Tocats del Bolet, Perfumats de Lluna i Vestits de Nit.

MAIN

La natura és molt sàvia. A la Tardor, ens regala dos fruits sublims: Bolets i Vins. Una casualitat en el temps, agraïda pels enamorats dels dos productes. És sàvia, per què ha tocat amb la seva vareta màgica, a moltes persones per l’ofici de cantar.

Les varietats dels raïms són innombrables. Podem cuinar bolets de maneres diverses. I no parlem dels diferents estils musicals. Es pot combinar aquest poti-poti? Bolets, vi i música? La resposta és afirmativa. Us proposarem una relació a tres bandes.

El primer maridatge, l’enogastronòmic, no és nostre. L’artífex és el cuiner tarragoní Xavier M. Florensa, xef del Restaurant Cócvla de Tarragona. Aquest maridatge, gairebé perfecte, el vàrem descobrir a la fira Tocat del Bolet, el passat 27 d’Octubre.

Consistia en un Escabetx de Rossinyols amb Bonítol, acompanyat d’una copa de Nit de Lluna 2010 del Celler Mas Vicenç (D.O.Tarragona). En Xavier va fer un showcooking explicant-nos com el·laborar el plat i en Vicenç Ferré Morató, ens va presentar el vi.

Foto extreta del Facebook de l’Hotel Urbis

Sabíem que es pot escabetxar molts peixos, carns i hortalisses … però, bolets? No n’havíem sentit a parlar abans!! És un plat molt visual (els plats també “entren” per la vista, no?) on la combinació de taronges dels rossinyols i pastanagues, el blanc de les cebetes i el blau del llom del Bonítol, ens convidàven a engolir el plat. Les notes acètiques del vinagre, l’esclat de les cebetes, la carnositat del rossinyol i la textura del bonítol tarragoní, feien una gran festa a les nostres boques… Brutal! Excels! Sublim! Exquisit, boníssim i deliciós! Voleu fer la recepta alguna vegada?, doncs aquí la teniu.

escabetx+nit de lluna

I el vi ? Era la parella perfecta. El Nit de Lluna 2010 va ser la cirereta del pastís, netejant-nos la boca de restes acètiques (gens agressives), del vinagre. Les aromes de la seva criança (vainilles i canyella) feien una bona combinació amb l’olor a préssec groc que dóna el rossinyol. En boca és un vi marcat per les fruites bosc (móres, cireres i prunes), ideals com a contra-punt de les cebetes del plat, que ara eren dolcenques gràcies a l’escabetx.

Una aposta arriscada, maridar un plat amb escabetx amb un vi negre amb 12 mesos de criança, però del tot encertada i molt ben lligada. Fent una trencadissa de tòpics: Un vi negre també hi diu amb plats de peix!

pizap2

Fotos extretes de Facebook.

Ara ve el segon maridatge, el musical. L’escabetx es perd en el temps. Uns diuen que és persa, d’altres diuen que és àrab i els altres que els romans feien una conserva similar. Vingui d’on vingui, és un plat impregnat de Mediterrània.

El Nit de Lluna, és un vi per seduir. Un vi ideal per una nit de Lluna plena. Ideal per imaginar, recordar i celebrar. I com diu l’autor del vi, en Vicenç Ferré: “És la proposta perfecta per a qualsevol vetllada, inspirada en la màgia de la nit ”

I si us dic que tot això, abans esmentat (Mediterrània, sensualitat de la nit, imaginació, tendresa, records i olors marins) ho trobem en una Havanera que me’n dieu?

Aquesta havanera és “Vestida de Nit”, interpretada per Sílvia Pérez Cruz. Escolteu la lletra, trobareu paraules relacionades amb les sensacions trobades amb aquest Escabetx de rossinyols i el Nit de Lluna 2010.  Gaudiu-la!

Aquest és un post amb agraïments: A en Vicenç Ferré, pels vinarros que fa. A en Xavier Florensa per ensenyar-nos que, les coses senzilles, són les millors. I a Sílvia Pérez Cruz, pel dó diví que té a les seves cordes vocals.

SALUT I VI ¡!

Anuncios

One Comment on “Tocats del Bolet, Perfumats de Lluna i Vestits de Nit.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: