Un viatge esperat … O tastant l’anyada 2012 d’Albet i Noya (St.Pau d’Ordal 1/11/2012)

albet2

Abans d’arribar un vi a la nostra copa, al cep hi succeeixen moltes coses i cada vi fa el seu viatge particular. Un llarg viatge per tots esperat.

S’apropa l’hivern i els ceps dormen, aviat seran podats. A la primavera hi sortiran els primers brots. Després el cep s’omplirà de fulles i primeres floracions. Finalment, a les acaballes de l’estiu, aquests ceps, seran veremats. Dins del celler, la màgia de la natura, transformarà el raïm en vi.

El vi farà el seu darrer viatge, ara cap a les nostres copes. Als volts de novembre ja podem trobar vins novells i noves anyades. Així ho vàrem fer nosaltres, el primer dia de Novembre, cap Albet i Noya a fer un tastet de la nova anyada 2012.

Aprofitant el tast tornàvem a visitar, un any després, les instal·lacions del celler.

L’Eduard va ser el nostre guia. Breu guaitada de les vinyes (totes amb aquell color ataronjat tan maco de la Tardor), per les tines (d’acer inoxidable i ciment), petita sala d’ I+D (tines on els Albet experimenten amb varietats oblidades i prefiloxèriques), sala de bótes i criança del cava.

tots12

Ja érem a la sala de tast. Amb moltes expectatives per fer tast dels blancs: Petit Albet, Xarel.lo Clàssic, NOSODOS+ i del Rosat Merlot-Pinot Noir Clàssic… Òbviament tots de l’any 2012. Abans d’explicar-vos les sensacions trobades amb tots aquests vins, recordar-vos que aquest celler és pioner en vinyes i vins ecològics en tot l’Estat.

* PETIT ALBET B’12 (D.O. Penedès)*

petit12

Aquest any és un acoblament de 3 varietats Xarel•lo, Macabeu i Chardonnay. Diem, aquest any, per què anyades anteriors el Macabeu no hi apareixia.

Nas de peres d’aigua, Flors fresques, Herbes provençals. Sensacions cítriques en boca. Molt amable amb la primera entrada a la boca; esclat de frescor i sequedat al final.

Malgrat ser, ja ho diu el seu nom, el petit de la classe; és va mostrar molt juganer. És un vi quotidià, però ens va sorprendre favorablement. Seguirem la seva pista i el seu comportament en els propers mesos.

Un vi fi, delicat i lleuger, per un àpat no massa exigent. Serà una bona tria, al llarg del proper 2013.

* XAREL.LO CLÀSSIC B’12 (D.O. Penedès) *

x.class12

100% Xarel.lo. 100 % Aroma de Penedès. Aquest mono-varietal, ideal per iniciar-se en la varietat estrella del Penedès, és un vi més que correcte pel preu que té (està al voltant dels 5 €).

No fa gaire que vàrem fer tast de l’anyada 2011, i el vaig trobar un pel àcid; en canvi aquest 2012 (malgrat la seva joventut) té l’acidesa menys marcada i està més equilibrat. Ja és una realitat, una de les millors anyades d’aquest vi.

Nas de fonoll, tarongina, ametlla i llimones. Boca fresca, correcta acidesa, incita a beure, et deixa una bona salivera, gust de pinyes i codonys. Més aconseguit aquest 2012!

*.N.O.S.O.D.O.S.+  B´12 (D.O. Penedès)*

SO2

Si sou seguidors habituals del bloc, recordareu que ja vàrem tastar aquest vi a la la 32a Mostra de Vins i Caves de Catalunya. Si voleu recuperar les sensacions trobades i com es fa aquest vi, us passo el link.

Us vaig explicar que vàrem notar notes verdoses, ara està més aposentat en l’ampolla i no les notem pas.

Va ser el vi del dia! Arriscar-se val la pena i els Albet ho han fet!, i ha sortit un vinàs sense addició de sulfits. Adéu sulfurós !!

Manté aquells tocs de fonoll i poma del primer tast, tocs de mel i fons de camamilla. Boca fresqueta, minerals marcats, llarg en boca. L’expressió més pura i natural del Xarel.lo penedesenc.

*MERLOT-PINOT NOIR CLÀSSIC R’12 (D.O.Penedès)*

R12

Ja ho diu el seu nom, magnífic ensamblatge de Merlot i Pinot Noir. Rosat ideal per pasta a la bolonyesa.

En nas: Fruits vermells (Maduixetes, cireres, ..) amb tocs de brioxeria. I en boca, més juganer: Llaminadures, Caramels de Maduixa. Es mostra fresc i té petits tocs d’espècies (pebre rosat).

Fins aquí aquest petit i primer viatge, pels primers vins del 2012. Diuen que aquesta anyada serà fantàstica pels vins negres, els esperem amb moltes ganes.

SALUT I VI !

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: