Tastant el rostre més dolç de la D.O.Tarragona !!!

pizap2

El passat 14 de Febrer la D.O.Tarragona va organitzar, a la sala d’Àmbit Cultural del Corte Inglés de Tarragona, un tast molt dolç i dirigit per l’Elisa Ribé, del Celler Mas Bella de Masmolets. VinifiCATs no va voler perdre’s aquest tast llaminer, i aquesta serà la meva crònica del tast i sensacions trobades amb diferents vins (moscatells, vins de missa, misteles o rancis) tan típics de Catalunya, i especialment, de les comarques tarragonines.

El públic del tast anava entrant i la sala s’anava omplint de mica en mica. Jo no em volia perdre ni un xic del que explicaria l’Elisa i vaig posar-me a la primera fila. Així vaig veure bé l’alineació de l’equip dolç de la D.O.Tarragona: Vi del vent del Celler Mas Vicenç, Mistela de la Cooperativa Vila-rodona, Moscatell Montebrione de la Cooperativa de Montbrió, Aureo del celler De Muller i un vi de missa, l’ Altaris del Celler Sort del Castell; i acompanyant aquesta dolçor, un vi Ranci d’Emilio Miró.

collage2

Cap als volts de les 19.15 va començar el tast, un tast per la història de la D.O.Tarragona. Aquesta DO en un primer moment es va crear, per protegir els vins dolços (els anomenats Tarragona Clàssic). Vins amb prestigi internacional i elaborats de la mateixa manera des de fa segles: apreciats en l’antigor i amb un futur universal. Són el patrimoni més notable i noble, de la Denominació d’Origen Tarragona.

2013-02-14 18_2

Començàvem el tast, trencant la petita introducció que us he fet,  amb un dolç de tall contemporani, revolucionari i trencador d’esquemes. Trencador en el seu etiquetatge, revolucionari pel raïm utilitzat i revolucionari, pel sabor i frescor en boca.

EL VI DEL VENT D’12 (D.O.TARRAGONA) del Celler Mas Vicenç.

SAMSUNG

Els Ferré Morató utilitzen en aquest vi dolç, Moscatell de Gra Menut, amb més elegància que el Moscatell romà. Té un procés curt de fermentació i n’acceleren el procés posant fred a les tines. Un dolç agermanat amb el de Rivesaltes, de la Catalunya Nord.

Salta a la vista que és un vi molt espès o més pesat (digueu-li com vulgueu); això és degut al sucre que té. A l’olorar-lo ens ve un esclat d’aromes molt primaris del vi (most o raïm esclatat a les dents). Posseeix una sorprenent olor a fruita: Albercocs, préssecs, litxis i una mica de meló acabat de tallar. En boca la seva dolçor i l’acidesa, fan una festassa a les nostres boques. Frescot i lleuger, l’heu d’assaborir-lo acabat de treure de la nevera: com més fresc, millor !!

Si sou de les comarques tarragonines, el veureu a molts restaurants, i no deixeu escapar l’ocasió per “donar-li una queixalada”. Us proposo un maridatge atrevit: proveu-lo amb formatges blaus o Camemberts. I un altre detall, si us fixeu, serà l’únic vi que comentaré, amb l’anyada anotada… més endavant sabreu, perquè els altres no hi poso any.

MISTELA (D.O.TARRAGONA) del Celler Cooperatiu de Vila-Rodona.

SAMSUNG

Vi de licor, fet 100% de Macabeu recollit del cep com més madur, millor. Desprès en fan most net (no el fermenten) i n’afegeixen alcohol vínic. Aquesta barreja desprès anirà a les 300 bótes velles que tenen al celler, per fer la criança. Les bótes mai estan buides, hi resta vi d’altres anys, barrejat amb aquest vi nou; per aquest motiu no és posa anyada.

A la vista té un color bronze molt maco amb reflexos d’or vell. Aromes a fusta, mels, panses, caramels i notes cítriques (taronja i llimona). Agradable en boca, molt dolç, equilibrat. Ampli final i neteja molt bé la boca. Dolç de postre, sí; però també hi diu molt bé amb formatge envellit.

MONTEBRIONE – MOSCATELL (D.O.TARRAGONA) de la Cooperativa de Montbrió del Camp.

SAMSUNG

Un altre vi de licor, 100% Moscatell, del que n’hi diuen, romà o d’Alexandria (bé, els de grans més grossos). Es fa igual que la Mistela anterior, però sense envellir el vi. La zona de Montbrió sempre s’ha caracteritzat per les nombroses plantacions de Moscatell, una bona manera de donar sortida a aquesta quantitat de raïm, és fer aquest meravellós Vi de Licor.

És molt floral en nas, concretament fa olor a roses i gessamins. També hi podeu trobar préssecs, peres i fruits secs. En boca és llaminer, et fa salivar com un “San Bernardo”, és càlid i alhora dolç. Sabor a caramels de préssec. Tot un descobriment! Quina elegància de vi dolç. Us recomano un maridatge, ara sí, clàssic: amb postres de músic.

 MIRÓ RANCI (D.O.TARRAGONA) d’Emilio Miró Salvat.

SAMSUNG

No vàren facilitar varietats d’aquest vi ranci, i jo he buscat pels budells del Sr.Google, i tampoc les he trobades; a la seva web diuen que està fet de varietats negres. L’especialitat d’aquest celler de Reus, són els Vermuts, però també tenen la mà trencada amb aquest tipus de vins rancis.

És un vi sense addicció d’alcohol vínic i amb un procés oxidatiu, al Sol i Serena. També l’envelleixen, com a mínim, 3 anys en bótes de roure. Salta a la vista l’envelliment: té un color coure molt pujadet, molt semblant al Cognac.

Aromes a fruits secs molt torrats, a galetes al forn, espècies. I en boca és peculiar: Sec, amargant, licorós i té un final allargassat. Va ser la meva primera experiència amb un vi ranci, no va ser massa satisfactòria, és un vi de temps pretèrits pel meu paladar.

ALTARIS VINUM MISSAE (D.O.TARRAGONA) del Celler Sort del Castell.

SAMSUNG

Va ser el vi del tast ! Sí … Un vi per l’eucaristia, seguint les normes de l’Església i sota el permís de l’Arquebisbat de Tarragona. Consagra l’eucaristia de diversos països com: Polònia, República Txeca, França, Irlanda i a molts països de l’Àfrica.

Fet de Macabeu i Garnatxa Blanca, el most fermenta amb llevats autòctons i es para aquesta fermentació, amb alcohol vínic. Té una mica de criança en bocois i es clarifica amb ou.

Olor a pell de taronja ratllada, orellanes, mandarines. També hi venen petits tocs a Codony. En boca té un petit toc dolç, acidesa punxant als costats de la llengua i et dona una calor suau a la gargamella. Al cap d’una petita estona et fa salivar i et deixa un regust molt bo a préssec.

AUREO DULCE AÑEJO (D.O.TARRAGONA) del Celler De Muller.

SAMSUNG

S’elabora des de l’any 1954, any rere any perpetuant la tradició dels dolços vells més tarragonins. Un dolç, Tarragona clàssic, molt tradicional. Ara, poder, em tiraré a la piscina: és capaç de plantar cara als millor vins de Jerez.

Està fet d’un 70 % Garnatxa i un 30 % de Garnatxa Blanca. De nou, afegeixen alcohol vínic i en paren la fermentació, desprès anirà a grans tines de roure vell, per fer una criança de soleres, no sé per quan de temps: a la seva web hi diu “envellits durant un llarg període de temps mitjançant el mètode solera”.

Veieu la foto? Quin color caoba o de Brandy, que té? I en nas és complexe com ell sol: Orellanes, mandarines, mels, panses, figues, confitures de taronja, tabac ros, avellanes torrades… i un llarg etcètera. Et deixa la boca tota untuosa, és un xic càlid, mostra el seu cos i et deixa les genives totes torrades i amb un puntet dolç. Et deixa un gustet de prunes seques molt bo.

Té un ventall a la taula extraordinari: Per menjar amb formatges, per un aperitiu amb olives, amb foies… i també pel maridatge més clàssic: amb fruits secs, per la castanyada, per torrons, i per un postre… i per una bona sobretaula amb la millor companyia.

SAMSUNG

Una vegada acabat el tast em vaig adonar que el públic, en la seva majoria, present al tast era gent gran. Això em va fer saltar un CLIC! A mi m’agrada el vi dolç per què la meva gent gran em va passar el seu testimoni: estima la tradició. Sí … la tradició, els vins dolços catalans són tradició, i estan escampats com una taca d’oli per tot el nostre país. Avui jo us he parlat dels dolços que tinc més a prop.

SALUT I VI DOLÇ !!

Anuncios

One Comment on “Tastant el rostre més dolç de la D.O.Tarragona !!!

  1. Pingback: “Els vins de … Ruth Troyano”. Periodista, autora del bloc: Vi*Moments*Persones | VinifiCATs

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: