Són cosins i fan vins !!

main

Ja fa gairebé 7 mesos vaig iniciar aquest viatge vínic per la xarxa i després d’aquests mesos m’he capbussat en el món de les xarxes socials, per estar informat de tot el que succeeix entorn al vi del nostre país. A Facebook i a Twitter intento estar al corrent d’actes, tastos, fires, xerrades, presentacions de nous vins, de llibres… i seguir a persones que estimen el vi català, restaurants, vinoteques o botigues que també l’estimen; per poder informar-vos de tot plegat.

Així, pel Facebook, vaig topar amb un establiment de Tortosa que estima el vi de la nostra terra. Us parlo de Tanins Vinoteca, una “botiga de vins amb zona de degustacions amb carta de vins a copes de la zona, acompanyats sempre de les tapes i aperitius més selectes i divertits..” com expliquen a la seva plana web.

tanins

Tanins també fa tastos dirigits i, a vegades, sortides enoturístiques. A les primeres (per qüestió de distància no he pogut anar mai, a veure si hi poso remei quan tingui vacances); i a les segones, les visites, vàrem comprovar de primera mà l’impecable organització i el segell d’en Jordi García, el propietari de la vinoteca tortosina. Pels volts del mes de Novembre (el dia 25, per ser més concret) de l’any passat, en Jordi va organitzar una visita Porrera per conèixer la feina dels dos cosins més coneguts del Priorat: en Marc i l’Adrià Pérez.

A mig matí vam quedar per la Plaça Catalunya del poble. Allí els dos cosins varen aparèixer amb el seu Jeep: “Vinga acompanyeu-nos que anirem a tombar una mica per la vinya” Els vam seguir fins a la petita Ermita de Sant Antoni. Allí ens van explicar la història dels dos cellers que porten: Cims de Porrera i el seu projecte més personal, Les Cousins Marc & Adrià.

pizap.com13648499807561

Extreta del Facebook de Tanins Vinoteca

Cims va començar cap als volts de l’any 1996 de la mà del pare de l’Adrià, en Josep Lluís, i el cantant Lluís Llach. Al cap d’un temps en Llach va sortir del projecte, i va entrar el Grup Peralada. Després qui va eixir de Cims va ser en Josep Lluís, agafant el timó na Sara Pérez … i finalment, el present: l’Adrià està al capdavant de la nau, acompanyat del seu cosí, en Marc. Bé un petit enfarfoll de mans i guiatge. El que és ven clar: Sempre hi ha un Pérez darrera de Cims de Porrera.

I els Cousins Marc & Adrià? Bé no fa falta ser massa enginyós, per adonar-se que són els vins que tenien ganes de fer entre ells dos. Sense família, ni socis. Fan els seus vins més íntims des de l’any 2007.

cousims

No tenen vinyes pròpies. Compren tot el raïm necessari a pagesos i petits viticultors del poble de Porrera pagant el raïm, cada any que passa, a un preu més just. Els cosins respecten al màxim la feina del dia a dia dels seus viticultors associats, l’únic que intenten inculcar és l’estima cap al Medi Ambient: “Cada vegada anem més cap a l’ecològic… No deixarem un sòl ple de porqueria als nostres fills“. Us dic que no tenen vinyes pròpies, i tampoc celler propi. Tenen llogada l’antiga Cooperativa de Porrera. Un lloc on sempre es va fer vi .. i on s’hi continuarà fent.

SantAntoni.Porrera

Ermita de Sant Antoni i les vistes que es veuen de Porrera

Acabat aquest repàs per la història dels dos cellers, ens vàrem enfilar per un caminet costerut a mà esquerra de l’Ermita de Sant Antoni, per visitar una finca destinada a Cims. No recordo el nom, ho sento; vaig apuntar el nom d’altres finques però aquesta no. A veure si els Cousins llegeixen l’entrada i ens el diuen. A dalt de tot de la finca (uns 450 metres) veiem Porrera molt petita, allí enfonsada a la vall del riu Cortiella. La finca visitada (amb ceps d’uns 80 anys), és una rara-avis: hi domina el terreny granític i de llicorella es troben unes poques vetes.

Els ceps de fulles grogues, Garnatxes. Els de fulles vermelles, Carinyenes

Veieu? Aquella finca d’allà va per Les Cousins, L’Àngel de l’Àliga… Allí darrere més també hi ha finques de Les Cousins, la de més avall va cap a Cims. Aquella que fa punxa és de vinya vella (tenen unes 16 de vinya vella) va a Cims, és La Coma. Aquella Les Sentius. I les que no es veuen: La Coma d’en Romeu, Mas de La Rosa, Mas d’en Ferran…” Tota aquesta diversitat de finques, d’orientacions, altituds, és el que fa especials els vins dels dos cellers: complexes olfactivament, diversos… Vins que tenen una resposta, abans de la plantejar-te la pregunta.

Després de la visita a la vinya, cap al celler. Guaitada a la sala de tines, el magatzem i sala de bótes. Us poso el focus en les dues darreres. Al magatzem l’Adrià en va explicar el per què tenien tantes botelles emmagatzemades (tenen fins a 4 anyades) : “Intentem arrodonir els nostres vins 2 o 3 anys. Lo ideal seria 5 anys, però la demanda ens obliga a treure-les abans

pizap.com13648523522381

A la sala de criança (antics trulls de la Cooperativa), directament de bóta, vàrem tastar diferents vins, entre ells el futur Solanes 2011, Sagesse 2011 o una fruitosa carinyena de la Finca del Molí. Desprès del detall de destapar alguna bóta, ens va tocar una feina d’aquelles que s’agraeix: fer tast dels vins que elaboren els cosins. Començàvem amb un blanc sorprenent i desprès 5 vins negres:

ANTAGONIQUE B’11 (D.O.Q. Priorat) de Les Cousins Marc & Adrià

SAMSUNG

Si anem al Diccionari de l’Institut d’Estudis catalans i busquem antagònic, trobem: Que denota o implica antagonisme. Bé gràcies, m’he quedat igual. Au! busco Antagonisme: Estat de lluita, de rivalitat, d’oposició. Ahh ! Guaita… De la definició em quedo amb l’última part, l’oposició. Dins d’aquest vi, hi trobem un petit Ying i Yang: Varietats negres (Garnatxa Negra + Carinyena Negra) donen un vi blanc. Però… Si hi ha raïm negre com pot ser un vi blanc? Sí, és possible fer de varietats negres, vi blanc. Aquí us expliquen, a grans trets, com es fa. Aquestes varietats negres pintades de blanc, van disfressades d’indis i vaquers. Desprès faran entremaliadures dins d’una bóta, ja usada, durant uns 4 mesos.

SAMSUNG

Té un nas divertit i molt aromàtic: floral, pell de llimona ratllada, pomes, peres, albercocs i per què,no? … si el vi ve de raïm negre, poder (bastant allunyat) té un petit toc de prunes negres. No vull deixar passar per alt, el petit toc fumat de les bótes velles.

En boca és intens, gustós, rodó, molt fresquet i et deixa la boca ben plena. Et deixa el paladar mantegós, mineralitat de la llicorella ben present i deixa un petit racó pel toc àcid. Al final em va deixar com record infantil: xuxes de plàtan.

Com a últim apunt, dir-vos que un vi blanc fet amb varietats negres, n’hi diuen “Blanc de Noirs”. A botiga costa uns 12€. Ben pagats tenint en compte que hi ha unes 3.500 ampolles i gairebé únic en la seva espècie pel Priorat (diria que és dels pocs 100% “Blanc de Noirs” fets a la DO).

L’INCONSCIENT N’10 (D.O.Q Priorat) de Les Cousins Marc & Adrià

SAMSUNG

Primer vi negre del tast i el més fàcil, el més accessible. En Marc i l’Adrià volen que aquest vi sigui un reflex d’infantessa, època que no tens preocupacions i tens tota inconsciència pròpia d’aquesta etapa de la vida. I tant si ho és: un Priorat fàcil, sense complicacions i alegre com la vida d’un xiquet.

La Carinyena i Garnatxa dominen el vi i les acompanyen la Cabernet Sauvignon, Merlot i una pinzellada de Sirà; i passen uns 12 mesos en tines de fusta de 7000 llitres, que els francesos les anomenen foudre, i nosaltres troncocònica. Aquesta gran tina, encara que sigui de fusta, no dona cap sensació de torrats, i fa el vi més còmode a la boca.

Molt fruitós en nas i gens complexe, va directe a barraca i et diu: Vens a divertir-te amb mi? Vaaa ! Vine! Maduixetes, cireres, herbes per farcir pollastres, notes de canyella i vainilla. Vaig tardar uns minutets més en acabar-lo i es vàren despertar notes balsàmiques i d’eucaliptus, aquestes últimes les va notar la meva companya.

SAMSUNG

A la boca té un puntet dolç, suau, rodó. També es noten les fruites. Mostra la seva joventut i és viu a més no poder, juganer, petita calidesa i té una nota fina de criança. Et deixa un gustet agradable.

Una demostració que per gaudir de bons vins de la DOQ no fa falta fer grans dispendis. Vi amable i bastant econòmic: no costa ni 10€. I si tens una ampolla a casa o la veus a botiga (d’aquesta anyada), enhorabona, perquè és un vi que ja està esgotat al celler i nosaltres no vàrem poder comprar cap unitat a la nostra visita. Plantaria cara a més d’un plat de peix.

SOLANES N’07 (D.O.Q Priorat) de Cims de Porrera

SAMSUNG

Primer vi del tast del celler Cims de Porrera i el de vinyes més joves. El ventall de raïm i criança és molt semblant a L’Inconscient: dominança de la Carinyena, acompanyada per Garnatxes, Cabernets Sauvignons, Merlots i Sirà. La criança (durant uns 12-14 mesos) també és en troncocòniques afegint, aquest cop, bótes ja usades per preservar la fruita.

Solanes i L’Inconscient son vins agermanats, no idèntics. Cada vi té el seu caràcter.

Quina festa olfactiva!!: Cireres, móres, romaní, farigola, tabac, a terra humida, a caramels d’eucaliptus… I en boca? Tons dolços, acidesa amable, agradable a la boca, equilibrat … Al·lucinats ens va deixar. Quina cosa més delicada, exquisida i ben feta.

Diuen que els Solanes son uns vinarros amb el pas del temps … aquest 2007 ja ho és, no em puc arribar a imaginar com serà dintre de 7, 10 o 15 anys. I si parlem del ventall de possibilitats a la taula no acabaríem mai: amb formatges, arrossos, carns vermelles, pollastres, i per què,no ? Amb marisc. No puc passar per alt, de nou, d’un gran vi a un preu molt assequible: uns 14 €.

SAGESSE N’07 (D.O.Q Priorat) de Les Cousins Marc & Adrià

SAMSUNG

L’últim vi, que tastaríem, del projecte personal dels dos cosins. El vi més seriós, el vi de la maduresa. Ja es veu a l’etiqueta del vi, veiem un dibuix dels protagonistes tal com són ara, persones adultes. Un vi per beure amb més calma, un vi que necessita ser decantat.

Dins d’un Sagesse hi trobareu les varietats i el cupatge més tradicional del Priorat: Garnatxa i Carinyena, gairebé al 50 %; les dues passen per bóta uns 16 mesos, combinant noves, usades, grans i més petites (si no vaig entendre malament).

Al remenar el Sagesse ens venen flaires de Mediterrània pura: Mores silvestres madures, Garrigues, Confitures de fruites vermelles, Terra humida de bosc de pins, Canyella, Olives negres i tocs anisats.

Us he dit que era un vi més calmat, un vi més seriós i madur; malgrat això en boca es mostra bastant fresquet, consistent i molt agradable. Té una acidesa molt bona i, és molt persistent… No em vull oblidar de la mineralitat present. És aquell tipus de vi que acompanyaries amb plats de carn, guisada i a la planxa.

Per últim, les dues joies de la corona de Cims de Porrera: El Clàssic “Garnatxa” i el Clàssic “Caranyana”. Anys enrere aquests dos vins eren un de sol però aproximadament l’any 2005, l’Adrià, va decidir separar el cupatge i fer dos vins diferents i monovarietals de les dues varietats més plantades de la DOQ Priorat. Són dos vins prodigiosos, singulars, extraordinaris, inusitats… i de les vinyes més velles dels pagesos que col·laboren amb Cims; i per això i, altres factors, fa que siguin els vins més costosos del tast d’aquell dia, ronden els 45/50 Euros. Ja us ho dic ara: tots dos vins estarien en el TOP5 de VinifiCATs dels vins tastats el passat 2012; però no em feu triar entre un i l’altre: em van agradar tots dos vins.

CLÀSSIC GARNATXA N’06 (D.O.Q Priorat) de Cims de Porrera

SAMSUNG

Si us topeu amb una copa de Clàssic Garnatxa hi trobareu garnatxes fines i delicades, de diferents alçades, diferents finques, de diferents orientacions… Vi fet 100% de Garnatxes centenàries, passades uns 16 mesos de bótes, noves i usades. Un vi d’aquells que et posen els pèls de punxa, i les teves papil·les gustatives es queden esparverades. Excepcional, molt harmoniós, súper interessant i desafiant. M’agrada molt i em venen ganes d’obrir una ampolla cada nit per sopar, això si decantat una bona estona, com el van servir en Marc i l’Adrià.

El nas és molt intens i complex, intentaré explicar les sensacions trobades, serà difícil: Notes de fruits vermells llaminers, xocolates, cacaus, regalèssies, algunes notes cítriques, espècies dolces (Canyella i Vainilla) i les notes minerals també apareixen.

Té una boca rodona, pas cordial, tanins dolços, sedós, acidesa fresca i vibrant. Tot això sota una gran harmonia i d’efecte durador al nostre paladar. És molt atractiu i un bon company d’aventures. S’esbombaran notes fruita negra ben madura, apareixeran minerals, xocolata i caramels tipus “El Caserio de Tafalla”. És d’aquells vins que t’emocionen.

CLÀSSIC CARANYANA N’07 (D.O.Q Priorat) de Cims de Porrera

SAMSUNG

Tots els qualificatius mostrats davant el Garnatxa (pèls de punxa, papil·les gustatives esparverades, excepcionalitat, harmonia, interessant, desafiant) també els podeu aplicar al Carayana. Caranyana? Sí ! És com anomenen la Carinyena a la comarca. És a Porrera on la varietat està més còmoda i és més nombrosa: els antics pagesos de Porrera, cent anys enrere, varen plantar-hi més Carinyenes, que Garnatxes.

És un monovarietal de Carinyenes velles. Amb una criança més perllongada que el  Clàssic Garnatxa, uns 18 mesos. Per què li donen més criança que l’altre vi? Doncs per què la Carinyena és més ferotge, més combativa, i per tant necessita una mica més d’afinament en bóta.

Ensumo la copa. Wow ! Hi vaig trobar: Xocolata amarga, fruita negra molt madura (grosella, pruna, móres d’esbarzer), alguna cirera madura, espècies (clau i vainilla), cafè torrat, tabacs, cedre, olor a terra mullat de pluja… M’encanta olfactivament. Em poso el vi a la boca: Equilibrat, voluminós, rabassut, amb una acidesa suau, tanins madurs i un final llarg. Per a mi, una mica més arrodonida que el Garnatxa. Torna a emergir la fruita negra madura del nas, acompanyada de Mon Cheri. És mineral, té eucaliptus, cafès i m’apareixen, de lluny, pomes al forn

SAMSUNG

En David Seijas -sommelier del Bulli- qualifica aquest Caranyana, en el seu llibre 113 vins pel 2013, de la següent manera:

Auster, rugós, compacte, …. es comporta com una vella estrella del rock, combativa…

Doncs hi estic totalment d’acord: les velles Carinyenes, com les estrelles del Rock, mai moren. Romandran per sempre més en els nostres records.

alineació

Una alineació de luxe per qualsevol partit vínic

Ja vàrem donar el tast d’aquell dia per acabat; però abans en Marc i l’Adrià, varen fer-se fotos (com autentiques estrelles que són del Planeta Vi) amb alguns dels assistents. Sí, nosaltres també els hi vàrem demanar una foto amb ells. S’acostava l’hora de dinar i amb la nostra tria del dia (2 Antagoniques, 1 Solanes i 1 Clàssic Caranyana) sota el braç marxàvem d’aquell matí de somni.

Gràcies Jordi per l’organització. Gràcies Cousins pels vostres vins.

fotoambelscosins

SALUT I VI !!

Anuncios

2 Comments on “Són cosins i fan vins !!

  1. Pingback: Tastant el Castell del Vi (1ª Fira de les Cooperatives del Priorat) | VinifiCATs

  2. Pingback: “Els vins de … Ruth Troyano”. Periodista, autora del bloc: Vi*Moments*Persones | VinifiCATs

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: