Amb vins de Garnatxa Blanca a les mans (Gandesa, 4/11/2012)

MainTheme

Doncs així vàrem acabar després de la nostra visita a Gandesa, el passat 4 de Novembre de 2012, amb les mans plenes d’ampolles de vi de Garnatxa Blanca. Al mateix títol del post li podríem afegir el subtítol “Crònica de la 25ena Festa del Vi de Gandesa”, per què us explicarem els vins tastats a la mateixa festa.

A més a més, amb el títol del post, volem donar protagonisme a tota una joia de la natura: La Garnatxa Blanca. Un raïm, que a la Terra Alta té el seu hàbitat natural; doncs un terç de la producció mundial d’aquesta varietat, la trobem aquí. No ens vàrem resistir als seus encants.

tros2

La primera parada va ser a l’estand de Vins del Tros de Vilalba dels Arcs. No coneixíem prèviament els vins d’en Josep i en Joan Ramon, però si l’activitat a la xarxa d’aquest últim. Una activitat molt activa a Facebook, Twitter i, en especial a l’Instagram. Amb tota aquesta activitat, et venen ganes de deixar-ho tot i anar cap a Vilalba !!

Després d’una breu conversa amb en Joan Ramon, ens tocava descobrir el Cent X Cent B’10. He de ser franc, va ser el vi blanc del dia!

Ja estava mig enamorat de la Garnatxa Blanca, i gràcies a aquest Cent x Cent, les meves papil·les gustatives en volen més i més ! L’expressió més sincera de la Bernatxa terraltina.

CENT X CENT B’11 de Vins del Tros (D.O. Terra Alta)

centxcent

El nom del vi ja ens dóna una pista més que fiable. Estem davant d’un vi 100 % Garnatxa Blanca vella, d’uns 79 anys i arrelada a un sòl argilo-calcari.

Si ensumeu aquest vi a copa parada hi trobareu notes d’herbàcies i un toc de fonoll. Al remenar emergeix aquest fonoll, acompanyat d’ametlla sense torrar, pomes golden i un xic de fruita groga (albercoc i préssec). A la boca notarem personalitat, elegància, i per sobre de tot, molta frescor. Records d’anissos i un toc cítric. Al cap d’una estona, notes minerals i es va quedar una estoneta a la boca.

No desentonarà amb un plat de sushi, en un aperitiu consistent (ens netejarà bé el paladar pel primer plat) o en plats d’arròs. I no cal dir que en plats de peix molt el·laborats hi té molt a dir. Friso per acompanyar-lo amb un estofat de tonyina i caragolins, anomenat al barri del Serrallo de Tarragona, Putaco Tarragoní

Ens vam emplaçar a fer una visita més endavant i conèixer millor la feina d’aquest parell d’amics. Ben segur que la farem!

batea

Acte seguit cap a l’estand del Celler Cooperatiu de Batea per comprovar la força cooperativista terraltina. I quina força! Volíem conèixer un vi bastant potent, i que prèviament n’havíem sentit a parlar força bé. Fora de les nostres fronteres, en especial a Bèlgica i Alemanya, és força conegut. Us parlo del Tipicitat.

TIPICITAT N’08 del Celler de Batea (D.O. Terra Alta)

tipicitat

El celler ens mostra el típic cupatge de la veïna comarca del Priorat, i també força arrelat a la Terra Alta: Garnatxa i Carinyena. És un cupatge al 50% de cada varietat i una criança de bóta durant uns 12-14 mesos. És un homenatge cooperatiu a la tradició vinícola de la comarca.

Ens va cridar molt l’atenció el color fosc de l’ampolla (gairebé no deixa passar ni un brí de llum) i també el vermell intens del vi.

Elegància en nas: cafè, caramel torrat i pinzellades de roure (vainilles). En boca: és força concentrat, intens i carnós. Gust de baies i prunes molt madures, codonys i ametlla torrada. Ens deixarà un gustet mineral.

Ideal per un arròs amb conill, xai al forn o costelles de cabrit a la planxa.

Acte seguit ens tocava anar a la paradeta d’un dels celler amb més renom de la comarca. Cap a Bàrbara Forés !

bàrbara forés

Un altre celler que utilitza molt bé les xarxes socials, per donar a conèixer la seva feina. Repetíem visita al seu estand, doncs l’any passat, ens vàrem acostar per fer un tastet  del seu Bàrbara Forés B’11. Aquest any volíem donar un saltet més i tastar l’altre blanc del celler, El Quintà, però no va ser possible, llavors no els hi quedaven gaires ampolles i no el tenien a la Festa. No ens ho vàrem pensar gaire, estava el Templari per la vora.

Un dels motius principals del nostre desplaçament a Gandesa era conèixer aquest vi, i també conèixer la varietat Morenillo. Varietat gairebé extingida i pròpia de la comarca, es va deixar de banda durant anys i panys.

Uns deu anys ençà, diferents cellers de la comarca (Bàrbara Forés, Vins del Tros, Celler Pinyol, Celler la Bollidora, Ecovitres i fa poques setmanes, LaFou Celler) l’han recuperada i potenciada. Una bona mostra per l’estima per l’herència del passat.

A continuació us descriuré la primera experiència amb aquest vi i varietat. Sabíem que estàvem davant d’un vi únic i molt especial. I no va decebre. Ens va agradar molt! Va ser el vi negre del dia!

EL TEMPLARI N’10 de Bàrbara Forés (D.O. Terra Alta)

Templari

Al trobar-vos amb una ampolla d’El Templari, veureu dos cavallers templers. Que n’hi hagi dos no és casual. És un vi de dues varietats, i cada templer custodia la seva: el de la l’esquerra la Morenillo i el de la dreta la Garnatxa. Les dues varen fer criança durant uns 14 mesos a bótes de roure francès.

Mireu les fotos, vull que us fixeu en el color d’aquest vi. És un vi vermell. Te color sang, rosat “pujat” de tó, agermanat amb el Trepat de la Conca… Mireu les fotos i jutgeu vosaltres mateixos. No sé com descriure’l, però negre segur que no és.

En nas és un ventall ampli d’espècies variades (pebre rosa, vainilles, canyelles), també a fruites madures i confitures. Poder també hi vàrem notar taronja i bosc de pinassa, però de manera molt esbiaixada.

En boca és un regal. Fresc, alegre, viu, carnós, elegant, persistent i molt equilibrat a nivell d’acidesa. Notes de pebre es mostren juganeres. No m’oblido pas de la fruita negra madura (prunes o gerds) que hi vàrem trobar, ni de les notes fines de torrats.

En acabar-lo vaig tindre la sensació que acabàvem de v/beure (amb els ulls i amb el paladar) un vi molt especial.

lafou

Ens desplacem a Batea? Som-hi! A tastar 2 vins de LaFou Celler. En Joan Ramon Mañé, va estar molt atent i ens va oferir 2 vins:

ELS AMELERS B’11 de LaFou Celler (D.O.Terra Alta)

elsamelers

Un altre vi 100% Garnatxa Blanca (de vinyes entre 40 i 60 anys), amb un procés complexe, delicat i minuciós d’elaboració. A grans trets el vi reposa 7 mesos amb les seves mares, i un 25 % del producte final passa uns 3/4 mesos en bóta de 300 llitres.

En nas és un esclat de notes cítriques (llimes i llimones), Flors blanques (gessamí, lliri, flor d’ametller) i Fruites grogues (orellanes, albercocs..). En boca té potència, però controlada i una acidesa remarcada. És complex, auster (com la terra que l’ha vist créixer) i, malgrat tindre un tant per cert passat per fusta, amb prou feines notarem torrats. Et deixa un bon regust d’ametlla marcona. Segur que té un llarg recorregut en ampolla.

Un vi de festa major! I és l’acompanyant ideal per pollastres rostits, galls d’indi i rissotos de bolets.

Ara torn per un negre, deliciós:

LA FOU DE BATEA N’08 de LaFou Celler (D.O.Terra Alta)

LaFouDeBatea

De nou ens trobem amb un vi complex en la seva elaboració, en aquest cas per la selecció de bótes de 300 llitres. Hi participen bótes franceses (en un alt tant per cent), del centre d’Europa i americanes, de diferents tonelleries  També té un repòs en ampolla per acabar d’arrodonir-lo. Un vi d’alta gamma, ronda els 35 €.

Un vi amb una forta base de Garnatxes velles (80%) acompanyades de Sirà i Cabernet Sauvignon, roman en bótes uns 12 mesos. Amb la copa a la mà, primer ens mostra aromes de  diferents fruites (avellanes, mores, prunes, préssecs) i a mesura que remenem, mostra notes especiades i notes de fusta. Ens omple la boca i els petits fous de la nostra llengua. Gran cos i profunditat. Final de cacaus, xocolates i dolçor de garnatxa.

Si sou seguidors de bloc sabreu que, molt de tan en tant, volem acostar-vos vins dels nostres veïns més propers. Aquest any a la Festa, es va convidar un celler del Rosselló,  Domaine de Nidolères. No podíem deixar escapar aquesta oportunitat.

domaine

En Pierre Escudié té les seves terres a localitat rossellonesa de Tresserra, a escassos 27 km de La Jonquera. Vins molt mediterranis, fets de Garnatxa, Carinyena i Garnatxa Blanca (entre d’altres). Influenciats per l’Albera i pels Aspres, els seus vins negres són molt semblants als empordanesos. En Pierre ens va escollir 2 vins seus: La Raphaelle i La Justine.

LA RAPHAELLE N’10 de Domaine de Nidolères

(AOC Côtes de Roussillon)

LaRaphaelle

Estem davant d’un mono-varietal de Monastrells vells (60 anys i alguns ceps rondant els 100). Vi amb una maceració llarga d’unes 3 o 4 setmanes, depenent de l’anyada. Collita manual i vinificació molt tradicional.

Amb un caràcter varietal, en nas, en un primer moment ens va donar la sensació d’olorar fulles de poda cremant-se; però a mesura que anàvem fent remolins amb la copa, varen aparèixer mores i prunes molt dolces i cafè acabat de moldre. I sí, tocs de pebre mòlta i regalèssia negra.

En boca, és salvatge i animal; però ens embolcalla la llengua amb tocs d’espígol. Té un final terròs. Amb el temps segur que guanyarà pausa i tranquil·litat. Ideal per una sopa lleugerament picant, carn magra, un bon plat de mandonguilles de gall d’indi o un plat de pasta a la bolonyesa força especiada.

LA JUSTINE N’05 de Domaine de Nidolères

(AOC Côtes de Roussillon)

LaJustine

Estem de vant d’un vi amb cupatge que ens sona molt; Garnatxa i Carinyena, amb una pinzellada de Sirà. Un vi que ens va agradar molt (de fet va vindre una ampolla cap a Tarragona), però amb la sensació que ja va de baixada. No tardaré massa en obrir aquesta ampolla. Si algú s’apunta, l’obrirem plegats 😉

Vinya molt vella seleccionada, i això es nota en el vi. Un vi pausat amb un nas de cafè Moca (Cafè amb un toc de llet i xocolata), però sense deixar passar notes de fruita vermella (baies, gerds, prunes) …  En boca és audaç i voluminós. Té uns tanins molt madurs i cremosos. Tant assossegat que, no l’acompanyaria amb cap menjar, amb una bona tertúlia.

Després de tastar vins del Rosselló, anàvem de nou a l’estand d’un celler de Batea. Cap a l’estand de Tern Obrador de Vi.

tern

Havia arribat a les nostres orelles que el vi 100% Garnatxa Blanca d’aquest celler, era una fruïció de dimensions bíbliques. Us parlo del Tern Garnatxa Blanca.

Aviat en sentireu a parlar més i millor d’aquest vi, i també del celler. El vi fa poc va quedar en tercera posició (per dir-ho d’alguna manera) a la Guia de Vins de Catalunya, en els vins blancs amb criança de la Terra Alta; tan sols superat “pels tot poderosos” Edetària Blanc i el Quintà. Anem a conèixer millor aquest vi:

TERN GARNATXA BLANCA B’11 de Tern Obrador de Vi

(D.O. Terra Alta)

terngntbl

És un vi, de nou, 100 % Garnatxa Blanca (d’uns 20 anys). Una part del vi, uns 900 llitres de 2.900, ha passat uns 2 mesos per bóta, amb remenats cada 3-5 dies. Té un nas molt aromàtic: de pomes golden i sobretot, de peres llimoneres. Amb la copa més agitada, desprèn tocs torrats i aromes dels tròpics. A la boca, notarem el seu volum, untuositat i una mica d’acidesa. La untuositat guanya la batalla, clarament, a l’acidesa. Té un gust allargassat i persistent. Notarem a la boca, un bon meló madur, tornaran les peres del nas i crema pastissera.

És un gran vi! Molt agradable. Me l’imagino amb una taula de formatges composta de formatges blaus i tous.

S’apropava l’hora de dinar, i molts cellers ja tancaven la paradeta. Volíem fer l’última Garnatxa Blanca; la intenció era beure’n moltes.. estàvem al lloc ideal, no ¿?  L’últim vi, un vi de Bot. Del Celler Cal Menescal.

AVUS B’11 de Celler Cal Menescal (D.O.Terra Alta)

AVUS

100 % Garnatxa Blanca. Una garnatxa que ronda els 50 anys i criada 6 mesos en bótes americanes i franceses, amb constants battonatges. Aquesta llarga criança i treball meticulós , farà que sigui un vi pausat, amb un groc molt intens i aparentment molt evolucionat en ampolla. Sembla un 2007 o 2008, però no és així amb prou feines té 2 anys.

Ric i complex en nas. En primeres ensumades flors, fruita blanca molt madura (meló, pera i poma al forn) i una vegada obert ens dona notes d’espècies dolces (Canyelles i vainilles), brioixeria i pastís Strudel (pastís de poma i ametlla, típic d’Àustria).

A la boca és molt greixos, untuós i persistent. No és fresc, però té una bona evolució.

No deixaré passar per alt recomanar-vos el seu balsàmic de vinagre “Mercè del Menescal“. Un vinagre fet de Garnatxa Blanca i Negra, amb 8 anys mínim de bota. Si sou fans del vinagre us enamorareu d’ell; i si no en sou gaire, direu “AH! Poder és l’únic vinagre que suporto”. Una obra d’art feta vinagre. Te’l beuries com si fos aigua.. Tota una sorpresa gastronòmica. Quina delícia!

mercè del menescal

Carregats de vi, enfilàvem el nostre camí de tornada a Tarragona. Per segon any consecutiu, vaig sortir de Gandesa sensacions MOLT satisfactòries. La D.O. Terra Alta ve empenyent fort. Intentarem fer més l’enoturista per aquesta terra, i així apropar-vos més vins d’aquest meravellós indret de Catalunya …. Ah i al Novembre que ve intentarem anar un altre cop a la Festa del Vi.

SALUT I GARNATXA BLANCA ¡!

Anuncios

One Comment on “Amb vins de Garnatxa Blanca a les mans (Gandesa, 4/11/2012)

  1. Pingback: ” Els vins de Víctor Taltavull. Autor del Bloc, Armari d’Espècies “ | VinifiCATs

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: