Crònica de l´Slow Food Tàrraco (Tarragona 18/09/2012)

Una albergínia modificada genèticament per ser més resistent? No anem bé. Un tomàquet fa 700 kilòmetres per estar a la nostra taula, amb la contaminació que això suposa? Tampoc anem bé. Preferim que una planta o animal, produeixi més quantitat en lloc de qualitat? I menjant Fast-food, tampoc anem en lloc.

Per lluitar en contra de tot això, a Itàlia va néixer el moviment SlowFood; una associació sense ànim de lucre, que lluita per què els ciutadans de tot el món, consumim productes locals d’allà on som cadascú (Km.0). Amb varietats autòctones i de temporada, maneres de fer respectuoses amb el medi ambient i de produccions sostenibles.

Per fi, aquest moviment arriba al Camp de Tarragona! Donem la benvinguda a l‘Slow Food Tàrraco!

La seva presentació va ser el passat dia 18 de Setembre a Tarragona, aprofitant les Festes de Santa Tecla, per això l´acte és deia Santa Teca. A la Plaça del Rei, vàrem poder tastar plats de restaurants amb Km.0, productors d’oli i verdures ecològics, pa ecològic, cerveses i … el que ens agrada parlar aquí: vins.

Després d’agafar els pertinents tiquets, hem vaig dirigir cap a l’Eduard Pié del Celler Sicus. Tenia moltes ganes de tastar la feina d’aquest jove productor de Bonastre (Baix Penedès). L’Eduard respecta al màxim el terreny on creix la seva vinya. No aplica cap producte fitosanitari al cep i no llaura. Els seus vins expressen paisatge, ecologia, mineralitat i Mediterrani.Vaig fer tast de Sicus Xarel.lo Vermell i Sicus Xarel.lo.

* Sicus Xarel.lo Vermell R’11 És un vi 100% Xarel.lo Vermell, varietat escassa i autòctona del Penedès. Ens expressa en nas  les pomes típiques del Xarel.lo i uns tocs d’aranja i maduixes. En boca és molt fresc i convida a veure’ns tota l’ampolla. Acidesa molt correcta. No em vull estendre massa, per què li farem un post V.I.W especial

* Sicus Xarel.lo B’11  Xarel·lo 100%  Ceps en sòl pobre i poc profund. Most fermentat en àmfores de fang, on allí li fa una criança d’uns 2/3 mesos. El vi evoluciona preservant l’essència i el fruit del cep. En nas hi trobem peres i pomes, plantes mediterrànies (fonolls, romaní..) i sensibilitat salina. A la boca també hi trobem aquesta salinitat, una petita mostra d’amargor (normal en un mono-varietal de Xarel.lo) i molta frescor. En un dia de Sol d’Agost, serà un aliat perfecte per combatre la xafogor. Tinc ganes de provar-lo amb unes gambetes a la planxa o un formatge jove.

Vaig sortir del tast amb l’Eduard, amb la sensació de trobar uns Xarel.los que donen i donaran molt a parlar en un futur. Aviat li farem una visita. Bona feina nano!.

Tot seguit vaig gaudir d’una altra petita explotació, dirigida per un altre jove elaborador Parlo del Cosmic Celler i d’en Salvador Batlle. A la Masia Puig-Adoll, del Montmell (Baix Penedès i a tocar de l’Alt Camp) en Salvador fa vins ecològics. L’alçada de les seves finques, situades a uns 500 metres, fa que els vins Còsmics siguin diferents a tot el que trobem a la comarca: son més frescos.

A mi personalment m’encanten aquests tipus de celler: Ecològic, amb petit tiratge i vins artesanals i marcats per la persona que els fa. Vàrem estar xerrant una estoneta i vaig tastar dos vins:  Cosmic Sauvignon Blanc 2011 i Cabernet Franc 2006

* Cosmic Sauvignon Blanc’11 Tirada limitada, unes 800 ampolles, i criat en àmfores de fang. Disculpeu-me per no ser tant explicit amb l’elaboració d’aquest vi, doncs sincerament no vaig preguntar massa per la seva elaboració. Us ho compensaré visitant en Salvador aviat i explicant-vos la mateixa visita.

A l’olorar aquest Sauvignon hi trobem aromes cítrics (llimona, llima), meló i préssec. En boca és gras, una mica mantegós i al cap d’una estona, el tens encara present en boca. És un vi de sabor molt particular i fresc. Com tots els Sauvignons, és un vi ideal per una amanida de tomàquet, un plat d’espàrrecs o amb un formatge feta.

*Cosmic Cabernet Franc  N’06  Aquesta virgueria de vi està fet de Cabernet Franc (en bóta uns 14 mesos) + Una mica de Merlot (en bóta uns 12 mesos). El most fermenta en bóta destapada i després té la criança abans esmentada.

Una vegada amb el vi a la copa no diríem mai que el vi té 6 anys. Ensumem i es desperten ràpidament aromes de gerds, móres i prunes. També hi són presents aromes de coco, vainilles i tocs de tabac. En boca, té una potència controlada. Els tanins son molt rodons, gairebé no es noten, textura harmònica, i (encara que no ho sembli) és bastant fresc. Segur que és ideal per acompanyar plats d’ànec, un bon estofat de carn o un formatge molt madur. Va ser el vi de la tarda, és un Vinàs amb totes les lletres!

Després de 4 vins tocava menjar una mica. Hem vaig apropar als tendals de menjar i vaig escollir el plat de la Quinta Forca: Unes costelles de vedella macerades amb vi, nous i pebre, acompanyades de samfaina. Què bones!!

Ara tocava la D.O.Conca de Barberà. Era l’hora del Celler Carlania, era l’hora de tenir una breu, però intensa conversa amb en Jordi Miró.

En Jordi va recalcar la seva professió: Jo sóc pagès. És per això, i per què és un celler molt petit (va començar al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca) que en Jordi tan sols va ser a la fira per la tarda. Sort que vaig tindre! Al 2007 van decidir emprendre el seu propi projecte, després de vendre raïm a altres persones i des del 2011 tenen el certificat CCPAE d’Agricultura Ecològica; i tots els seus vins porten la joia de corona de la Conca: El Trepat.

Vaig fer el tast del seu:

* Petit Carlania N’11 100 % Trepat de vinya vella,d’uns 53 anys, de la Finca els Corrals; i passat per bóta vella francesa entre 3 i 4 mesos. Té un color més “pujadet” que altres vins fets amb Trepat. En nas és molt floral, amb fruita vermella fresca com: cireres o groselles. En boca té un taní molt fi i especies (pebre) molt presents. És un vi de Trepat, molt representatiu dels que es fan i es desfan a la Conca de Barberà. Per maridar plats amb curri,  és ideal ¡!

Vaig sortir de la fira gairebé 3 hores després. Després de xerrar amb molta gent i amb ganes de Santa Teca 2013 i de més actes de l’Slow Food Tàrraco. Llarga vida a la vida Slow!!

Anuncios

3 Comments on “Crònica de l´Slow Food Tàrraco (Tarragona 18/09/2012)

  1. Pingback: Garnatxa Beer o la cervesa amb ànima prioratina. « VinifiCATs

  2. Pingback: “Els Vins de… Núria Martí” Periodista, publicista, dissenyadora, autora del bloc Pretty Wines. | VinifiCATs

  3. Pingback: La llegenda del Trepat (Trepatejant per la Fira Medieval de Montblanc !!) | VinifiCATs

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: