Crònica de la 32a Mostra de Vins i Caves de Catalunya PRIMERA PART (Barcelona, 22/09/2012)

El passat 22 de Setembre ens desplaçàvem a Barcelona. Tren i manta! A l’Arc del Triomf, s’hi celebrava la 32a. Mostra de Vins i Caves de Catalunya. Un espai més ampli que la ubicació anterior, amb zona de tast i botiga per comprar-hi vins. Ho relato en dues parts, doncs hi vam tastar 14 vins.

Vam començar el nostre recorregut per Vega de Ribes. Abans de començar, he d’explicar la meva debilitat pels vins blancs del Garraf. Hi ha alguna cosa que hem fascina del vins elaborats a la zona. Encara no he esbrinat el per què, però sempre em deixen amb la boca oberta. M’ha passat amb un Xarel•lo de la Finca Viladellops, amb un Clos Lentiscus Xarel•lo de Can Ramon i també amb un Gran Caus Blanc.

Amb els vins de Vega de Ribes, també! Encara al·lucino! Potser és l’atracció del Montgròs?  El sòl calcari de la zona? El sotabosc mediterrani? La marinada? Malauradament, no ho sé. Tan sols puc dir, el meu nas i el meu paladar tenen una atracció fatal (i hem sembla, irreparable) cap al Garraf.

Nèures a part, Vega de Ribes, té una tradició vinícola i de conreu i es remunta generacions enllà. Ara les regnes les porten els germans Bartra, on fan vins sota el paraigua de l’agricultura sostenible i ecològica. Tradició i innovació, van agafadetes de la mà. Tast del seu Sauvignon Blanc i Sasserra:

*Vega de Ribes Sauvignon Blanc B’11 (DO Penedès)*

És un 100 % Sauvignon Blanc. En nas és molt varietal, amb herbes del bosc (fonolls, anissos, boix) Els tocs de menta i les notes molt fumades, el fan molt llaminer.

En boca apareixen tocs de mel i préssecs verds, amb una textura increïble, un punt salí (fem memòria que Sant Pere de Ribes està a escassos 6 km del mar) i mineral. Una punta d’acidesa, també hi es present. Una ampolla va fer cap a Tarragona, friso per maridar-la amb peix cru (Ceviche, tàrtar o Sushi) o una amanida amb formatge Idiazabal.

*Sasserra B’? (DO Penedès)*

No vaig apuntar l’any, per això l’interrogant. Error imperdonable. Calculo que serà del 2006. Li donen 1 any de lies, en acer i 5 en ampolla

És un 100% Malvasia de Sitges, varietat autòctona sitgetana i recuperada per l‘Fundació de l’Hospital de Sant Joan Baptista. Vi recomanat pel moviment Slow Food del Garraf. Nas: Tons molt dolços (després en boca no els notarem, ans el contrari, serà sec) Gessamí, Préssec i albercoc. Boca: Sec, amb molt de cos. Retronasal amb esclat de préssecs. Molt Mediterrani. Acompanyament ideal per: Foies, un gall del Penedès o formatges blaus ¡!

Una vegada descoberts aquests vins del Garraf, vàrem continuar amb un blanc (feia molta calor, i volíem refrescar-nos). Un blanc d’Alella era l’escollit. Ens vam apropar al’estand dAlta Alella.

* Pansa Blanca d’Alta Alella B’11 (D.O. Alella)*

100 %  Pansa Blanca, d’agricultura ecològica i alta sanitat. La Pansa blanca, és el Xarel·lo adaptat al Maresme i al Sauló (descomposició de granit).

En nas hi trobem peres, pomes golden i una mica de fonoll; i en boca, és fresc, suau i de pas fàcil. Diem que és jove, fresc, fàcil en boca… però alerta! Malgrat aquesta joventut, és més complexe del que sembla. Té una extraordinària relació qualitat-preu (ronda els 5 euros) i una ampolla també va vindre cap a Tarragona. És un vi ideal per fer un bon pica-pica o entrant, abans d´un gran àpat.

Ara, tocava re-descobrir la feina de la família Sala a Mediona. És el torn de Mas Rodó. Dic re-descobrir per què l’any passat, als volts del mes de Novembre, ja vaig estar pel celler de Mediona. Un celler espectacular, arquitectònicament parlant i un regal pels ulls veure les vinyes a la tardor, des de la sala de tast.

L’Oriol Sala (fill), ens va guiar i recomanar el tast dels seus Macabeu 2011, Riesling 2011 i Cabernet Sauvignon 2009, passo a comentar-los:

*Mas Rodó Macabeu B’11 (D.O.Penedès)*

100 %  Macabeu, fermentat en bóta. Allí roman 2 mesos amb batonatges constants.

En nas encara es mostra un pel tímid, comparat amb el 2010. Hi apreciem notes torrades, vainilles i unes pomes/peres molt subtils. En boca s’hi troben els batonatges, amb una untuositat molt bona.

No perd l’elegància comparant-lo amb el 2010 però, pel meu gust, encara li manca una mica més de repòs en ampolla. Va vindre una ampolla amb nosaltres, l’aguantarem per quant sigui més madur.

*Mas Rodó Riesling B’11 (D.O. Penedès)*

Aproximadament un 85% Riesling + 15 % Montonega. És un gran Riesling mediterrani (arriscat en les nostres contrades) i un gran blanc fermentat en bóta. Fermenta en l’esmentada bóta uns 21 dies, donant-li 2 trasbalsos.

Amb la copa quieta dona al nas un fumat molt guapo. Movem la copa i és un perfum de flors increïble (taronger i tarongina), peres llimoneres madures i meló. En boca hem va recordar al codony, cítric, és mineral i persistent.

He de reconèixer que el 2010 no hem va plaure massa. En canvi, aquest 2011, és una meravella. Una demostració, que al Mediterrani es poden fer grans treballs amb el Riesling. En anyades properes, seguiré el seu rastre. Va ser el vi blanc de la tarda, sense cap mena de dubte.

*Mas Rodó Cabernet Sauvignon N’09 (D.O. Penedès)*

100% Cabernet Sauvignon, de les muntanyes de 500 metres de Mediona. Criat en bóta nova francesa, uns 12 mesos i uns 18 mesos de guarda en ampolla. Si cau cap ampolla a les vostres mans, decanteu-lo abans. L’Oriol el va servir decantat. En nas, records a fruites del bosc compotades (gerds i groselles), un toc xocolata amarga i a cacau. A la boca hi trobem una acidesa correcta, molt equilibrat i els tanins són potents però gens agressius. L’any passat vàrem tastar el 2008 i ens va agradar molt. I aquest 2009, encara més.

Després de passar una estoneta a l ´stand de Mas Rodó, no ens treiem la calor de sobre. Espategava el sol a la zona dreta de la fira (mirant l´Arc de Triomf). Ens voliem refrescar encara més. Era el torn d´un rossadet. Vàrem escollir un rosat, el d´Empordàlia.

*Sinols Rosat  R’11 (D.O. Empordà)*

Amb un cupatge variat: Garnatxa (40%) i Carinyena (30%) i la resta, un poti-poti de Cabernet Sauvignon, Sirà, Merlot i Ull de llebre.

En nas: S´hi troben maduixes, gerds i cireres. Boca: Fresc (ens interessava molt), i hi trobem les fruites abans esmentades. Rosat correcte.

Fins aquí la primera part, en uns dies la segona.

SALUT I VI !!

Anuncios

One Comment on “Crònica de la 32a Mostra de Vins i Caves de Catalunya PRIMERA PART (Barcelona, 22/09/2012)

  1. Pingback: Crònica de la 32a Mostra de Vins i Caves de Catalunya SEGONA PART (Barcelona, 22/09/2012) « VinifiCATs

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: