que podeu fer en aquesta Santa Teca.

images (4)

Fins ara us hem parlat dels cellers ecològics, ara toca veure els cellers de vins naturals participants en aquesta Santa Teca. Però abans de parlar dels cellers us farem 5 cèntims del que són els vins naturals.

Als vins naturals, no s’afegeix res durant l’elaboració del vi: un vi natural no ha de patir ni “mutilacions” ni tindre sulfits, per exemple. Llavors són vins obtinguts amb el mínim d’intervenció possible, tant en el cultiu de la vinya i l’obtenció de raïms, com en el procés d’elaboració al celler i la seva transformació en vi.

Es fan fermentacions només amb el llevat present en el raïm i els que hi puguin trobar-se dins del celler. La producció de vi natural es determina entre d’altres per les següents idees: Recerca d’un gust original, vi “natural”; Respecte per la natura (amb un enfocament biològic); Produccions en oposició als mètodes “industrials” de viticultura i enologia i Emprar les pràctiques enològiques antigues.

A #SantaTeca2013 podreu trobar els següents cellers de vins naturals:

collagestroc

SANT ROC VI NATURAL de Bràfim (Alt Camp) Sota aquest lema: “La terra és vida. Respectem-la”, el responsable d’aquest projecte, l’Abel Aguadé, elabora dos vins blancs, un de Xarel·lo i un altre de Macabeu. Tots dos procedeixen de vinyes pròpies i amb prou feines en fa 350 ampolles. Dos vins que estan molt vius dintre de les copes i a cada glop en dóna coses diferents i singulars. Guaiteu les ampolles, Quin disseny més maco! No ens decantem per un o per un altre vi, tasteu tots dos!!

images (8)

CLOT DE LES SOLERES de Piera (Anoia) La història de la finca denominada Can Ferrer de la Vall, d’on surten els vins d’aquest celler, data aproximadament del 1880. Després de diversos entrebancs, l’any 2001 es recupera l’antiga tradició familiar d’elaboració de vins i al 2008 s’elabora el primer vi, amb la marca Clot de les Soleres.

Ells mateixos realitzen tot el procés, des del cultiu de les vinyes, verema i elaboració del vi, fins a l’embotellatge i etiquetatge, garantint així la procedència i qualitat del producte. Ah ! I sota la DO Penedès.

De tots els vins que fan ens quedem amb el Macabeu: un vi que se’n fan unes 1.300 ampolles i que s’embotella després d’uns mesos de repòs, sense addicionar cap substància aliena al vi, sense estabilitzar-lo ni filtrar-lo. Una filigrana natural!

images (5)

CELLER JORDI LLORENS de Blancafort (Conca de Barberà) En tenim ganes de descobrir la feina d’aquest elaborador de Blancafort. Fundat l’any 2008, en Jordi, sempre ha produït vins ecològics. I farà un parell de collites es va decidir a fer vins naturals, sota la DO Conca de Barberà. Al seu Facebook ens descobreix la seva filosofia: “Seguim amb el relleu generacional de la família. Amb molta il·lusió obtenim els nostres vins que provenen dels nostres trossos de vinya. El nostre compromís és la combinació de tradició i modernitat, que es tradueix en treball en ecològic per obtenir qualitat i salut, a l’entorn i a les persones. Les varietats que cultivem en blanc són Macabeu, Moscatell (gra petit) i Parellada, i en negre, Cabernet Sauvignon, Garnatxa negra i Syrah”

Dels seus vins en tenim ganes del “Blankaforti”, un vi fet a parts iguals de Garnatxa i Cabernet sense sulfits afegits i sense filtrar, per sentir el costat més pur de les dues varietats. També desitjam fer un tast del “Blan 5.7” un vi blanc fet de Parellada al 60% i Macabeu al 40%.

collageescoda

CELLER ESCODA SANAHUJA de Prenafeta (Conca de Barberà) Si tot el que us hem explicat no és un argument suficient per anar a aquesta Santa Teca 2013, la sola presència d’aquest celler, ja val la pena passar per la festa. En Joan Ramón Escoda és un dels grans gurus de vins naturals de casa nostra. Si us diem que el Sumilier del Celler de Can Roca, en Pitu Roca, respecta i admira la feina d’en Joan Ramón, com diria aquell “No hace falta que digas nada más”

En Joan Ramon elabora els seus vins de manera ecològica des de l’any 1997 i cap als volts de l’any 2003 va aplicar, també, el cultiu biodinàmic . Actualment, des de la collita 2007, elaboren sense sulfurós afegit. Per això defineixen els seus vins com “vins naturals provinents d’agricultura biodinàmica”.

No us recomanem cap vi d’aquest celler. Deixeu-vos guiar per aquest Messi dels vins naturals. Escolteu-lo, deixeu-vos anar per la seva saviesa.

Bé una vegada vist la matèria que ens agrada parlar per aquí. Us posem una fotografia per esbrinar els elaboradors de fruites, verdures, olis, mels, pans etc que queden per descobrir.

1174850_526158480788113_1741600978_n

Per cert si teniu instal·lat al vostre dispositiu mòbil l’Instagram, l ‘Slow Food Tàrraco també fa un concurs de fotos, amb totes les que portin l’etiqueta #santateca2013 Més Info AQUÍ

Doncs vinga, ja teniu tota la informació necessària per gaudir d’aquesta festa ecològica. I hem buidat tots els coneixements vínics i cervesers, per explicar-vos tots els elaboradors. Que no t’ho expliquin. Fes Slow ! Fes Santa Teca! Fes Santa Tecla !!

SALUT I VI !!

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: