Toca-la de nou … Monstant! (Música amb vins de la D.O. Monstant)

MainTitle

Per segon any consecutiu, 25 cellers de la D.O. Montsant el 10 de Novembre es van plantar a l’Avinguda Francesc Cambó de Barcelona, sota l’atenta mirada del Mercat de Santa Caterina, per oferir la seva feina a tothom que s’hi acostés. Després de dinar vàrem agafar el tren per passar la tarda gaudint dels vins de la D.O. Monstant, al barri de Ciutat Vella.

Aquesta nova entrada serà la nostra crònica de la mostra “Montsant es planta a Barcelona”, però d’una manera diferent: buscaré una melodia o grup musical adient per cada vi tastat. Com hem arribat a cada cançó escollida? Per diferents vies… dins de cada comentari us ho explicaré!!

pizap.com13611401871331

Per començar el nostre petit viatge per la D.O. per un vi amb seu a Marçà. Vins especials. Uns vins descrits pel seu autor de la següent manera: “Volem fer vins de paisatge, vins que expressin història, la saviesa dels antics elaboradors, la tradició, les característiques del sòl, i del clima de la zona”. Anem a tastar, per primera vegada un vi Acústic:

ACÚSTIC BLANC B’11 (D.O. Monstant) d’Acústic Celler +

OLD TOWN (Versió Acústica) dels The Corrs

Acustic b11

És el culpable del resultat d’aquesta nova entrada. El culpable que avui us parli de vi i música alhora. Quan revisava les meves notes de tast d’aquell dia, i em disposava a escriure aquesta crònica, vaig veure el nom del celler i el nom del vi ben remarcat: ACÚSTIC. Era un senyal, i no vaig dubtar buscar  dins de la meva musicoteca, un disc en acústic. Em vaig posar el “MTV Unplugged” dels Nirvana, però no aconseguia concentrar-me. Volia una cosa més calmada. Vaig posar-me un altre Unplugged, aquest cop del grup irlandès The Corrs.

Escollir aquest grup per escriure sobre aquest vi no va ser casualitat. Els Corrs són 4 i dins de l’Acústic Blanc, hi trobem 4 varietats de raïm: Garnatxa Blanca, Garnatxa Roja, Macabeu i Pansal (Xarel.lo), de vinyes que van dels 40 a 80 anys. El 30 % del vi passa per bóta, uns 3/4 mesos i posterior arrodoniment en ampolla.

Agafa un pom de flors mediterrànies fet de tarongina, xuclamels, fonolls, camamilles i farigoles; i compara-ho amb l’aroma d’aquest Acústic Blanc. A dins de la copa les trobaràs. Desprès estaràs en un hort fruiter on podràs portar a la boca fruites madures com la poma, la pera o l’albercoc. Ah! I no t’oblidis de les aromes dels brioixos acabats de fer que hi trobaràs.

acust

A la boca serà fresc (i això que té una graduació de 14º), molta fruita, notaràs petites notes àcides i untuositat. Fa salivar. És llarg, al cap d’una bona estona, encara el tindràs al paladar. Una ampolla va vindre cap a Tarragona. He llegit que és un vi que es predisposa a ser guardat uns anys. Llàstima, “caurà” aviat.

El “pare” del vi, l’Albert Jané, diu dels seus vins: “Els anomenem vins acústics, sense electricitat que reivindiquen i busquen les arrels, amb un compromís amb la tradició…“; o també “Naturals, on s’expressa una representació abstracta que pot recordar un instrument acústic de corda (xel·lo o guitarra acústica)“.

AC11

Molta similitud amb el grup escollit, per musicar aquest vi. Caroline Corr, bateria del grup, ha dit moltes vegades: “La nostra música és barreja de ritmes moderns amb instruments acústics i tradicionals: guitarra, violí, tin whistle (flautí de música celta), bateria, bodhrán (tambor típic irlandès) i les nostres veus. I ja està. Res més“.

Simplicitat, tradició i res de maquillatge, això és el que trobem en els vins del Celler Acústic i en la música dels Corrs.

Després ens vàrem apropar a la paradeta de la Cooperativa Agrícola d’Ulldemolins. Allí ens vàrem portar una agradable sorpresa, en Miguel Figini de Vintax, estava dins de la paradeta. Ens va explicar que ajudava una miqueta a donar a conèixer els vins de la Cooperativa i donar una empenteta a nivell de vendes. Vàrem fer tast de les Pedrenyeres Blanc i Negre… però del negre en parlarem un altre dia, per no carregar aquesta entrada (una bona bala a la recàmera)

LES PEDRENYERES B’11 (D.O. Monstant) de l’Agrícola d’Ulldemolins, Sant Jaume +

ONE LOVE dels The Stone Roses

2011

Com si es tractés d’una llista d’èxits musicals i rememorant el locutor Joaquín Luqui: “Sí, sí tu i jo, ja ho sabíem. Aquest èxit va cap amunt!!”. D’un temps ençà les Cooperatives Agrícoles venen empenyent fort i cada vegada hi trobem vins destacats, sortits de Cooperatives. La d’Ulldemolins,també va sembrant èxits, en oli i vi.

Quan tingueu una ampolla de Les Pedrenyeres veureu una pedra de sílex, tallada com una eina prehistòrica. No és casualitat. Al poble d’Ulldemolins hi ha jaciments d’aquella època, i el sòl del poble està ple d’aquesta pedra. Al tastar-lo també notarem la mineralitat d’aquest sílex. Una bona i senzilla contaetiqueta ens explica l’elaboració del vi, nota de tast i maridatge.

És un vi amb un 85 % de Garnatxa Blanca i un 15% de Macabeu, les dues varietats blanques més plantades a la D.O; i passen uns 5/6 mesos en bóta nova. Té un nas molt fragant. Quins aromes!: Flors d’ametller, tocs de canyella i mel. Fruits grocs, com l’albercoc, el préssec i també llimones. Em va vindre també una olor a espàrrec verd bullit. A la boca ens ensenya el múscul licorós dels seus 14 graus; però és equilibrat, amable, bon greix. El tens uns minutets al paladar. Té un retronasal cítric molt bo.

grntx

Una agradable sorpresa… Miguel, dues ampolles cap a casa! (una ja ha “caigut”, amb una paella de la sogra). M’agraden els blancs amb força, i si tenen Garnatxa Blanca, millor.

He escollit per aquest vi un altre grup de les illes britàniques, els The Stone Roses. Escollits per acompanyar aquest vi per una raó de pes: parlem d’un vi fet a una Cooperativa i a la ciutat de Rochdale (Comtat de Manchester) es fa fundar, al 1844, la primera cooperativa del món. Al mateix comtat de Manchester es van firmar els principis del Cooperativisme Internacional. D’on són els Stone Roses?  Són de Manchester…. Ja ho tenim! Sí! També els he escollit pel seu nom STONE, pedres en anglès,… que hi trobem a l’etiqueta de les Pedrenyeres? Doncs una pedra… Ahh! I el símbol del grup és una llimona partida per la meitat (recordeu us he dit que té un retronasal cítric?)… Tot rodat !!

Després d’un bon vi amb Garnatxa i Macabeu. Temps per unes Carinyenes velles. Anem cap a l’estand de Portal del Montsant. Som uns seguidors fidels del Rosat del mateix celler, i volíem tastar més feina d’aquest projecte del Grup Parxet al Montsant.

SANT BRU CARINYENES VELLES N’08 (D.O. Montsant) de Portal del Montsant +

PARLANT DE TU I DE MI de Joan Dausà i Els Tipus d’Interès

st bru

Torn per dos grans, parlo del vi i de la música. Del vi un dels grans vins de la DO per la seva relació qualitat-preu. Estem davant d’una sorpresa en majúscules pel qui us parla. Un dels descobriments, en positiu, del 2012 encara que té un però: el nas domina a la boca… but nobody is perfect. Portal del Montsant té un petit tresor: unes Carinyenes velles d’uns 70 anys en 5 finques diferents i les aprofiten per fer aquest vi. Un 65 % del vi posseeix aquestes Carinyenes, més un 20% de Sirà i un 15% de Garnatxa. Vinifiquen per separat cada raïm i el passen per bóta uns 14/16 mesos.

Com us he dit… Aromes salvatges (que no vol dir folls) i intensos de fruites negres madures (confits de nabius), pell de mandarina, aromes a xocolates, eucaliptus, espècies dolces (vainilles i canyelles). Al cap d’una estona olor a purets de partit de futbol… Boca fresca, elegant, mineral (com masteguessis un llapis) i vellutada. Les fruites vermelles les trobem aquí un altre cop. Final esclatant com un castell de focs i persistent.

dausà

A botiga el trobareu per uns 16 Euros, gran inversió. És un vi, que de ben segur, donarà grans sobretaules i xerrades en els propers anys. És un vi per beure amb calma. Per això he escollit la cançó d’en Joan Dausà, Parlant de tu i de mi. Un dels que serà gran: cantant d’històries quotidianes, històries que ens passen a tots, música del dia a dia, de petites i grans històries, cançons de capçalera. Parlant de tu i de mi, reivindica el parar-ho tot i xerrar amb la parella; però esperem que parleu de fets més reeixits dels narrats a la cançó.

Ara torn per un celler que feia temps que volíem descobrir la seva feina. Amb ganes que els anàvem a tastar. Temps del celler Venus La Universal, celler d’en René Barbier (fill) i de na Sara Pérez. A l’estand hi havia en Magí Batllevell, ens va fer de guia pel petit tast d’aquell dia. Vàrem començar pel Dido Blanc i després el Venus …

DIDO BLANC B’11 (D.O. Montsant) de Venus La Universal +

WITH DROOPING WINGS, de l’òpera Dido and Aeneas de Henry Purcell

dido

Nom de reina de Cartago per un vi blanc, fet amb tres varietats que regnen al nostre país: Macabeu, Garnatxa Blanca i Xarel·lo, aquesta darrera amb un percentatge simbòlic. Alhora de fermentar el most (amb llevats autòctons), el temps és el gran protagonista, doncs l’allarguen més mesos de l’habitual. La llarga fermentació el farà molt seductor i elegant. Si la fermentació és particular, la criança també: una part del vi fa nones en bótes de roure uns 9 mesos , una altra en foudre i la resta en àmfores ceràmiques.

És un vi molt expressiu en nas. En les primeres ensumades ja et vol seduir. Pomes i peres madures, préssecs de vinya i ens vàrem vindre records a pètals de Rosa. Després aromes de forn de pa a les 8 del matí, ametlla marcona i tocs salins.

En boca té volum, paladar untuós, cos seductor, fresquet, acidesa molt agradable i et deixa un bon regust. Intens i d’una intensitat aromàtica inusual. Les ganes des tastar-lo van quedar més que justificades, és extraordinari. El marcarem de ben aprop en els propers anys.

DIDO2011

Amb un nom clàssic i una manera clàssica de criança (les àmfores); no podíem escollir una altres tipus de música: la Clàssica. He escollit el cor final de l’òpera barroca, Dido i Enees. Una òpera molt important per l’època i pel seu compositor. El cor final diu així: “Tu, Cupido, véns alacaigut/ I escampes roses sobre la seva tomba,/ dolces i tendres com el seu cor/ Estigues  aquí vigilant i no marxis mai”. Doncs això mateix: Hem trobat roses a l’ensumar el vi i notes dolces de fruita madura, ens ha seduït com una fletxa de Cupido i estarem alerta per tastar noves anyades. Com en les Pedrenyeres, cançó i vi venen de bracet.

VENUS LA UNIVERSAL N’08 (D.O. Montsant) de Venus La Universal +

VIRGINIA MOON dels Foo Fighters i Norah Jones

venua2008

Vi que no estava a la vista de tothom, però no ens el van deixar tastar per la nostra cara bonica: dies abans al Twitter del celler en proposava piular amb el hashtag #venus2008 per tastar el vi de franc i sense tiquet. Vosaltres deixaríeu escapar l’ocasió? “Un petit joc, per veure qui ens llegeix per allí” ens va dir en Magí. Ja sabeu sempre que us parlem de percentatges, no són dades exactes i científiques, són una aproximació. Dins d’aquest 2008 trobareu un 50 % de Carinyena (velleta d’un 80 anys i madura de 50), un 30% de Sirà i 20 % de Garnatxa.

Si la deessa Venus feia olor a escuma de mar (segons diu la mitologia), aquesta Venus del Montsant fa olor a infusió de fruites del bosc, a melmelades de nabius, a cacaus acabats de torrar, a presa de xocolata… A una festa on els caramels de fruita vermella i caramels pamploniques “Dos Cafeteras”, són els protagonistes.

Boca sedosa com un quimono, llarg com un dia sense pa, complex, ben fet, tanins dolços. Esclat de fruita negra i caramel d’eucaliptus. Agafa’t! Venen corbes, i no les de les carreteres del Priorat, les del Naixement de Venus de Botticelli.

pizap.com13611445803281

La parella Barbier-Pérez diu d’aquest vi: “Un intent d’interpretar la feminitat a través d’una ampolla de vi: el misteri i la seducció, el discurs i la voluptuositat” Doncs BRAVO ! Per què ho han aconseguit! Per cert… Misteri? Seducció? Feminitat? Perdoneu però aquests adjectius també són descriptius del meu astre predilecte: La Lluna; protagonista en la cançó escollida pel vi. Virginia Moon dels Foo Fighters, acompanyats per la cantant novaiorquesa Norah Jones. Feminitat i encanteri lunar junts en una cançó, en un vi, en una vida, en un celler. Canvieu Virginia per Falset i ja ho teniu, beure una BESTIALITAT de vi amb un discurs cantat, lloant a l’astre femení per excel·lència.

Clàssica, Romàntica, Barroca, Alegre, Moderna, Jove, Seductora, Complex, Polifònic, Fàcil, Potent… Adjectius i descripcions que podem aplicar al vi i a la música. Qui sap si més endavant buscarem més adjectius aplicables a vins i músiques en noves entrades de VinifiCATs. El que si tenim segur, és que l’any que ve tornarem a la “Montsant es planta a Barcelona”

music_wine

SALUT, VI I MOLTA MÚSICA !!!

Anuncios

One Comment on “Toca-la de nou … Monstant! (Música amb vins de la D.O. Monstant)

  1. Pingback: Toca-la de nou ... Monstant! (Música amb vins de la D.O. Monstant) | Enoturisme | Scoop.it

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: