Els Cabernets de Lumaquel·la o Tast de Nus del Terrer’08 + Terrer d’Aubert’10 (Reus, 25/10/2012)

Foto extreta de Gastroteca.cat

El passat 25 d’Octubre ens vàrem desplaçar a Reus, per enèsima vegada, a un tast organitzat per l’Orangette. Pels qui no n’heu sentit a parlar, l’Orangette és una botiga de vins (i altres seleccions gormandes), a menys d’un minut de la Plaça Mercadal; i tot sovint hi fan tasts, amb accés totalment lliure. Aquell plujós dia, feien tast de 2 vins de: Vinyes del Terrer.

El celler està situat al terme municipal de Vila-seca (Tarragonès), on 7 hectàrees totalment planes miren al Cap de Salou, conseqüentment, mirant al mar. Aquestes 7 ha de finca no sempre han estat de vinya. L’any 1989 van decidir treure els avellaners que hi havien, i plantar els primers 1.200 ceps.

Com ara veureu, és un celler marcat pel número 3. En les seves formules d’èxit, és un número indispensable. Tres són els seus responsables: l’Eduard Morell (part comercial), i en Joan Maria Morell, juntament amb l’Antoni Sànchez (responsables de vinya i celler), Tres són els seus vins (avui parlarem dels seus dos vins negres), l’any Dos mil TRES van treure els seu primer vi al mercat; i finalment Tres elements son claus per entendre els seus vins:

1er element: Punt Geogràfic. El mar, a 2 quilòmetres del celler, i la seva marinada aporten frescor als vins.

2on element: La Lumaquel·la. El podríem definir com l’element trobat; doncs evidentment, a la teva finca no l’hi pots canviar el sòl que te. Els Morell, es van trobar un terra argilós i ple d’una pedra calcaria amb fòssils marins anomenada, Lumaquel·la. Una pedra molt present al Tarragonès, la trobareu a la cantera del Mèdol (conseqüentment en molts monuments de la Tàrraco romana), als penya-segats del far de Torredembarra, al Bosc del Pont del Diable … És l’element cabdal per entendre, per què uns Cabernets plantats a final dels 80, tinguin misteri, maduresa i evolució.

Pedra de Lumaquel.la

3er element: Elaboració. Vins que respecten molt bé el lloc d’on venen. No volen fer vins estàndards. Esperant gotims madurs, assumint els riscos que això comporta. Treballant amb bótes que respectin les notes de fruita. Fent joc entre bótes troncocòniques de 5000 litres, bótes franceses i unes poques americanes. Elaborant uns vins particulars dins de la D.O.Tarragona.

Apa doncs! Anem a comentar els 2 vins d’aquella tarda:

* NUS DEL TERRER N’08 (D.O. Tarragona) *

És un cupatge d’un 55 % de Cabernet Sauvignon i un 45% de Garnatxa Negra, i uns 12 mesos de criança en bóta. Aquests percentatges i mesos de bóta cada any son diferents, tot depèn del trobat al cep. Per exemple, aquest 2008 va ser un xic diferent, doncs va ser un any fresc i varen allargar molt el cicle de la planta, per obtenir una maduració òptima. El treball de llavors i pells va esdevenir clau.

Ja teniem ganes de xarrupar i ensumar-lo. En nas, em van dominar les aromes a fruites madures (cireres, figues..), Fruits secs (on predominen avellanes i nous), fenc i cafès. En boca presenta una estructura dolça i l’alcohòlic és present, però no sobresalta i no crema en boca. Potència controlada. Les dues varietats de raïm es mostren juganeres, molt madures i son harmonioses. Notem la mineralitat de la lumaquel·la, sabors de pebres, cafès, cacaus i tocs mentolats. Tanins marcats, però agradables. En beuràs més i més, i més i …..

És l’acompanyant ideal per suquets de peix amb musclos i cloïsses (potenciarem la mineralitat de totes les “closques”); Peix amb romesco (tan Tarragoní), plats amb llegum, carns blanques…

* TERRER D’AUBERT N’10 (D.O. Tarragona) *

100% Cabernet Sauvignon amb caràcter mediterrani. Roman en bótes un 12/14 mesos segons l’any. És el primer vi del projecte. El culpable de tot. L’Eduard i en Toni el vàren servir decantat, per què segons ells: “Està un pèl nerviós”. Fa poc que està embotellat, i poder encara no mostra les seves possibilitats. “Es pot beure, però és jovencell

En les primeres ensumades, les seues aromes et conviden a veure’l. Reguitzell de fruites del bosc (confitures de móres, gerds, nabius), Xocolates, Coco i Herbes (Com el romaní o espígol). En boca ens embolcalla amb la seva calidesa amable. Estructurat i voluminós. Maduresa. Mineralitat i salinitat molt marcades, vi molt representatiu del lloc d’on ve. Torrats de bóta marcats, i notes de tabac al retronasal.

Notes mentals, apunts i sensacions trobades:

Ens trobem dos vins, amb línia pròpia dins de la seva DO. Els vins negres de Vinyes de Terrer, així com els del Mas del Botó, no semblen DO Tarragona. Semblen més d’interior, propers als vins del Montsant.

A Vila-seca trobareu, sota el meu punt de vista, un dels millors Cabernets de Catalunya. Vins amb llarga vida, calculem uns 10/15 anys.

Al fer 2 vins negres sota el domini Cabernet, diríem: “Són dos vins molt similars” però no és així; han aconseguit diferenciar-los de manera molt clara. La bóta troncònica del Terrer d’Aubert, respecta fruita i mineralitat.

Vaig gaudir molt del Nus’08, és una delícia!!. Ideal per beure’l amb temps, escoltant de fons l’Adagietto de la Cinquena Simfonia de Gustav Mahler.

I el Terrer d’Aubert’10? Anyades anteriors m’han agradat més (en concret la 2005), però…Alerta! Ja ho he dit abans, és una mica “jove”. Esperaré la seva evolució en ampolla, i n’obriré una l’any que ve. Segur que serà un vinàs!

I vigileu a l’obrir qualsevol ampolla de Vinyes del Terrer …. Poder sentiu crits provinents del Furius Baco o del Dragon Khan !!

Anuncios

One Comment on “Els Cabernets de Lumaquel·la o Tast de Nus del Terrer’08 + Terrer d’Aubert’10 (Reus, 25/10/2012)

  1. Pingback: “Els vins de … Ruth Troyano”. Periodista, autora del bloc: Vi*Moments*Persones | VinifiCATs

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: