Crònica de la 32a Mostra de Vins i Caves de Catalunya SEGONA PART (Barcelona, 22/09/2012)

Foto de Ramza Creative. Extreta de Ojo Digital.

El passat Dilluns 22 d’Octubre  ja vam parlar de 7 vins tastats a la 32ª Mostra de Vins i Caves de Catalunya. Continuem el relat dels vins restants i sensacions trobades, sota l’ombra de l’Arc del Triomf. Anem per la segona part.

Anem cap a la banda esquerra de nou. Les nostres papil.les gustatives tenien ganes de cridòria, ganes d’alegria i gatzara. Era temps de GATZARAvins i temps de xerrar una estona amb l’Anton Castellà.

Com molts sabeu, GATZARAvins forma part del Viver de Celleristes. Ja vàrem parlar d’aquesta iniciativa, quan vàrem parlar del Carlania Celler. Us passo link per si voleu profunditzar més.

L’Anton, el qual vam conèixer en un tast de vins d’en Josep Maria Guspí al Viver, ens va oferir 2 meravelles: Gatzara Criança 2009 i el Gatzara Trepat 2011.

*Gatzara Criança N’09 (D.O. Conca de Barberà)*

Aquest criança, té un cupatge on predomina el Merlot i un acompanyament de Cabernet S. i Ull de Llebre. Aquest ensamblatge, es guarda en bóta de roure francès.

No és un vi qualsevol. Té reconeixement mundial, doncs és guanyador d’una medalla d’or de l’International Wine Guide 2012

Anem a comentar el vi: Nas de fruits vermells molt madurs (cireres, prunes), torrats de bóta amables i tocs de cafè. En boca té una entrada potent, però s’imposa l’arrodoniment dels tanins. Si fem retronasal hi trobarem les fruites del bosc abans esmentades, i un toc d’espècies.

He d’aconseguir una ampolla com sigui (no en venien a la botiga de la Mostra), per maridar-la amb un bon entrecot de vedella a la brasa…. Hem trec el barret pels Castellà, quin vi! Chapeau!!

*Gatzara Trepat N’11 (D.O. Conca de Barberà)*

100% Trepat. Pur Trepat, pura Conca. Trepats de 40 anys conduïts en vas com antigament. Mimant el cep gairebé sense química. Un vi a cavall d’un vi rosat i un vi negre, te’l veuràs com si res i el combinaràs amb tota mena de menja, però espavila que tan sols n’hi ha 2211 ampolles!!.

Té un nas molt especiat (pebre rosa) i cocktail de fruites a tuti-pleni (maduixes, gerds, groselles, síndries). En boca és una festa de frescor i el DJ Trepat et punxa la boca amb la seva personalitat. És una xerinola de sensacions, una Gatzara pura.

Ja ens havíem acomiadat d’en Ton Castellà. Ara tocava, Albet i Noya.

Estàvem molt encuriosits. Aquest any la família Albet en presentava un nou repte. Volíem tastar un dels primer vins d’Europa del 2012, sense adició de sulfits i com tots el vins del celler, ecològic. Us parlo del .N.O.S.O.D.O.S.+ 2012. Ens va presentar aquest nou vi, el futur del celler de l’Ordal: en Martí Albet

 *.N.O.S.O.D.O.S.+  B´12 (D.O. Penedès)*

Blanc molt jove. Embotellat el 21 de Setembre, nosaltres el tastàvem al dia següent. És un vi fet de Xarel·lo jove (del 2000) amb una pinzellada de Chardonnay. Al no afegir-hi sulfurós, a l’hora d’embotellar-lo, s’ha de garantir l’estanquitat del tap de rosca i així garantir la NO oxidació del vi, i omplir gairabé fins dalt l’ampolla per què així no hi entri ni un bri d’oxigen. Pel mateix motiu (l’oxidació) s’ha de consumir abans del Març de 2013. En Martí em va comentar que ja estaria a la venda a l’Octubre.

Tast del vi: Sense remoure la copa, vaig ensumar un fonoll molt verdós; al remoure-la es va accentuar aquest fonoll verd, pomes acabades de collir i notes molt verdoses. En boca molta frescor i sequedat. Té un futur brillant per endavant.

Ja marxàvem  de l’estand d’Albet i Noya, quan en Martí em va oferir la sorpresa de la jornada. Sorpresa, per què no n’havia sentit a parlar. L’anterior NOSODOS, tenia la seva versió en espumós. Sí en espumós!, sota la DO Penedès.

*.N.O.S.O.D.O.S Brut Natural (D.O.Penedès)*

A diferència del vi, és un escumós 100% Xarel•lo. El concepte és el mateix, escumós sense SO2 afegit.; però aquí el carbònic el protegirà millor de l’oxidació.

Visualment té un color daurat molt maco i una bombolleta molt constant; en nas és molt intens, amb tons cítrics, punts de codony i un rere fons de menta. En boca, bona acidesa, entrada molt fresqueta i comiat afablement amargant.

Ja enfilàvem la recta final. Ens traslladàvem (virtualment) a la Pobla de Cérvoles. Temps de Mas Blanch i Jové.

Temps de la DO més occidental de Catalunya, temps de Costers del Segre. Jo no havia tastat abans la feina d’aquest celler de les Garrigues, vaig acabar el tast gratament sorprès. Al sòl de secà de les Garrigues uns anys ençà, a part de donar un bon oli, també hi sorgeixen bons vins!!.

*SAÓ BLANC B’12 (D.O. COSTERS DEL SEGRE)*

Macabeu 100 % Fermentat en bóta i 6 mesos amb criança de roure francès amb les seves mares. Un Macabeu elegant, ben treballat i una feminitat desbordant. Et dóna un nas fumat, amb torrats de fusta ambles, bones vainilles, albercocs i una pinya molt subtil. En boca és intens, mantegós. Surten pomes, peres i un retronasal de fruits secs.

*SAÓ EXPRESSIU N’07 (D.O. COSTERS DEL SEGRE)*

El vi negre de la tarda, pel qui us escriu. Ja ho deia aquell anunci de pneumàtics “La potència sense control no serveix de res”. És la frase per descriu-re aquest fantàstic vi. Exiveix múscul, però alhora t’envolcalla la boca amb una abraçada tranquil·la i amable.

Amb un cupatge de Garnatxa, Cabernet Sauvignon i Ull de Llebre, 4 mesos en bótes noves de roure francès (85%) i americà 15%); és un vi (com diu el seu nom) súper expressiu en nas. Hi trobem aromes de cireres, mores, tocs de préssecs i regalèssia. Com he dit abans, potent en boca i ensenya cacaus, xocolates i confitures. Al cap d’una estona, encara el tens present en.Vi per assaborir-lo amb calma, tranquil·litat i bona companyia.

*SAÓ ROSAT R’11 (D.O. COSTERS DEL SEGRE)

Tinc molts rosats de capçalera: l’U de Mas de la Caçadora (ideal amb un pernil serrà), el Brunus Rosat, l’Heus* Rosat de la Vinyeta, el Caminito de Terra Remota o el Coca i Fitó Rosa …. En sóc un gran defensor dels rosats, i aquest Saó Rosat entra en la meva llista de rosats predilectes. Un rosat com l’alçada d’un campanar. Doneu-l’hi una oportunitat, no us decepcionarà.

Sirà i Garnatxa, i unes 2.100 ampolles. Aromes de fruits vermells (maduixetes, cireres, gerds, nabius) i de síndries. També hi trobem piruletes i “Palotes”. En boca és una mica greixós, boca ben plena i hi trobem notes torrades i regalèssia. Com si mengessis llaminadures. Un rosat sexy i elegant. La jornada s’acabava.

Temps de comiat.Vàrem acabar descobrint nous vins, nous cellers, nous contactes i noves visites programades; i corrents cap a l’Estació de França per agafar el tren. Fins l´any que ve,  Arc del Triomf !!

Anuncios

2 Comments on “Crònica de la 32a Mostra de Vins i Caves de Catalunya SEGONA PART (Barcelona, 22/09/2012)

  1. Pingback: Un viatge esperat … O tastant l’anyada 2012 d’Albet i Noya (St.Pau d’Ordal 1/11/2012) « VinifiCATs

  2. Pingback: La llegenda del Trepat (Trepatejant per la Fira Medieval de Montblanc !!) | VinifiCATs

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: