La vida ve del cep o Crònica d’una visita a Caves Llopart (Subirats, 12/10/2012)

El passat 12 d’ Octubre no ens volíem quedar a casa i vàrem aprofitar per fer l’enoturista. Hi havia una oferta molt variada aquell dia, i nosaltres vàrem triar l’opció Cava. Llopart va ser el celler escollit. Dia de portes obertes i d’ambient d’enoturisme familiar, amb ganes de conèixer el Cava. Una magnífica ocasió per fer una visita curta però intensa, d’uns 45 minuts, suficientment profitosos per conèixer la tasca de la nissaga Llopart.

El nostre guia durant aquesta turneé, en Josep Maria Llopart, va crear una simbiosi perfecta, entre la seves entenedores explicacions i les curiositats dels presents. Al primer lloc on vam anar va ser a una torre-mirador que tenen. Magnífiques vistes del Penedès es veuen allí dalt, amb les muntanyes de Montserrat de fons; i en els dies més clars també s’hi veuen els Pirineus. I darrere nostre la casa pairal de la família.

Per començar en Josep, ens va explicar de manera esbiaixada la història familiar. Els seus avantpassats van començar a treballar la terra pels volts del 1385 i fan cava des de l’any 1887.  WOW ¡! Ni més ni menys 125 anys celebrant la vida! (com diu el seu lema d’aniversari) Fent ampolles plenes de bombolles, passat, futur, paisatge i sent fidels a la manera d’el.laborar cava del segle XIX.

El celler on ens trobàvem és de moderna creació, sota els pendents i “faldes” de la masia pairal. Abans d’anar a la cava, unes vinyes plantades tot just davant del pàrquing, ens van cridar l’atenció. Són 22 varietats de raïm per què l’enoturista vegi varietats de raïm diferents, les formes dels seus gotims, els seus pàmpols i en faci tast. Un joc divertit.

D’aquestes varietats en treballen 12: Macabeu, Parellada i Xarel.lo (varietats típiques per fer Cava). Chardonnay ( l’empren per fer Cava i vi ), Subirat Parent, Muscat, Ull de Llebre, Merlot i Cabernet Sauvignon per fer vins; i Monestrell, Garnatxa i Pinot Noir pels caves rosats. 95 hectàrees pròpies, suficients per autoabastir-se.

En Josep ens va explicar el procés del Cava i els diferents tipus. Com no vull fer un mega-post parlant de tot el procés, us passo un Pdf dels Torrassos on expliquen molt bé tot el procés. Aquí teniu l’enllaç . Procés que es manté intacte gairebé, dècada rere dècada. El gairebé té una explicació ben senzilla. Avui en dia, la “mare del cava” es congela i les ampolles son degorjades per una màquina (així no es perd tant de líquid), son  les úniques “modernitats” permeses pels Llopart. La decantació de la mare, al coll de l’ampolla, encara la realitzen en pupitres i a mà.

Una ampolla de Cava amb les mares, a contra-llum

Tot això ens ho va explicar, sota l’atenta mirada d’1.200.000 ampolles totes elles col·locades en rima (posició horitzontal, una ampolla damunt de l’altra). L’estància mínima de les ampolles serà de 18 mesos i la màxima 60 mesos. Això vol dir un mitjana de 2/3 anys fent nones a la cava. De tot aquest bé de Déu d’ampolles de Cava, 450.000 surten a l’any per estar a la nostra taula i un 80 % d’elles són Brut Nature (tendència de consum dels darrers anys).

Ja venia la recta fina de la visita. Sala d’etiquetatge, botiga i el més important, el TAST!

En principi tan sols hi havia tast del jove de la família L’Integral, però diversos membres del grup de visita van insistir en fer tast també de L’Imperial; cosa que en Josep va accedir sense cap problema. Per tant, tast dels 2 productes amb més rotació del celler.

Abans de comentar-los fixem-nos en l’etiquetatge: l’etiqueta frontal d’aquests dos caves, és la mateixa imatge de les primeres ampolles del celler al segle XIX. La contra-etiqueta, podreu trobar una breu explicació de les varietats de raïm utilitzades; i un gran detall que personalment agraïm molt: la data de desgorjament. És una dada molt important, i una mostra d’honestedat dels cellers que en fan ús.

* LLOPART INTEGRAL BRUT NATURE’ 10 (D.O.Cava) *

Té un cupatge de Parellada en un 40%, Chardonnay  40% i Xarel.lo 20%, i una estada mínima de 18 mesos a la cava (sent del 2010, té 24 mesos). Estem davant d’un Cava Reserva i Brut Nature (sense addició de sucre en licor d’expedició). Al primer cop d’ull hi veiem molta bombolla, fina i constant. És olfactivament súper intens: amb notes de briox i croissants mantegosos, a poma madura, peres i fruits tropicals. En boca és sec, amb records a torrats i es beu tot sol. Té un pas agraït.

Si el voleu acompanyar amb menjar, feu-ho amb un plat sense consistència: com un peixet a la papillota, una carn blanca lleugera. Però una bona degustació és sol, sense cap menja, tot preparant l’estómac per un àpat.

* LLOPART IMPERIAL GRAN RESERVA BRUT’ 08 (D.O.Cava) *

Aquest Imperial, ja té un cupatge més clàssic. Un 50% de Xarel·lo, un 40% de Macabeu i el 10% restant de Parellada. Li donen 42 mesos de guarda en cava; aquest és de 2008, conseqüentment en té 48.

Cava complex, envellit i amb un gran cos. Tota una sorpresa. Un cava per les grans ocasions gastronòmiques! Molt complexe en nas: Pa torrat, fruits secs, tocs especiats (canyella) i de mel; i en boca té una bombolla integrada, bona acidesa, omple la boca. Passats uns minuts encara tens records d’ell. Té un destí final: serà l’acompanyament ideal per un pollastre al forn amb escamarlans !!

En Josep Maria, ens va recomanar una visita amb més deteniment. Fent tast de més caves (tinc ganes dels rosats). I així ho farem, passat Nadal tornarem a anar-hi. Aquesta visita va ser una primera presa de contacte. No dubteu passar un dia per les caves Llopart, un dia per una llegenda del Cava català.

I recordeu: Sota terra, està el secret!!

SALUT I CAVA !!

Anuncios

4 Comments on “La vida ve del cep o Crònica d’una visita a Caves Llopart (Subirats, 12/10/2012)

  1. Bon post, i que alguns grans productors de Cava prenguin nota d’això: “…un gran detall que personalment agraïm molt: la data de desgorjament. És una dada molt important, i una mostra d’honestedat dels cellers que en fan ús.” (ja saben, però, que quantitat no equival a qualitat)

    • Nico … Gràcies pel teu comentari !! Tens tota la raó, això de la data de desgorjament, ho he vist en caves de qualitat i de tiratge més petit com els Recaredo, els Albet i Noya, els Mas Bertran, Llopart …. etc … Caves amb transparència i mirant de tu a tu al consumidor .. SALUT

      PD: Ets en Nico d’Infieles del Vino, no ¿? 🙂

  2. Ara no descobriré res, però darrere de vins i caves capaços d’enamorar, sempre hi són aquests, els “petits”, els que s’hi deixen la pell en allò que els apassiona, fer Vi.

    P.D: Així és, el Nico de “infieles”. (del vi només, eh?) Salut!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: